Filippa Rådin

Våld och sexualisering

imagesJag mår illa! Det finns inte en millimeter av mig som inte gör ONT när jag läser eller ser plakat som dessa som dragit runt år efter år i studenttider.
Jag vet egentligen inte vad som är värst känslan av frustration eller känslan av orkeslöshet… Men det jag vet är att jag har frågor som jag önskade jag hade svar på.
Hur faaaan är det möjligt att ”dom” på riktigt aktivt fått sätt upp sån skit och sedan stå där triumferande, glada, fulla och hoppandes sjunga ”för vi har tagit studenten!”??! Hur fan är det möjligt att vi vuxna brister så i vårt ansvar gentemot våra unga?!! Var har skyddsnätet tagit vägen? Alla vuxna som ska visa vad som är rätt och vad som INTE är ok? Min största fråga är nog ändå, FÖRÄLDRARNA?!!! Var tog vi vägen? Vi som är ytterst ansvariga, vi som ska sätta gränser och visa dom vägen ut i livet?

En sak är väl att chauffören har ”hål i huvudet” som tycker att det är ok att köra runt på skiten, sedan är det  skolan att dom tillåter sina elever detta men den stora frågan är ändå hur sjutton kan det finnas föräldrar som stolt vinkar iväg sitt barn på ett flak där det står: ” IKVÄLL LIGGER ERA DÖTTRAR PÅ RYGG FÖR HÄR KOMMER GRABBARNA FRÅN BYGG! 2:AN VAR VÄRST, DET TYCKTE HON OCKSÅ!” Eller ”RAKA RÖR OCH ÖPPNA FT3 SPJÄLL FT3 ERA DÖTTRAR LÄR INTE KOMMA HEM IKVÄLL!” ELLER ”DRA FITTAN I GRUS VI DRAR EL I HORHUS”

HAR VI TAPPAT RYGGRADEN HELT?!
Mitt slutcitat får bli från coolaste Peg Parnevik som tar i debatten på Instagram och skriver: ”Framtidens män preachar våldtäkt och sexualisering. Dom pratar alltså om våra döttrar, syskon, vänner, flickvänner, elever, barnbarn.
Men det är väl ok, dom tar studenten ju!

Men dom orden måste jag dra på mig joggingskorna och fly ut till skogen en stund. Jag måste ha en plan, en jävligt bra plan för mina söners uppväxt! Det är nu och ALDRIG FÖR SENT. 

Ta hand om varandra! Kram F

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sandra

    Usch ja, jag mår illa av det med! Helt oacceptabelt tycker jag.
    Hoppas din joggingtur i skogen var skön.
    Kram Sandra

  2. Josefin

    Jobbar nära byggbranschen och kulturen finns hos dem som lärt upp dessa byggstudenter. Vi som är i branschen får ibland sätta hårt mot hårt eller vid andra tillfällen (när ork inte finns eller det helt enkelt inte passar att gå på tvärs) jamsa med gubbarna i byggbranchen. Det finns verkligen attitydproblem att jobba med, vilket görs på flera håll (fackförbund mm), Uppenbarligen kan mer göras, tydligen inom utbildningssektorn och då även högskolevärlden. Några byggtjeker gjorde sitt när de tog studenten. http://www.goteborgdirekt.se/nyheter/byggtjejernas-svar-pa-sexistiska-flakbanderoller/repqfb!DymrdGazfe1YLjU0EsCOWg/

  3. Helén

    Jag är gymnasielärare och håller med dig helt och fullt!! Jag måste dock säga att skolan inte har någonting med flaken att göra. Att åka flak och förbereda det är någonting som sker helt utanför skoltid, och lärarna ser inte plakaten innan de är på flaken. På det viset går det inte att lägga ansvar på lärarna. Men jag tycker absolut att det är vårt ansvar till viss del att diskutera värdegrund, jämställdhet och genus med eleverna under tre år och jag tycker absolut att alla vuxna borde markera mot detta.

    Min klass hade i år plakatet ”Visa lite civilkurage & höj lärarnas gage” och många andra hade roliga citat från de tre åren eller saker som ”Om man kan göra penicillin av mögel, kan man göra något av oss också”. Jag tycker att vi borde markera mot allt som är sexistiskt, racistiskt eller som slår ned på andra gymnasieprogram t ex.

  4. Titti/Umeå/Huay Yang.

    Det där hade jag inte en aning om att sådana ”plakat” finns. FY FY FY.
    Som du säger HUR kan föräldrar tillåta sådant???
    TOTALT OACCEPTABELT.
    Nu är mina barn vuxna men har barn-barn.
    Sådant vill jag ej de ska behöva uppleva.
    Titti

  5. David Haga

    Nog för att det är osmakligt. Men varför uppröras så mycket över ett plakat i södra Sverige. Är det inte bättre att vi diskuterar de tiotal överfall och våldtäkter som har skett på Ålidhem det senaste året. Och polisens oförmåga att gripa de skyldiga.