Min käre make fick ”Jamie Olivers 30 minutes” i julklapp av mig. Han har alltid varit väldigt förtjust Jamie Oliver och vi har ofta tittat på hans olika program på tv.
Just denna kokbok är lite speciell, du får en färdigkomponerad meny som blir klappad och klar på ca 30 minuter. Fredagens middag bestod av, Pasta alla puttanesca (Det sista ordet får ni gärna googla och se vad det betyder…), Vitlöksbröd (ciabatta) och en fänkålssallad, som ett litet avslut på det hela så blev det en liten chokladpudding spetsad med lite Jack Daniels.
Allting var verkligen supergott, så 5 stjärnor av 5 möjliga. 🙂
Recept:
Spaghetti alla puttanesca
Krispig sallad, vitlöksbröd, silkeslen chokladganache
4-6 personer
VITLÖKSBRÖD
1 ciabatta
en liten knippa färsk slätbladig persilja
3-4 vitlöksklyftor
SALLAD
2 fänkålshuvuden
några rädisor
1 citron
SMAKSÄTTARE
olivolja
extra virgin olivolja
havssalt & svartpeppar
SPAGHETTI
500 g torkad spaghetti
1 x 225 g burk tonfisk i olja
2 vitlöksklyftor
1 matsked kapris, avrunnen
1 x 30 g burk sardeller i olja
1-2 färska chilifrukter
en liten knippa färsk slätbladig
persilja
8 svarta oliver på burk, utan kärnor
mald kanel
1 x 700 g burk passata eller 2 x 400 burkar krossade tomater/hela tomater
1 citron
GANACHE
2 x 100 g kakor mörk choklad av god
kvalitet (ca 70% kakao)
en stor klick smör
3 dl grädde
3 clementiner
12 kanapéer eller andra goda
småkakor, till att doppa
TILL SERVERING
en flaska kall Valpolicella
KOMMA IGÅNG Ta fram alla ingredienser och all utrustning. Fyll och sätt på vattenkokaren. Sätt ugnen på 175°. Ställ en stor stekpanna och en stor djup kastrull på låg värme. Sätt i insatsen för tjocka skivor i matberedaren.
VITLÖKSBRÖD Skär snitt i ciabattan med cirka 2 centimeter mellanrum, två tredjedelar igenom. Knyckla ihop en stor bit smörpapper under kranen och släta sedan ut det igen. Strö ut persiljan och en nypa salt & peppar över smörpapperet. Ringla över generöst med olivolja, pressa 3 eller 4 oskalade vitlöksklyftor över, och smörj in i hela brödet med den här blandningen. Använd händerna och tryck ner röran i snitten. Vira in brödet ordentligt, ställ det i ugnen och titta till det titt som tätt.
GANACHE Häll det kokande vattnet i kastrullen till pastan och ställ en stor skål som tål värme ovanpå (låt inte skålen nudda vattnet). Banka sönder chokladkakorna inne i papperet, öppna dem sedan och häll ner innehållet i skålen. Tillsätt smör, grädde och en nypa salt. Riv skalet på en clementin fint över skålen, rör om varsamt och låt chokladen smälta.
SPAGHETTI Lyft upp chokladskålen och lägg i spaghettin i vattnet tillsammans med en nypa salt och koka enligt anvisningarna på förpackningen. Ställ tillbaka skålen ovanpå. Håll ett öga på pastan – om det ser ut som om den håller på att koka över, sänk värmen en aning. Häll oljan från tonfisken i stekpannan, men se till att tonfisken stannar i burken. Pressa i två oskalade vitlöksklyftor och tillsätt kaprisen, sardellerna och oljan de ligger i. Finhacka chilifrukterna och tillsätt dem till stekpannan. Titta till spaghettin helt snabbt och rör om i den. Grovhacka persiljebladen och lägg åt sidan. Låt innehållet i stekpannan koka i två minuter, under ordentlig omrörning, tillsätt sedan tonfisken och smula sönder den, och häll i oliverna. Rör i en rejäl nypa mald kanel och passatan eller de krossade tomaterna.
GANACHE När chokladen har smält, rör om ordentligt och fördela den mellan sex espressokoppar. Skär de två återstående clementinerna i halvor och lägg upp dem på en bricka bredvid kanapéerna. Ställ fram på bordet.
SALLAD Ansa fänkålen och skär huvudena i fyra delar. Lägg fänkålen och rädisorna i matberedaren och skiva dem. Häll över i en stor skål. Pressa i citronen, tillsätt två skvättar extra virgin olivolja och en nypa salt & peppar, och rör sedan om med händerna. Smala av och piffa upp efter behov, och ställ sedan fram på bordet.
SPAGHETTI När pastan väl är klar, häll av den och spara lite av kokvattnet. Häll försiktigt ner pastan i stekpannan med sås. Tillsätt det mesta av den hackade persiljan, pressa i saften från en citron, ringla över lite extra virgin olivolja och rör om riktigt ordentligt. Häll över på ett fat, strö över resten av persiljan och duka fram.
TILL SERVERING Ta vitlöksbrödet direkt från ugnen och ställ fram på bordet och veckla upp papperet. Häll upp rödvinet i glas och låt alla förse sig.