elli

Recept på jordgubbspaj

En sån där sommardag när du inte har så mycket planer så ska du göra den här pajen. Den tar en stund att tillaga men det är helt ok för resultatet är grymt!

Till pajdegen behöver man:

  • 6 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 2 msk florsocker
  • 260 g kallt smör
  • 0.75 dl iskallt vatten

Till fyllningen behöver man:

  • 1.5 liter jordgubbar
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 dl farinsocker
  • 0.75 dl maizena
  • 1 citron

Till penslingen behöver man:

  • 1 ägg
  • Farinsocker

Börja med pajdegen
Blanda de torra ingredienserna i en matberedare

Dela smöret i små bitar och lägg dem i matberedaren. Kör tills blandningen precis börjar smula sig.

Tillsätt vattnet och kör tills degen börjar gå ihop. Inte mer. Degen kan också snabbt arbetas ihop för hand i en bunke.

Dela degen i 2 bitar och slå in dem i plastfolie. Låt vila i kylen i minst 1 timme.

Kavla ut den ena degbiten till en 3 mm tjock rundel och fodra en pajform, 24 cm i diameter, med degen. Fodra formen ända upp över kanterna så att det blir ett överhäng på 1 cm.

Nu till fyllningen
Tvätta och snoppa jordgubbarna. Dela på mitten och lägg i en bunke, blanda strösocker, farinsocker och maizena och strö det över jordgubbarna. Riv i citronens skal och pressa i citronsaften och blanda runt, låt stå i 10 minuter.

Fördela jordgubbarna i pajen

Sätt ugnen på 200 grader

Kavla ut resterande deg 3 mm tjock och skär ut 8 st lika breda band som du flätar upp på pajen.

Nyp av överflödig deg mot pajformens kant. Pensla med ägg och strö över farinsocker, stoppa in pajen 30 minuter i frysen.
Ta ut pajen och grädda mitt i ugnen på 200 grader i 15 minuter, sänk sen värmen till 170 grader och grädda ytterligare 30 minuter eller tills pajdegen fått en fin gyllenbrun färg.

Låt svalna och käka upp allt innan någon annan hinner ta ??

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.