ELISABETH

Mat- och barnvagnstips hitåt!

Nu är det dags igen, jag behöver er hjälp! Passar på att fråga två saker nu när jag ändå har er uppmärksamhet.

1. Ni som kan Emmaljunga, hur fungerar själva bältet i den? Det börjar vara för stramt nu och vi kan för våra liv inte hitta hur vi ska ställa ut det? På framsidan går det ju förlänga och det har vi ställt på längsta nu men sen då? Tycker dessutom det känns som att Åkes huvud snart tar i högst upp när vagnen är i fullt liggläge! Hur ska det då bli med vinteråkpåse?! Please help! Alla era tips och trix kring sittdelen på Emmaljungan är välkomna!

DSCN4051

2. Någon skrev  i en kommentar att det går börja ge Åke små bitar mat nu som han kan lattja med själv? Låter ju superspännande! Tar gärna alla era erfarenheter kring detta! Vad är bäst att ge? Åke älskar att äta majskrokar själv så jag tror det skulle vara väldigt populärt men han har ju inga tänder än, vad vågar vi ge honom då?

En till fråga också angående mat, är det bara mitt barn som skriker när han äter? Han gråter inte, utan kan bara vråla till lite då och då, när det går för sakta, är för dåligt eller bara tråkigt att äta. Kommer aldrig våga gå på restaurang med honom… /Orolig morsa

DSCN4061

En matsäck vi hade med oss under en långpromenad i sommar. Hela kostcirkeln, för alla i familjen!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Johanna

  Nu har inte min bebbe kommit än men såg ett tips med banan att om man typ delar den på hälften med skalet på och sen skär av skalet typ 1 cm endast så får dom ett icke kladdigt handtag att hålla banen i o så skär man bara av mer o mer skal efter att de mumsat i sig 🙂

 2. Josefin

  Har också en Emmaljunga, men vår 3åring får plats i selen fortfarande. Ta bort kuddarna/skydden. Har dock märkt via jobbet att vissa selar är kortare. Fattar inte varför. Men, måste han sitta fast på överkroppen? Det går ju skippa den delen, spec i ålapålen. 🙂

  Vi brukar koka morötter i stavar och broccoli buketter som vi skär bort den hårdare stammen på. Potatis i stavar borde ju också funka. Smörgåsrån som bryts i stavar. Avocado (mjuk) osv. Kanske för liten än för majskorn å ärtor? Ris å makaroner?

 3. Anna

  Bre mjukbröd med leverpastej, lägg ett till bröd ovanpå och sedan skär du bort kanterna och skär brödet i kuber det fick vi som tips av BVC dietist och det ska jag prova så fort Kajsa bemästrar det ☺️

 4. Veronica

  Min dotter hatade puremat redan från början. Va de inte små bitar i maten då åt hon inte. Tro hon va runt 7-8 månader när jag fick börja skära maten i minibitar (sjukt drygt), men annars åt hon inte. Tillägger att hon inte fick tänder förän hon va närmare 1 år!

  Men känn ingen stress, börja med bitar av mjuka saker. Typ banan bitar de gav jag till mellis:) kanske lite svårt att få upp men lättmalet om man ä tandlös:)

 5. Viktoriak

  bältet på Emmaljunga sitter dubbelt i alla fall på våran. Vi åkte till barnens hus och skulle klaga på alldeles för kort bälte. Men det är jättelätt. Dra ut bältet på baksidan och ta in de i det understa hålen då kommer du åt att förlänga. Svårt att förklara men jag hoppas du förstår. Jag antar att det är lika på alla emmaljugavagnar. Min yngsta skriker också när han äter och har gjort det länge. Han är 1 nu…

 6. mika

  Här äter vår drygt 8månaders lite av varje. Mosat ibland. Bitar ibland. Han gillar att äta själv så då får han gnaga på bitar. Nu i äppeltider är äppelklyftor populära. Lite broccoli, morot, potatis, bröd osv.
  Han verkar gilla kryddor. Favoriten har varit indiskinspirerad gryta m kikärter.. Dock mixad…

 7. Therese

  Du är min guide genom bebistiden då ni ligger lite före oss hela tiden 🙂 Kan inte du skriva mer om vad du har lagat för mat till Åke? Jag börjar känna mig stressad när vår bebis äter så lite varje gång. Har inte vågat krydda maten än och mest gett rena smaker. Om någon annan läser det här får ni hemskt gärna kommentera hur ni startade med mat. Min bebis är 6,5 mån.

  1. Sofia

   Hej!
   Jag smaksatte dotterns mat med färska finhackade örter (eller torkade), citron, passerade tomater, lite citron, ost m.m. Jag älskar mat och matlagning så jag ville gärna väcka dotterns intresse från början!
   Hon åt också ganska lite/dåligt ett tag men försök slappna av med tanken att ”bara de följer kurvan”. De får i sig det de behöver!
   Idag är hon 2,5 år och älskar mat, gärna lite stark mat.

  2. Sofia J

   Örter som timjan,basilika,oregano har jag använt och persilja,dill och tomatpure. Har du en gjutjärnsgryta så är tomatpure extra bra för då blir det extra järn i maten. 🙂

 8. Sofia J

  Angående vagnen så går ju både bröstselen förlänga och höftdelen rätt mycket.Iaf på vår Emmaljunga, vet dock inte hur det är med er modell.Om ni ändå tycker den blir för trång så finns det en universalsele att köpa på babyproffsen för en liten slant bara. Den hade vi till dottern i förisvagnen för hon var för stor för den vanliga vagnsselen vid 1,5 års ålder 🙂
  Många använder även denna universalsele i matstolen med har jag sett.

  1. Sofia J

   Kan svänga förbi och kolla om ni vill när jag ska till Burträsk och ta med selen jag pratar om så får ni se den. Bara hojta till isf

 9. Lova

  Avocado i små bitar.. Ostkuber. Lite ägg.. Typ sånt 🙂 skulle inte ge morot för det tycker jag alltid att de sätter i halsen, hur små man än har gjort dem. De lär sig ju trycka maten mot gommen så det ska nog gå fint det där 😉

 10. Anonym

  Jag har en son som blir 8 månader i morgon. Jag har sedan ett tag tillbaka brytit små bitar från en mjuksmörgås som han får plocka i sig. Han ÄLSKAR DET!
  Sedan har jag till mellis, istället för finriva eller mosa frukt, börjat hacka i småbitar som han får ”tugga” och mosa i munnen själv! Men frukten kollar jag noga så den inte är för hård.
  Man är nog mer nojig än vad man behöver haha

 11. Malin L

  folke äter bara smörgåsrån själv, men de smaskar han på. Och ja, Folke skriker/skäller ut en om man matar för sakta

 12. Carolin

  Vår 8 månaders har fått bitar i princip sen start. Någon blw variant. Hon gillade aldrig att bli matad. Körde först med stora bitar som hon fick gnaga på. Nu när hon kan greppa bättre och vi vet vad hon klarar av får hon små bitar som hon pillar med. Eller alltså.. En talrik m delad mat. Så äter hon oftast själv. Och hon tuggar på trots endast en tand. Men jag tror det var bra för henne att vänja vid stora bitar. Då behövde man inte vara orolig för sätta i halsen biten. Ungen fick liksom inte direkt av några bitar, sög mest innan hon lärde sig bita.

 13. Sofie

  Kommer inte ihåg exakt ålder men vet att jag tidigt gav majskorn, kokta ärtor, broccoli och morotsbitar OBS, välkokta. Majs vet i fasen om jag skulle ha gjort så här i efterhand. Under två års tid var han överkänslig mot det sedan, nu har det gått över men en period kunde han inte äta någonting med majs i utan att få rännskitan de luxe. Alla tyckte att det var konstigt eftersom man ofta ger majsvälling mot krånglande magar men efter tredje besöket medgav även BVC att det nog hade ett samband.

 14. Alexandra

  Amadeus 6 månader har hittills fått (utöver majskrokar och smörgåsrån) prova små bitar ljust bröd och pannkaka i liten mängd pga gluten, några blåbär och mjuka bitar päron. Sen har jag sett att många ger välkkokta morotsbitar och broccoli. Så det ska väl också testas så småningom när han inte är lika ivrig haha.
  Kram!