Frureinhold

Migrän

För er som inte vet vad migrän är eller hur de beter sig kommer att få en lätt förklaring här. Det jobbigaste för mig är nog blixtrandet, illamåendet och huvudvärken.

Migränanfallet kan normalt delas upp i flera mer eller mindre distinkta faser (långt ifrån alla patienter upplever samtliga faser):

Prodromalfas
Aurafas
Huvudvärksfas
Resolutions- och återhämtningsfas

1. Prodromalfasen

Prodromalfasen, som upplevs av omkring 70 % av patienterna, föregår själva migränhuvudvärken med associerade symtom och varar mellan 2 och 48 timmar.

Individen kan då uppleva så varierande symtom som att vara alert eller slö, utåtriktad eller inåtvänd, hyperaktiv eller trött, klartänkt eller okoncentrerad, törstig och hungrig eller vara illamående och led på mat.

Omgivningen kan lägga märke till prodromalen genom att individen blir t ex irriterad, hyperaktiv, får svårt att koncentrera sig, får ökat begär efter sötsaker m m.

2. Aurafasen

Omkring 10 procent av alla migräniker uppger att de har aurasymtom vid varje anfall, medan omkring 30 procent anger att aurasymtom ingår enbart i vissa av anfallen.

Aurasymtomen inleder vanligen migränattacken, utvecklas gradvis under 5 till 20 minuter och varar sällan längre än 1 timme (vanligtvis 20-30 minuter), för att sedan efter ett lugnt intervall på en knapp halvtimma successivt avlösas av huvudvärksattacken.

Vanliga aurasymtom är flimmerskotom i form av skarpt lysande zig-zag mönster, punkter eller blixtar följt av ett mer eller mindre utbrett synfältsbortfall. Betydligt mera sällsynt är domningar och samtidiga parestesier i ena kroppshalvan, svårighet att tala eller hallucinationer.

Till skillnad från motsvarande epileptiska anfallssymtom sitter känselförnimmelserna i samband med migrän än på höger, än på vänster sida.
Aurasymtomen vid migrän uppvisar också ett långsammare spridningsmönster. Domningarna och parestesierna börjar vanligtvis i fingrarna och sprider sig en bit upp på underarmen under loppet av minuter och därefter till ansiktet (cheiro-orala).

3. Huvudvärksfasen

För drygt två tredjedelar av migränikerna utgör huvudvärksfasen första tydliga tecknet på att en attack är i antågande. Den börjar som en mild molande värk, för att under en timmes tid successivt tillta i styrka.

Fullt utvecklad är huvudvärksattacken förenad med en svår smärta som av patienten beskrivs som glödgad, skärande eller bultande. Vanligt är att huvudvärken omfattar endast en hemisfär, men kan också växla till motsatta sidan, vara bilateral eller distinkt lokaliserad till tex tinning eller bakhuvud.

Huvudvärken, som ofta är pulssynkron, antas vara sekundär till att extracerebrala intrakraniella blodkärl tänjs ut alternativt att en sensorisk sensibilisering utvecklas. De trigeminala sensoriska nervändsluten i kärlväggen aktiveras därmed, vilket leder till en retrograd frisättning av proinflammatoriska neuropeptider som ökar känsligheten hos de sensoriska nerverna samt medverkar till kärlvidgning och ödem. Tillsammans bidrar dessa mekanismer till att en ond cirkel utvecklas, med ökad smärtimpulstrafik med huvudvärk som slutresultat.

4. Resolution och återhämtning

Under migränanfallets senare faser (resolutionen och upplösningen) återgår individen långsamt men säkert till sitt normaltillstånd. Patienten känner sig vanligtvis mycket trött och urlakad i upp till ett par dygn efter attacken.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.