Frida Asp

FÖRSTA LÅNGPROMENADEN OCH TANKAR KRING AMNING.

Startade dagen med frulle och sedan en lång promenad (5km men ändå!) med tvillingpodden i lurarna. SÅ härligt väder, kallt och sol. Såhär det skulle varit på julafton ju!

Tänkte ta upp en sak här på le blogg. Alla ni som inte är gravida/har barn tycker det här är SUPERTRÅKIGT så läs inte, jag hade inte läst om inte jag hade haft barn..får väga upp med något annat på bloggen sen hehe.

Det här med amning. Herre  JISSESSS vad laddat det är. Hade ingen aning om vilket laddat ord det var, eller hur krångligt och tidskrävande det är. Min inställning till amning var lite: funkar det så funkar det. Jag själv är uppvuxen på ersättning (dock ville min mamma amma men av olika anledningar funkade inte det) men tycker ändå jag har blivit helt OK, trots att jag inte fått en gnutta bröstmjölk. Om jag ska vara HELT ärlig ser jag mer fördelar med ersättning. Pappan får ta del av matningen, man får lite avlastning och sen är jag inte helt bekväm med att slänga fram bröstet ute bland folk… Sen VET jag att bröstmjölk är det bästa för barnet, att bröstet är närhet  men ersättning är inte skit det heller. Kanske för 50 år sedan men här i Sverige när vi har så bra vatten, alltid till gång till vatten och ersättningen har utvecklats, så funkar det toppen det också.

Redan på BB blev jag sjukt stressad av amningen. Titt som tätt kom det in någon amnings-Hitler och tryckte in bröstet på Eira för att se så hon hade rätt grepp. Hur går amningen? tar hon rätt? Jag fick PANIK! och ONT gör det. Det är INTE lätt med amning, och det är konstigt för vissa funkar det SUPER och för andra är det extremt krångligt, och helt enkelt inte funkar. Jag skulle ALDRIG plåga mig själv om amningen inte funkade, hade utan tvekan köpt ersättning. Lycklig mamma=lycklig bebis.

Var på amningskliniken igår för att få lite hjälp då jag tycker Eira tar lite fel grepp och sväljer luft. Fick höra att bebisar INTE KAN svälja luft, att bebisar INTE FÅR ONT I MAGEN AV BRÖSTMJÖLK. och att Eira tog ett bra grepp. Jahopp. Fick även höra att folk som är uppfödda på bröstmjölk har bättre IQ, får bättre jobb än bebisar som får ersättning….& att min mamma visst kunde amma ”om hon bara hade velat tillräckligt mycket”.. Jag blir som en tre-åring och vill göra tvärtom och mata Eira med ersättning och sen komma tillbaka om några år och visa hur jäkla smart och bra Eira är UTAN BRÖSTMJÖLK. Men mitt nya mogna jag log harmoniskt och instämde. Orkar inte ta den debatten där på BB.

summa kardemumma (så fult ord) så gör alla vad dom kan får sina bebisar. Amning är super, om det funkar! Funkar det inte finns ersättning och det är minst lika bra det också. 

Hur har amning funkat för er? Kör ni på ersättning? Eller både och? 🙂

12459707_10153710202096006_513010078_n 12431539_10153710202116006_783096267_n

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Amanda

    Men hjälp, vilket fruktansvärt bemötande! Läser kommentarerna här och kan säga att jag träffade exakt samma barnmorska när vi var på återbesöket på BB. Har även en kompis som också fick sjukt dåligt bemötande där. Hemskt tycker jag! Är man någonsin så sårbar som när man är nyförlöst, nybliven mamma? Sjukt att den där människan får jobba kvar. Ta inte åt dig! Och amma precis så länge och mkt som du vill och funkar för er 🙂 Är det något man har fått lära sig med en bebis så är det att folk har åsikter om allt man gör. När det gäller mat, amning, sömn, egentid, rutiner, osv osv. Man kan lyssna lite lagom på andra, men mest på sig själv, sitt barn och vad som funkar för ens lilla familj! <3 Kram till dig!

    1. fridaasp

      Ja fy! har bokat en ny tid på amningsmottagningen och hoppas på bättre bemötande…Ja precis, man har ju INGEN aning och tyvärr suger åt sig det mesta av vad dom säger. man tänker ju att de vet bäst. Men NOPE! Ja jag har börjat förstå detta nu, att man får göra det som passar familjen bäst:) Kram till dig med!

  2. Julia

    Alltså gah. Det spelar ingen roll hur en gör när det gäller amning för vad som, så gör en fel.

    Först ska en göra ALLT för att amma, spelar ingen fan roll, whatever it takes! Sen när amningen väl kommit igång så ska en sluta. För fan om en ammar längre än normen.

    Men gör det som känns bäst för er!

  3. Pillanlilla

    Kan det varit en viss Susanne som kläckte det där?
    Låter nästan som hon….. Tyvärr!
    Ersättning är bra grejer det med. Gör det som känns bäst. Som du säger, glad mamma glad bebis!

    1. fridaasp

      Jaaa så hette hon nog, liten och mörk? Med tattueringar på armen, tror det var typ kinatecken? Eira går upp i vikt av amningen så då antar jag att den fungerar. Jag kör på ialf tills hon är 3 månader sen kanske vi kör lite ersättning för att det ska bli lättare att göra saker/komma iväg. Får se hur det känns då 🙂 Men amningen är INTE så lätt som alla säger, tycker jag ialf! Men är en kort period, får tänka så 🙂

      1. Pillanlilla

        Japp det är hon!!
        Hon är ingen rolig människa! Man har hört så mkt skit om henne o hennes bemötande. Stackars föräldrar!
        Henne tänker jag bannlysa när jag ska trycka ut min onge i mars! Inte klok!
        Jaa du kanske känner annorlunda då. Man vet aldrig. Nä amning är inte alltid så lätt. Men lycka till, kämpa på men inte till vilket pris som helst.

        1. Pillanlilla

          Hon är även otrevlig mot sina kollegor o oss på neo. Så ta inte åt dig. Hon är bara sån, en idiot alltså som inte borde arbeta med det hon gör!

  4. Evelina

    Gör precis som DU själv tycker känns bäst. Jag ammade i 2 veckor sen gav jag upp. Gjorde fruktansvärt ont tyckte jag & han blev heller aldrig nöjd riktigt och ville äta typ hela tiden. Tycker själv det var väldigt bra med ersättning då vi båda kunde hjälpas åt, och finns fördelar även med ersättningen kan jag tycka. Men man kände sån press på att amma, så hade svårt att sluta men kändes skönt när jag väl tog de steget.

  5. Frida

    Alltså vi lever ju 2015 och inte 1970, ersättningen idag är ju näst intill identisk med bröstmjölk, så för dom att sitta och säga sånt, det är ju bara bullshit! Följ magkänslan och gör det som NI trivs bäst med och gör er nöjdast och gladast, det kommer Eira känna av och bli bra mkt gladare och smartare än dom barn vars mamma pinas med amning som hon inte är bekväm med, lovar!

  6. E

    Vilket trist bemötande du fått. Fy! Jag tror verkligen på att du ska gå på din magkänsla och att ingen annan än du (och givetvis pappan) vet bättre vad ert barn behöver. Precis som jag får höra som gravid så tänker jag att det viktigaste för bebis är en glad och trygg mamma, varför ska man göra något som känns så fel? Dagens ersättning är superbra och funkar inte amningen ska man inte känna sig skyldig, du försöker ju. Lycka till!

  7. Malin

    Tycker att det är så himla mycket hets kring amning. Jag tycker personligen att var och en gör vad som känns bäst för sig själv och sitt eget barn. Tror att det är en myt att barnet skulle få sämre IQ bara för att de fått ersättning eller att de inte skulle ha samma förutsättningar i framtiden. Så himla löjligt. Känner du för att endast ge ersättning så gör det, du vet vad som är bäst för dig och ditt barn. Lycka till med allt 🙂

  8. Lollo (igen )

    Visst kan barn få ont i magen av bröstmjölk.. Min är överkänslig mot mjölkprotein så all mjölkprotein jag åt gick rätt in i henne och hon skrek och skrek.
    Så jag fasade ut amning och gick över på specialersättning och det funkar jättebra för oss! Nu kanske jag är något partisk men jag tycker att amning såklart är det bästa och smidigaste för alla parter MEN det måste också finnas ett ”pris” för vad det är värt, slit inte ihjäl dig och kämpa tills du blir grå innan du tittar på andra alternativ!
    Och det är inte superkrångligt med ersättning, en bara gör och får in en bra rutin!
    Finns en superbra grupp på Facebook -till dig som flaskmatar ditt barn, tips och råd på vägen.

    Kram!

  9. Sarah

    Amning är ett sjukt laddat ämne! Med våran första så fungerade absolut ingenting med amningen, han var väldigt otålig och ville helst att man skulle hälla i han så han slapp suga, så jag pumpade och gav på flaska samtidigt som vi varvade med ersättning till ex kvällen eller när vi gick bort. Det höll i typ 2 veckor att pumpa,sen fanns inte tiden till det så efter det fick han ersättning endast! Nu med våran nr två så kom det igång snabbare med mjölken men även han är otålig och bara skriker. Så nu mysammar vi när båda är lugna och tåliga 🙂 sen får han ersättning! ( är 3 veckor idag) men det är så tröttsamt med alla kommentarer, särskilt från typ farmor/mormor till mig som frågar om varför man inte ammar och bla bla! Funkar det inte så funkar det inte! Vill inte tillbringa mitt barns första tid med tårar och skrik och en frustrerad mamma bara för inte amningen fungerar? Som sagt lycklig mamma=lycklig bebis! Gör det som känns bäst för dig och din fina lilla tjej <3