Familjen Annorlunda

Viktig info från Försäkringskassan:)

Det här är i samarbete med Försäkringskassan, och jag har verkligen försökt att skriva enkelt och lättförståeligt, men ber om ursäkt redan nu, det är många långa ord, men läs det för det är jätteviktigt.

Gå även gärna in på separeradeforaldrar.se och läs mer.

 

Det finns många separerade familjer ute i landet.

Många tror att man alltid måste gå via Försäkringskassan. Det måste man inte, man får sköta det hela utan någon som helst inblandning av dem. Bara i de fall man absolut inte kan komma överens behöver man ta hjälp. Läs mer nedan om vad man själv kan göra.

Inte alltid är det så enkelt att hålla reda på Försäkringskassans regler. Säga vad man vill om myndigheter men man kan inte beskylla dem för att vara enkla och tydliga;)

Det är svårt att veta hur man ska göra, och man vill ju inte göra fel.

 

Det har nu kommit en lagändring som gäller underhåll.

(Underhåll betalas ju i de fall där den ena föräldern huvudsakligen har barnet boende hos sig, delar man 50/50 är det inte så.)

 

Om jag har fattat saken rätt så är det väldigt vanligt att den underhållsskyldige föräldern betalar ett belopp till Försäkringskassan som sen ser till att boendeföräldern får det.

Det är onödigt krångligt.

Det nya är nu:

Om den underhållsskyldige föräldern betalat rätt belopp till Försäkringskassan i rätt tid under minst sex månader i följd så anser man att det här ska föräldrarna kunna sköta på egen hand.

Om det inte finns särskilda skäl, som man kan påvisa.

Eftersom många föräldrar tror att det är spikat enligt lag att underhållet per barn är 1573 kr, så är det ofta den summan som betalas.

 

Men 1575kr är vad Försäkringskassan kallar Underhållsstöd och är ett bidrag till barn vars föräldrar inte bor tillsammans och som inte kan komma överens om ett underhållsbidrag.

1573kr räcker ju inte speciellt långt, det täcker sällan alla kostnader. Så länge man bodde ihop så visste man ju att barnet inte kostade så lite, men när det gäller att ”köpa sig fri” är det rätt bra att luta sig mot…

 

Underhållsbidrag är något helt annat.

Faktum är att man får betala hur mycket som helst i underhållsbidrag,.

Ofta är det ju så att den ena föräldern tjänar mer, och om det då är den förälder som tjänar mindre som ska ha barnet boende hos sig så säger det ju sig självt att det blir väldigt mycket mindre pengar att röra sig med om den med bäst lön bara betalar 1573kr.

Om man i stället kommer överens om vad barnet faktiskt kostar per månad och därefter beslutar sig för en summa så blir det mer rättvist för alla.

Underhållsbidraget ska grundas på vad barnet FAKTISKT kostar, och hur mycket varje förälder har förmåga att bidra med. Man räknar med att det idag finns ca 90.000 barn som har för lite pengar att leva för.

Genom att se till så att föräldrarna själva kommer överens så vill Försäkringskassan dels att tydliggöra att det är föräldrarna själva som har försörjningsansvaret för sina barn, inte staten, dels att barnen ska få en mer rättvis summa.

 

För att förenkla för oss alla så har Försäkringskassan skapat ett Beräkningsverktyg, där föräldrar kan gå in och själva räkna fram ett vettigt och rättvist underhåll. Man fyller enkelt i alla uppgifter – och så räknar den fram en summa baserat på det man matat in.

Gör det alla ni som berörs, för jag vet att många av er får alldeles för lite i underhåll. Även de som betalar ett lågt underhåll kan behöva få sig en liten verklighetsknäpp på näsan:)

Nä, men allvarligt, det är ett toppenbra verktyg! Det är ibland inte så enkelt att komma överens om just något alls i en separation, och att då kunna räkna ut ett skäligt underhåll så här underlättar. Man behöver knappt ens göra det ihop;)

 

separeradeforaldrar.se kan du läsa mer om vad de nya reglerna innebär för dig.

Du hittar även räkneverktyget där, och du kan lyssna på Separationspodden med Sofia Wistam.

Jag spelade in ett avsnitt av den i våras, och det kan ni också lyssna på, jag har inte vågat än;) men jag har hört de andra – mycket bra!

separationspodden

 

Det bästa är som vanligt att komma överens och när det gäller sina barn borde det ju inte vara så svårt, men för många är det ändå det.

Försäkringskassan vill hjälpa till, gå in på deras hemsida och läs, jag lovar att den är väldigt informativ:)

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Maria

    Jag håller med Anna C. 600:-/barn skulle mitt ex betala enligt f-kassan. Skumt! Känns väldigt lite. Jag har tre tonåringar…

  2. Sas

    Har dock flera vänner som fått mindre i bidrag än rekommenderat. De förlorade på att bo för litet o ha lite lägre hyra.

  3. Hanna

    Men när tänker du sluta att hålla oss förväntansfulla och nyfikna på halster? Visa trappan :)))

    1. familjenannorlunda

      Den är ju hemma och jag i London :)
      Det fattas en list, sen ska jag visa, den blev så fin ?

      1. Hanna

        Haha, helt rätt Carola! Njut nu i London, du om någon behöver få koppla av och bara få göra ngt för bara dig ❤️. Väntar med spänning på bild på mästerverket ?. Kram!

  4. Caroline

    För dom som det funkar mellan är det ju onödigt jobb för FK. Så bra med lite förändring.
    Det är väl meningen om en förälder betalar underhåll på 1573kr så ska den andra föräldern som barnet bor hos betala lika mycket. Och barnbidrag på det så det stämmer väl bättre med vad ett barn kostar ca 4000kr/mån.

    1. Marie

      Ja precis, båda ska ju betala lika för barnen och man måste väl räkna med barnbidrag och flerbarnstillägg. Så det kan ju inte skilja så mycket från det 1573 kr… Men bra att det inte måste gå via FK om man betalar som man ska.

  5. AnnaC

    Uträkningsverktyget ger mig 270 kr för tre barn tillsammans i underhåll. Vilken tur att försäkringskassan ännu ger mig fulla underhållsbidrag. Det hade varit tungt med enbart 270 kr. Fungerar verkligen verktyget optimalt ?

    1. familjenannorlunda

      Du måste ha räknat fort och fel?
      Jag tyckte det funkade bra när jag testade, men det hjälper ju inte dig;)

Comments are closed.