Frida Asp

Frida funderar

Jag kan ju fundera rätt mycket. Om allt möjligt… Och nu precis har jag funderat kring: flaskmatning.

Jo jag funderar lite på VARFÖR det inte skrivs och ger tips kring flaskmatning? Det är ju rätt sjukt att det finns en lag att man INTE får göra reklam eller propagera kring detta som det görs kring amning. Eller att det inte delas fina ”flaskmatningsbilder” så som det gör kring amningsbilder. Jag blev rätt chockad av all propaganda kring amning som finns på BB…ÖVERALLT bilder på amning, det snackades bara om amning. Men inget alls om flaskmatning? Inte en enda bild. Ingen som frågade vad jag ville, det fanns liksom inte på kartan. Var är all info om flaskmatning? Eller på MVC varför finns det inga upplysningar kring flaskmatning?

När jag börjar arbeta hoppas jag att jag får jobba med reklam och kampanjer. Då ska mitt första uppdrag vara att upplysa mer om flaskmatning, göra en fin kampanj angående flaskmatning. För mig är det helt absurt att vi 2016 fortfarande anser att amning är det ABSOLUT BÄSTA FÖR BARNET OCH MAMMAN. Ja kanske om man känner sig bekväm med det, allt flyter på tipptopp. Men det är sällan så.. Och sen ska man tvinga sig igenom månader av amning ”bara för alla säger att det är bäst”.  Upp till var och en, mat ska bebisen ju ha men om det kommer från bröst eller flaska.. kvittar! 

Mer fina bilder på flaskmatning och mer snack kring flaskmatning säger jag 🙂

n-11069876_876168159106282_8961696574070064440_n mata-bebis6

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. T

    Makthavarna är inte intresserade. Vi är kvinnor som vårdar kvinnor, dvs det prioriteras inte. Helt galet! Som sagt, ser fram emot Fridas kampanj! Kanske en hel serie kampanjer, av kvinnor för att stärka och peppa andra kvinnor?!

  2. Frida

    T – amning är det mest naturliga som finns, barnet föds med instinkten till att suga. Ändå finns det oändligt mycket information om det, man matas innan nedsläpp av barn. Varför ska man inte få rätt att få i alla fall hälften av info om alternativ? Om vi har turen att få ett barn till kan jag ev inte amma pga starka epilepsimediciner som jag precis börjat äta, jag vet inte hur jag bäst håller ett barn för att ge flaskmat, vilken flaska, vilken sort på ersättning etc etc. Jag förstår absolut att tiden på barnmorskeutbildningen är begränsad och att det är en politisk fråga, men jag är ändå av åsikten att det borde vara lika självklart att kunna informera om det som man informerar om amning. Om jag skulle hänvisas till Google för info när jag ligger där nyförlöst, full med hormoner och förmodligen rätt förkrossad över att inte kunna amma, nä du hör ju. Jag förstår att ni barnmorskor gör allt vad ni kan, men jag tror att det både jag och Asp menar är att idag, 2016, borde helt enkelt ha tagits fram mer att informera med (även om det bara rör sig om vilken flaska) och att både vården och andra amningsfrälsta borde sluta att få mammor som inte vill amma att känna sig som sämre mammor. Jag hoppas makthavarna är medvetna om problematiken och kan ge dig fler kollegor som kan hjälpa er att jobba mot en mer individuell vård ????

  3. T

    Vad exakt är det för info om flaskmatning som efterfrågas? Är det praktiska ting eller sorter på ersättning?
    Frida: barnmorskeutbildningen är tre terminer. Då ska man lära sig normal och komplicerad graviditet, normal och komplicerad förlossning, amning, instrumentell förlossning, abortlära, hela gynbiten med allt från cellförändringar till cancer, preventinmedel och sexuellt överförbara sjukdomar, osv osv. Dessutom ska vi kunna ultraljud, nutrition och träning under graviditet, vi ska även svetta oss till en magisterexamen.
    Vidare är barnmorskebristen stor så pga allt ovan så får de som vill flaskmata hitta info själva. Fridas kampanj borde inte riktas mot vården utan mot politiker med makt att tillsätta fler barnmorskor så individuell vård ges alltid.

    1. fridaasp

      Och ja kampanjen ska ju såklart inte vara mot barnmorskor. Ni gör ett toppen jobb och borde få myyycket högre löner för det jobb ni utför. Men som Frida skrev i kommentar här nyss, så är det ju galet att man ska behöva leta info själv om man väljer det andra alternativet.

  4. Frida

    Alltså, visst att flaskmatning inte ingår i barnmorskeutbildningen, men VARFÖR INTE?? Som du skriver Asp, det är 2016. Och alla kan inte amma, hur svårt är det att förstå? Varför ska man då beläggas med massa dåligt samvete? Man gör ju det bästa man kan för sitt barn? Trivs man inte så känner bebisen det och påverkas ju såklart, oavsett hur många fler bättre ämnen det finns i bröstmjölk. Heja din kampanj kompis!

  5. T

    Flaskmatning ingår inte i barnmorskeutbildningen. Självklart väljer man som förälder hur man vill mata sitt barn. Dock är barnmorskor enligt hälso-och sjukvårdslagen skyldiga att utgå efter forskning i sitt arbete och bröstmjölk innehåller fler bra komponenter än ersättning. oavsett hur man matar sitt barn har man ett ansvar att själv hitta information, mvc saknar den tid de önskar att ge individuell info till varje kvinna, de tvingas därför prioritera kontroller och provtagningar. Ser fram emot din kampanj, du verkar ha förmågan att fånga folks intresse.