Fixa fikat på nolltid!

Älska att baka

IMG_0449 IMG_0453

 

Hela Sverige bakar-vinnaren Caroline Ahlqvist vet hur man piggar upp ett gäng trötta småbarnsföräldrar. Här är hennes bästa recept till fikat med föräldragruppen.

Recept: Caroline Ahlqvist

Fotograf: Petra Kyllerman

Fler recept hittar du på Carolines inspirerande blogg på blogg.loppi.se/alskaattbaka

 

RABARBERMUFFINS MED CRUMBLE OCH TURBOVANILJSÅS
Jag gillar recept som inte behöver förberedas och krånglas för mycket med. Det här receptet ger saftiga, smakrika, underbara muffins till mammafikat. Vaniljsåsen går lika snabbt och lätt att göra som färdigköpt Marsan. Njut!

 

12 st

Ugn: 200 grader

Tid: 45 min

 

Muffins:

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 rabarberstjälkar

1 tsk kardemummakärnor

1 tsk vaniljpulver

2 ägg

2 dl strösocker

1/2 dl neutral olja

2 naturell yoghurt

 

Crumble:

75g rumsvarmt smör

1 dl rörsocker

1 dl havregryn

1.5 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

 

Vaniljsås:

4 dl mjölk

1 äggula

1/2 vaniljstång, fröna

1 msk maizena

3 msk strösocker

 

  1. Mortla kardemummakärnorna till pulver.

 

  1. Skölj, ansa och tärna rabarberstjälkarna smått.

 

  1. Rör ihop mjöl, bakpulver, rabarberbitar, kardemumma och vaniljpulver.

 

  1. Vispa snabbt ihop ägg, socker, olja och yoghurt.

 

  1. Vänd ner äppelblandningen i smeten så det blandas ordentligt.

 

  1. Ställ 12 muffinsformar i en muffinsplåt eller omslut varje form med lite folie. Fyll formarna med smeten till 3/4.

 

  1. Nyp ihop alla ingredienser till crumbeln så det blir till klumpar och strö över alla muffins. Grädda mitt i ugnen i ca 30-35 min. Låt svalna på galler. (Om de svalnar i muffinsplåten så blir de fuktiga undertill.

 

  1. Vaniljsås:

Vispa ihop alla ingredienser i en kastrull och sjud sakta till önskad tjocklek. Tag av från värmen och rör någon gång då och då medan den svalnar.

 

 

BOOSTRANDE SMOOTHIE
2 glas

 

1 banan

1 dl hallon och blåbär

1 dl kvarg

2 dl havremjölk

1/2 dl havregryn

1 msk kokosfett

 

Mixa ihop allt i en mixer så det blir så slätt som du vill ha det!

 

Håller ca 2-3 dagar i kylen men tillsätt då kokosfettet innan servering, annars blir det till en hård klump.

 

PALEOBRÖD

Det här är ett perfekt “mammabröd”. Sprängfullt av vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter. Det håller sig saftigt och härligt länge tack vare kokosoljan. Frys in i skivor, tag fram till frukost eller mellis. Paleo betyder stenålderskost. Det är helt utan gluten och mejeriprodukter så det passar att ätas av många.

 

2 limpor

 

3 mogna bananer

10 dadlar

5 ägg

1/2 dl kokosolja

2 msk citronsaft

4 dl mandelmjöl

4 dl hasselnötsmjöl

1/2 dl linfrön

1 dl solrosfrön

2 tsk kanel

2 tsk bikarbonat

1 dl pumpafrön

 

  1. Mixa ihop bananer och dadlar slätt.

 

  1. Tillsätt ägg, kokosolja och citronsaft.

 

  1. Blanda alla torra ingredienser och blanda ihop med banansmeten.

 

  1. Fyll 2 brödformar, gärna av silikon. Strö över pumpafröna och grädda mitt i ugnen ca 50-55 min.

Låt vila 10 min i formarna innan de tas ut och svalnar under handduk.

Tips på påplägg:
Mosa en avokado, rör ihop med lite örtsalt och lägg på två skivor kalkon och paprika.