Frureinhold

Mindre socker

Igår läste jag något skrämmande på Rosannas blogg,

Visste ni att för bara 150 år sen var det knappt någon som hade smakat på socker i Sverige och idag finns det i typ ALLT! Upp till 80% av västvärldens processade livsmedel är sötade. LÄSKIGT! 

Detta är rent ut sagt skrämmande och jag tänker därför propagera lite på min blogg då jag ändå vet att jag når ut till såpass många människor och många av er är mammor eller pappor. Jag är fullt medveten om att frukt innehåller socker, men det finns skillnad på socker och socker. Frukter innehåller också olika mängder socker. Jag vill också tipsa om att köpa ekologiskt så slipper ni all besprutning, helt enkelt ren och bra mat. Jag kan sitta på instagram eller på olika bloggar och bara beskåda hur barn vräker i sig chips, kakor, godis i mängder. Jag säger inte att man är en sämre eller bättre förälder för att man ger sitt barn frukt eller godis. Däremot är det vi föräldrar som skapar förutsättningarna till våra barn att få en hälsosam livsstil och det är vi introducerar den maten de stoppar i sig. Även om godis, kakor, chips etc är enkelt att slänga till så skall man ändå vara medveten att alla dessa produkter innehåller sjuka mängder socker och jag tror inte ens att jag behöver förklara de negativa effekterna av socker. För er som inte vet kan få en snabb guide HÄR

Jag är ingen supermom och det är inte det jag vill framföra med detta inlägg, utan mer bara tipsa om att försöka, så gott det går att skära ner på sockerfällorna och då kanske istället göra ett mumsigt fruktfat istället för en vit smörgås med oboy.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Mia

    Är själv en person som hellre äter det som är naturligt socker, och också använder just vanligt socker i matlagning osv samt i stort sett aldrig dricker läsk och definitivt inte de med andra sötningsmedel som i light-läskerna. Har vuxit upp med naturlig mathållning gudskelov och inte en massa tillsatser i allt, idag är det ju en djungel att komma ifrån det tillsatta medlen 🙁

    Bra tänk att ge sina barn rätt inställning till socker redan från början, har ju haft såna föräldrar själv (läsk vid speciella tillfällen vilket inte var varje fredag/lördag/helg osv), hembakt bröd både matbröd o bullar och med vanligt socker utan att vara överdrivet mycket, hälsosam o varierad mat (inte jämt pasta som ju omvandlas till socker så som mycket kolisar gör), mycket grönt osv osv.

    Vanligt socker i lagom mängd använder vi, allt som jag kan läsa mig till inte är nerbrytbart eller som är konstgjort går bort för oss, men det är ju vårt val i livet och inget vi påtvingar andra att följa ;-D

    Enda beroende jag kan tänkas ha är vindruvor på flaska ;-D o maken humle på burk 😀

  2. anna

    Bra skrivit. Jag försöker att tänka mig för vad vi i familjen stoppar i oss. Sen visst, ibland får barnen kanske lite mer än vad de borde men det är vid enstaka tillfällen. Vi har alltid frukt och grönt hemma och tar fram det ifall barnen är sötsugna

  3. Desirée

    Eller så gör man som min dotter – äter spenat som snacks ^^

    Bra inlägg – det raffinerade sockret behöver nog de flesta skära ner på. Det finns ju i så mycket produkter också,.. Men våra barn älskar frukt och grönt och äter gärna hallon eller frusna ärtor som efterrätt 🙂