Filippa Rådin

Rond 2 !!

image

Igår natt var ett riktigt helvete rent ut sagt! Att avvänja Maximilian från att amma på natten är inte det roligaste. Både jag och han var rätt trötta och tagna efteråt. Eller jag var helt körd medan Maximilian hade fördelen att vila när han behöver under dagen. Trots det försökte vi se till så han inte sov för mycket under dagen, speciellt innan kvällen. Så vi väckte upp honom från eftermiddagsvilan för att han fortfarande skulle vara trött till sängdags. Det visade sig vara ett vinnande koncept för den här natten. Han sov betydligt mycket längre in på natten till första gången han vaknade. Vanligtvis vaknar han kl 23.00, ganska exakt, varje kväll. Igår sov han ända till kl 02.30!

Vi har under den senaste tiden förstått att Anjas bröstmjölk inte räcker till längre för att Maximilian ska hålla sig tillräckligt mätt under en längre period. Problemet har varit att Maximilian inte varit så sugen på att ta flaska heller så vi har fått prova oss fram lite. Först började vi med storinköp av div flaskor och olika nappar. Sen när vi förstod att Maximilian inte gillade modersmjölkersättning började vi laborera med olika blandningar av bröstmjölk från Anja och modersmjölkersättning. Uteslutningsmetoden gav resultat. Vi hittade en flaska, en napp och en blandning av lite modersmjölkersättning och mycket ”Anjamjölk”. Sen har vi successivt pytsar in mer och mer modersmjölkersättning tills det varit dags att börja blanda i välling ( som han inte heller gillade från början) och på samma sätt introducerat vällingen som vi gjorde med ersättningen. Den perfekta blandningen hemma hos oss just nu är alltså 2/3 välling och 1/3 mjölkersättning och vi har en mätt och nöjd Maximilian 🙂  I går var  till och med Anja och köpte en större flaska, tidigare hade vi bara en liten flaska som rymde max 160ml. Så inför gårdagsnattens match höll vi tummarna för ett bra kvällsmål både från Anja och den större flaskan.  Av flaskan blev det inget kvar men blicken från Anja sa allt om hur hon kände det…. Efter ha ammat två barn så känner jag precis igen känslan av att brösten kommer sprängas om nån inte äter och hur extremt tråkigt det är att sitta och pumpa i all evighet. Sen vill man inte hamna i det ekorrhjulet heller, då man sitter och pumpar och pumpar.

Vi har varit lite sega i starten eller lata, kan man också kalla det, att komma igång med smakportioner, men det är vi också på banan med så nu får han små portioner och små mjuka bitar av olika saker och upptäcker för fullt. Vi ser hur lik han är Elvis, det får inte smaka för lite. Så balansen att inte chocka honom men ändå ge nog med smak är en balansgång.

Med varje barn har jag känt att det är som ett stor berg som jag ska bestiga när det gäller att introducera mat, innan jag kommit igång, sen när man är inne i det går det ju ganska bra. Jag har nog väldigt stora krav på mig själv när det gäller vad våra barn ska få i sig. Inga halvfabrikat, allt ska vara ekologiskt och helst hemlagat. Självklart gör även jag avsteg då och då från det också men jag mår bra av att veta var dom stoppar i munnen. När Emmi var liten lagade vi hemlagad ketchup och blodpudding eftersom att pasta och blodpudding var hennes paradrätter. Det gör jag inte längre men jag önskar att jag hade tid till att kunna välja OM jag vill göra det. Min önskan är att hitta nycklarna till enkelheten att laga mer från grunden igen. Allt handlar ju egentligen om planering.

Hur gick rond 2 då? Mycket bättre! Eller jätte mycket bättre!! Som sagt det började med att han sov till kl 02.30 innan han vaknade och skrek, då flyttade jag honom till min säng strök och sjöng vaggvisa för honom och HAN SOMNADE OM inte efter en timme, en och en halv timme utan max 15 min. Nästa gång han vaknade var kl 04 då jag gjorde samma sak, efter det var det jag som hade svårt att sova men Maximilian sov till min glädje. Sista gången vi vaknade var klockan 6.45 och då för att kicka igång dagen. Det är väl mer än väl godkänt? NU hoppas jag inte att jag får ett bakslag i natt. Fortsätt att hålla tummarna och följ min och Maxis kamp för hela nätters sömn!

🙂 Kram på er alla supporters! F

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lina

    Jag har nattammat alla tre barn i det längsta och när det skulle vänjas av gick vi över till kvällsgröt. Gröt är toppen, alla tre gick från att vakna var och varannan timma till att sova hela natten igenom. Det var första barnet som inte riktigt gillade det där med flaska, och när gröt visade sig så framgångsrikt för honom fanns ingen anledning att göra på något annat sätt när det var dags för hans småsyskon.

    Hur som önskar jag er lycka till och håller tummarna för goda nätters sömn.

  2. Karoline

    Ett ledord vi hade när barnen var små som min bvc sköterska myntade var desstå mer de sover på dagen desstå bättre sover de på natten..
    Har alltid låtit barnen sova klart på dagen och de har sovit hela nätter från tre månader.
    Bara ett litet tips.

  3. Annika

    Hoppas nästa natt blir ännu bättre för er! Jag har en liten tjej som är aldeles för glad i att äta på nätterna, hon är 4,5 månad nu och kan lätt vakna och vilja äta 4-5 gånger per natt… Hur gammal ärMaximilian? När kan man börja göra som ni?

  4. Jessica

    Hej! Så fantastiskt det låter! Jag har en son som är ganska precis en månad äldre än eran. Och har samma problem, han vaknar 3ggr per natt och äter, gjort det sedan han föddes. Skillnaden är att han äter vanlig mat (läs mycket mat) under dagen men vill ändå äta ofta på nätterna. Men du ger mig hopp nu om att det kanske går att vänja av nattmålen. Det gäller bara att ta sig i kragen och ta sig igenom de första nätterna… hoppas det håller i sig för er och att ni kommer ut på andra sidan pigga och glada! Tack för en bra blogg 🙂