Frida Asp

Underlägsen som mamma

Jag ska sätta mig i veckan och skriva mitt CV och börja söka jobb. För i sommar tar jag examen..sen ska jag börja jobba till hösten (eller sommaren om det går så fort..)

Det är SÅ SVÅRT att skriva ett CV. Det värsta är att jag känner att jag inte har en chans. För att jag har barn. Jag vill liksom ursäkta mig och skriva ”ja jag har barn, men jag kommer att kunna jobba lika bra som de andra.” eller ”ja men nu har jag fått ett barn så tänker satsa stenhårt på karriären nu istället”…. Jag vet liksom inte om jag måste berätta att jag har barn, samtidigt som det känns konstigt att utesluta den biten.

Jag gick till högskolan för att få lite hjälp av en kvinna med den här biten med CV. Jag sa att jag kände mig som en belastning att jag hade barn, vem vill anställa mig? Måste jag berätta att jag varit mammaledig och avbröt studierna? Ska jag skriva att jag inte tänker skaffa barn igen på några år?

Hon tittade på mig. Sen sa hon: Är det relevant? Vad har det med jobbet att göra, om du är mamma? Inget. Vi kvinnor har tyvärr den känslan, men någon måste ju föda barn och det råkar vara vi kvinnor. Hade vi inte gjort det hade ju inte företagen haft några att anställa. Så sant så.

Jag blir arg på mig själv att jag tänker i dom banorna, att jag känner mig mindre värd på något sätt och att jag måste förklara mig. Men som helt nyexaminerad student utan större arbetslivserfarenhet har man kanske inte världens bästa självförtroende.

Sjukt. SJUKT att man som kvinna ska behöva känna sig underlägsen från start, speciellt om man är mamma. Får motbevisa allt och bara köra, så jag visar vägen för Eira när det är dags för henne.

16117404_10154719029231006_1380591230_n

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Frida

    Jag är säker på att du kommer göra ett grymt intryck med ditt CV och personliga brev, men tänker ändå att tips på vägen kan vara värdefullt (det ÄR ju väldigt svårt med hela den biten, tycker jag.) Men efter att ha sökt en massa jobb och gått på intervjuer under x antal år (som dessutom gått bra!) tänker jag att det viktigaste att tänka på i ett CV är:

    – Ha bara med det som är relevant för den tjänst du söker. Det gäller såväl arbetslivserfarenhet som utbildning. Det är ju inte speciellt viktigt att skriva att du gått klart grundskolan – det är ju en förutsättning för att plugga på högskola/universitet, så det förstår arbetsgivaren. Samma sak gällande gymnasium, det behöver egentligen inte vara med.
    – Framhäv sådant som du gjort ideellt (kanske har du engagerat dig i skolan, på fritiden, haft ett UF-företag) Vad lärde du dig därigenom som varken jobb eller utbildning hade kunnat ge?
    – Skriv en rad eller två under varje arbete/utbildning du haft och förklara kort vilka arbetsuppgifter du hade och vad du lärt dig/utvecklat.

    Till ditt personliga brev:

    – Nämn ingenting om vare sig familj, fritid, parter, barn, att du gillar att fika eller liknande. Det har ingen relevans för tjänsten.
    – Fokusera istället på 1) Varför är jag intresserad av tjänsten? 2) Vad kan jag tillföra som ingen annan kan?
    – Kom ihåg att brevet ska skilja sig från ditt CV. Redogör därför inte för samtliga jobb du haft och hur dem utvecklat dig – det har du förmodligen redan nämnt i CVt. Givetvis kan du nämna ett jobb om du vill koppla det till en erfarenhet eller egenskap.
    – Tänk på att företaget behöver DIG mer än vad du behöver företaget. Det är faktiskt ett ömsesidigt utbyte.

    Herregu, skrev typ en bok? Haha. Är så inne i detta själv då jag precis fått mitt första jobb som jag ska påbörja efter min examen i juni. Gick på flera intervjuer och de frågade inte ens om något som inte var av relevans för tjänsten, förutom att jag kommer att pendla 1 timme enkel väg så de ville veta hur jag såg på det osv. JA JA, lycka till, det kommer gå galant. Tips från en syster till en annan – girlpower!

    1. fridaasp

      Meen vad snällt att du ville lägga ner tid och skriva så bra tips! Tusen tack, tar med mig detta nu när jag ska skriva mitt CV. kramar