ELISABETH

Härnösand?!

Ärade ni!

Jag har ju nu alltså kommit in på den utbildningen jag ville gå (YAYYYY!), alltså beteendevetare. Det är en distansutbildning med några veckors träffar per termin på universitetet, i mitt fall i den vackra staden Härnösand! I alla fall första året, sedan ska den tydligen flyttas till Sundsvall men det tar vi då!

img_8382-kopia

Nu är jag alltså i behov att kanontips gällande denna vackra stad!

– Vart ska jag bo?! Vandrarhem, hotell, skrubbar, allt är av intresse!
– Bra caféer/restauranger/butiker/gym/promenadstråk?
– Någon av er läsare som bor där och typ vill dricka massa kaffe/vin?!

Alla ni som varit där eller bor där eller har bott där eller hört någon som bott där, JA NI FATTAR! Ge mig alla era tips!

Att plugga innebär även (tyvärr för plånboken och vår rätt krassliga ekonomi) att jag behöver köpa lite saker och behöver även här lite råd!

– Måste investera i en dator. Den ska vara smidig, skön att skriva på och inte kosta en miljard. Tips?!
– Vill även ha en snygg kalender, måste verkligen planera livet lite mer nu när det blir resor hit och dit, uppgifter som ska lämnas i tid (HUR SKA JAG KLARA DETTA?!) samt en bebis att typ vårda också? Så tips på snygg och bra kalender?
– Kurslitteratur? Kostar en biljon? Ni som pluggar/pluggat, har ni köpt på någon typ av svart marknad?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Linnea

    Vad roligt!!

    Först och främst, investera i en bra dator. Jag hade flera kurskamrater som köpte det första bästa billigaste vilket också resulterade i att dom gick sönder (mitt under en viktig uppsats) och var tvungen köpa flera nya. Jag köpte en lite dyrare men sååå mycket bättre som håller superbra än idag, den är från HP och heter pavilion dv6. Men ett tips när man ska köpa datorer är att titta vilken processor dom har, min har intel core i7 processor, man måste ha inter core i5 eller i7, annars är det skit… 😉

    För det andra, jag läste tre år till sjuksköterska och klarade mig utan att köpa EN ENDA BOK, dvs ta det lite luungt! stressköp inte… Låna från bibliotek, låna av kompisar, GOOGLA, använd föreläsningsmaterial… Du sparar fleeera tusenlappar. Jaja.. sen finns det dom som säger att dom kan sälja böckerna sen, men då har du ändå tappat massa pengar, plus att det är jättebesvärligt att sälja böcker och ingen vill köpa dom knappt r/t hur många som säljer, vilket innebär att du kommer sitta där med massor av böcker du inte vill ha 🙂

  2. Joanna

    Gällande kurslitteratur, går absolut att köpa begagnat. Alla föreläsare kommer att propsa på ”senaste upplagan” men det är så otroligt sällan det spelar roll, en eller två upplagor äldre funkar i 95% av fallen.

    Sen hade jag lagt upp litteraturlistan på min blogg…..om jag haft en, och tagit hjälp av läsarna! En del böcker används vid olika tillfällen på året eller i utbildningen, så det du behöver till nästa kurs är någon precis klar med, och vill sälja för rimlig peng.

    Heja återbruk!

  3. Amanda

    Stort grattis!! 😀
    Ang. studentlitteraturen, kolla campusbokhandeln.se
    Hur bra som helst! Studenter lämnar in till en butik, som säljer till andra studenter, sen får den som lämnat in boken pengarna när den sålts! Böckerna är rangordnade i tre olika skick, nyskick, godkänt & slitet. Tkr ofta att det godkända & slitna böckerna är bäst = understrykningar & anteckningar i marginalen
    Sen är det inte alltid nödvändigt att köpa de nyaste upplagan av böckerna, en gammal upplaga kan vara nog så bra & billigare!
    Lycka till i ditt pluggande, ska bli så roligt att följa! 🙂

  4. Therese Bergvall

    Grattis!
    Jag har gått precis den utbildningen och har massa kurslitteratur till typ inget pris. Däremot började 2006 så det lär väl ha ändrats? Men skicka kurslitteratur-listan så kan jag kolla 🙂
    Härnta är fint, men Sundsvall finare. Där bodde vi och jag trivdes hur bra som helst.

  5. Sofie

    Grattis och lycka till med utbildningen!
    Härnösand är en fin, men ack så blåsig stad. Så var beredd med vindställ och skoteroverall 😉 Jag bor i övik, och har tyvärr inte så mycket tips gällande det, men jag finns tillgänglig för gott kaffe och hembakat närsom 🙂

    1. elisabethlindroth

      Hej! Haha, tack för förvarningen, ska jag packa skoteroverall redan i september när jag ska dit första gången alltså? 🙂 Kaffe och hembakat i Övik lät inte alls pjåkigt, ska ha det i åtanke! KRAM!

  6. K - lär mig sy, sticka och virka

    Grattis!! Ok, angående kurslitteratur: Låt biblioteket bli din bästa vän. En del titlar går att fjärrlåna om de inte finns på ditt närmsta bibliotek. Sparar megamycket pengar och du slipper att fylla hyllorna med böcker som du i bästa fall kommer att bläddra i någon enstaka gång efter avslutad kurs. Och köp för allt i världen inte ALLA böcker på listan innan kursstart. Många av dem behövs nämligen inte, föreläsningsmaterial räcker gott och väl för att tillgodogöra sig kursen ( i alla fall enligt min erfarenhet) . Tricket är att lära sig vilka böcker som faktiskt är värda att satsa på. Grattis igen och lycka till!

    1. elisabethlindroth

      Tack snälla för bra knep och tips! Just nu låter ord som fjärrlåna och kurslitteratur SÅ SKRÄMMANDE men jag hoppas jag kommer in i det snart! 🙂 Kram!

  7. SpeLinnea

    Det jag kan rekommendera är att köra två system. (!) Ett som är via google calendar/ical så du kan få notiser via telefonen. (Viktga tentadatum..) Och en fin som du kan skriva snabbt i men även ha andra typer av planeringar i.

    Är själv väldigt visuell, och just digitala kalendrar lämnar mycket att önska… Har snöat in på gulliga kalendrar/dagböcker från korea, det är väldigt terapeutiskt att sätta klistermärken, rita och få inspiration via kalendern liksom. Jag vet inte om det funkar att länka här, men säg till annars så kan jag maila den som jag använder.

    (Ebay i mitt hjärta: http://ebay.eu/1JR9VAc )

    En annan pryl jag har och fann användbar under studierna är en pennscanner, som gör att jag kan anteckna citat och annat rekordfort. Här är en cheesy reklamfilm på en sån: https://www.youtube.com/watch?v=W1t7qM4ezG4

    Lycka till med allt, och så kul att du känner dig pepp på studier!

    Kram

  8. Malin

    Hej Elisabeth! Precis bredvid mittuniversitetet ligger vårat stora bibliotek som jag tycker att du kan utnyttja, deras lunchbuffé är supergod också! Stargym ligger ca 10 min därifrån och är öppet dygnet runt och mittemot ligger tullportens konditori, ett av många caféer 🙂 ska du pendla och bara bo här enstaka dagar så får du gärna maila mig för lite info då jag jobbar inom den branschen. Hoppas du får det supertrevligt här och lycka till!

  9. Nathalie

    så kul för dig 🙂 !! Jag bor ju i höga kusten så ganska nära, och brukar jobba där emellanåt (börjar jobba om en vecka efter en lååång föräldraledighet). här tycker vi mest att Härnösand är en blåsig stad 😉 men det är jätte fint också såklart!! Murberget är helt klart värt ett besök och dom har även en super restaurang uppe på berget där slalombacken är, med helt otrolig utsikt!

    1. elisabethlindroth

      Hej! Spännande att börja jobba! Hoppas det går bra! 🙂 Haha, har hört att det är blåsigt, ska klä mig ordentligt! Murberget lät verkligen spännande! Kram!

  10. Linnea

    Grattis Elisabeth!! Tjoho va kul! Du kommer att bli en kanonbra – vad du nu vill bli Beteendevetare blir du väl? Bibblan och kurslitteratur.se är mina hetaste tips! Har aldrig bott i Härnösand själv men har varit där. Jättefin och mysig stad. Min man har bott där som ung, han pluggade musik efter gymnasiet. Jag ska fråga om han har några extrabra tips! Kram

  11. Amela

    Hej! Grattis först och främst, att studera något man är intresserad av är så givande på så många sätt. Har själv studerat med en bebis och tänkte ge dig mina bästa tips
    1. LÅNA böcker som inte känns nödvändiga att ha efter utbildningen. Ett hett tips är att inte låna från skolans bibliotek där det ofta är kö på populär kurslitteratur. Jag lånade det mesta på stadsbiblioteket där jag bor och där fanns alla böcker med udantag av vissa få. På detta sätt slipper du slösa massa pengar. Jag köpte endast 3 böcker under min 3,5 åriga utbildning och det var böcker jag kände att jag skulle ha användning av i framtiden.
    2. Köp en mindre dator, de är lättare att bära vilket är guld värt för axlarna och de är ofta billigare. Ett tips är att kolla erbjudanden samt jämföra på ex. Pricerunner, det kan skilja mycket i pris mellan olika återförsäljare.
    3. Jag köpte en ganska dyr kalender (249 kronor) i hårt fodral där man bara byter själva insidan alltså kalendern (glömt helt vad de heter). Det blir billigare i längden än att köpa en ny varje år plus att de är mycket mer hållbara (och snygga :).

    Detta är väl mina bästa tips som studerande morsa. Det kommer bli en spännande resa framöver ångrar inte en sekund att jag studerade trots att det kräver mer planering med barn. Lycka till! Kram Amelia

    1. elisabethlindroth

      Hej! Vilka kanontips, så himla glad jag blir att du tar dig tid att skriva! Tack! Smart att kolla stadsbiblioteket, det hade jag aldrig tänkt på annars! Kram!

  12. Caroline

    Stort Grattis!!
    När jag pluggade kopierade vi en del av böckerna, och enligt en kollega till mig som är bibliotekarie så får man göra så!!
    Sen så kan viss litteratur vara jättebra att ha i vanlig bokform också. Det brukar ofta finnas anslagstavlor på skolan där folk hänger upp annonser på böcker dom säljer – alternativt Blocket.
    Härnösand har jag bara passerat med bil några gånger så där kan jag dessvärre inte hjälpa dig.

  13. Therese

    Har läst Beteendevetenskap i Härnösand, med humanistisk inriktning. Gick reguljärt, alltså ej på distans. Gick ut -08. Stortrivdes på universitetet, bor på annan ort i Höga Kusten så jag pendlade när vi hade skoldagar.. Riktigt bra och stort bibliotek, var det då iaf. Beställde mycket böcker på adlibris, relativt bra pris, snabb leverans. Sedan köpte jag en hel del via anslagstavlor på studentportalen för Miun. Vissa bas böcker är bra att köpa då man kan ha användning för dom under flera olika kurser. Jobbar idag som enhetschef i äldrevården. Riktigt bra utbildning fick jag iaf, läser mycket om många ämnen. Trevligt att du kommer till vackra höga Kusten, och du, får inte studieångest från början. Det tar ett tag innan man kommit in i studietakten och hittat sig själv. Att hitta en bra studieteknik är A&O!

    1. elisabethlindroth

      Hej! Så kul med någon som gått utbildningen och som är nöjd! Ska försöka att inte få studieångest, fast jag har det redan lite… Hur fasen hittar man en studieteknik liksom? Kommer den bara till en en dag?! 🙂 Kram på dig!

  14. mimmi dieden bengtsson

    Hej, Grattis !!!

    Jag har läst många kurser som ingår i beteendevetenskap. och har massvis med litteratur jag köpt och som jag nu vill bli av med. Vill du köpa för billig peng? så kan jag skicka till dig 🙂

    KRAM

  15. Camilla

    Åh mitt hjärta slog precis dubbelslag, jag bor i Härnösand OCH har följt dig sedan GVFV! Har nu en liten 2 månaders bebis och är ledig! Vad kul att du kom in här, hoppas att du ska trivas, har massor med tips och dricker gärna kaffe OCH vin! När är första träffen i skolan?

    1. elisabethlindroth

      MEN ÅH! Så kul! Då måste vi styra upp nåt! Det verkar ju finnas typ tre kanske som bor i Härnösand och som har visat intresse för fika/vin, så vi kanske kan styra upp ett litet gött gäng?! Första träffen är i mitten av september, då hoppas jag att både Leif och Åke kan följa med! 🙂

  16. Jane

    Här kommer mitt absolut bästa tips! Är du redo?
    Personligaalmanackan.se
    Man kan typ bestämma allt med hur ens almanacka ska se ut med färger, kom ihåg rutor, att göra listor osv. Bestämma om man vill ha bild på omslaget eller något annat kul. Går på typ 250 kr eller nått. Men det är sååååå värt att ha en kalender som är kul att använda för då blir det ju verkligen av att man fyller i den. Den är superenkel att göra också på deras hemsida. Kolla upp det! 😀

    1. elisabethlindroth

      Tack för ditt bästa tips! Verkar vara många som gilla den, så det får nog bli en sån för mig med! 🙂 KRam!

  17. Erika

    Måste bara säga som övriga, bibliotek! Jag bor ju visserligen i stockholm o här finns massor av bibliotek men jag har bibliotekskort på flera olika, just för att all kurslitteratur inte finns på ett o samma ställe. Ibland kan böcker även finnas som e-bok ☺ Annars finns ofta facebookgrupper om du har facebook. Och endel böcker är återkommande, iallafall till den utbildningen jag läser, o dessa är värda att investera i. Kolla gärna med äldrekursare. Ooooch sist men inte minst, brukar funka utmärkt med begagnade böcker bara de inte ör alltför gamla!

  18. Elin

    Först och främst grattis! Och hej! Jag pluggar till förskollärare i Härnösand på distans, bor annars i Hudiksvall! Fick min dotter 9/1-15, S har haft uppehåll sen dess men ska börja igen v. 36! En superbra skola och mysig stad! När ska du dit första gången? 36, 37? Hög tid att boka nu!! Tar slut rätt fort, vandrarhemmet på folkhögskolan är helt okej, 15 min promenad till skolan (studentpriser) annars finns det närmare skolan men brukar kosta mer! (0611-55 85 00 är numret dit, finns olika standard där så önska ”järven” kostnaden är densamma) där brukar jag bo! Finns en, två och tre bäddsrum. Billigare om man bor fler.

    Gällande kurslitteratur kolla blocket, många som säljer och kan mötas upp på skolan 🙂 sambiblioteket i Härnösand (ligger på campus) har jätteutbud på studentlitteratur! Kolla där, men var ute i god tid!
    Är själv super nervös hur det ska gå att plugg med en bebis!

    Nu vart det långt, men stort lycka till och hoppas vi ses i härnödand

    1. Elin

      Hoppas vi ses i Härnösand menar jag och har du fler frågor eller så, kanske får vi stötta varandra i detta med att plugga på distans och med bebis! 😉 Elinbjurling heter jag på insta! Kram

    2. elisabethlindroth

      Hej! Tack för kanonbra tips! Åh så skönt att det finns folk som har koll och fler som ska bolla bebis och plugg! 🙂 Våra bebisar är ju dessutom typ EXAKT lika gamla, coolt! Tror första träffen är v.38, själv då? Hoppas verkligen vi kan ses! Kram!

      1. Elin

        Ja någon dag emellan bara väl? 🙂 typiskt är där 37, 40,46! Hoppas det blir någon vecka som stämmer, hade varit kul att prata bebis och plugg över en kaffe ju! 😀 kram

  19. Johanna

    Tips från en Härnösandsbo: Läsare som gärna dricker kaffe har du här *vink vink*
    Pub: Bittens eller Skeppet
    Café: Rutiga duken och Tullportens
    Butik: Behändigt
    Boende: Finns några vandrarhem
    Matställen: Kryllar av dem

    Kurslitteratur brukar man kunna hitta på blocket eller Tradera. Det brukar också finnas på studentplattformen.

  20. lin

    Kurslitteratur.se är bra om det är någon bok du MÅSTE köpa. Annars biblioteket. Kan tänka mig att du kan skicka efter böcker från andra bibliotek i sverige till ditt lokala för typ en tjuga. Du kommer säkert få en litteraturlista, men gå inte och köp alla! Vänta lite och låna på biblioteket innan du får insyn i vilka böcker som är värda att köpa. För min del var det ca fem böcker under tre år.

  21. K

    Som så många redan har påpekat så är det guld värt med biblioteket. Men det brukar vara hemska köer och därför ska man vara ute i god tid. Jag brukade ta reda på vilken litteratur vi skulle ha nästa termin och sen köade jag direkt på bibblan. Sen har vissa universitet s.k. Fadder-system där man får en person som ligger ett par terminer före en till hjälp. Då brukar man kunna låna/kopiera deras böcker. Ett annat tips är att tidigt börja kolla på gamla tentor, det hjälper otroligt mycket när man vill veta hur man ska lägga upp sitt studerande. Har man en fadder så kan man få tips av denne också. När det gäller köp av begagnad kurslitteratur, tänk på att den blir omodern mycket fort och kolla alltid upp vilken utgåva som rekommenderas till kursen du ska läsa. Det är inte roligt att ha spenderat pengar på en bok som sedan visar sig vara inaktuell och i värsta fall helt oanvändbar. Sist av allt vill jag bara säga: slappna av och ha kul! Det är otroligt stimulerande och givande att plugga om man väl hittat ”rätt” utbildning. Det här kommer att bli superbra! Stort lycka till

    1. elisabethlindroth

      Hej och tack för superbra info! Är så jäkla nervös och det känns typ helt omöjligt att jag ska klara det här och komma in i tänket! Bara ordet tenta får mig att svettas! 🙂 Men det ska nog bli bra till slut…hoppas jag! Kram!

  22. Ellen

    Jag har lånat böckerna på biblioteket de senaste två åren, sparat tusentals kronor på detta! Men det gäller att vara ute i tid för att få böckerna. Jag brukar skanna in dem (hostinteheltlagligthost) för att slippa kånka runt på tunga böcker. Använder en surfplatta för att läsa de inskannade böckerna.

    Jag köpte en dator från http://www.elgreen.se/sv/ för att jag ville ha en dator med bra prestanda och som vägde lite, sparade ungefär halva kostnaden för datorn.

    Angående kalender använder jag googles kalender och lägger in prenumeration på skolans schema så det uppdateras automatiskt om det ändras.

    Lycka till med studierna!

  23. Johanna

    Gud va roligt att du kom in 🙂 ! Enda tipset jag har som ingen annan kommenterat är angående almanacka, jag brukar göra min egna på personligalmanacka.se tror jag adressen är 🙂 då får du den precis som du vill och kan välja dina egna bilder att pryda den me 🙂 kram

  24. Josefine

    Heeej 🙂 det är första gången jag kommenterar, dumt jag vet, för jag bara älskar din blogg, er youtubekanal. Du verkar vara en underbar person, med ett hjärta av guld! Ta hand om er och lägg tid och energi på det du älskar.

    Jag har studerat i Örebro och då fanns en butik på universitetet som heter campusbokhandeln, de har även hemsida som det borde gå att beställa till valfritt postombud, de har även en butik i Luleå? Det blir mitt tips denna fredag.
    Vill bara peppa dig med att säga att jag själv blev väldigt berörd av ditt inlägg som fått vitaluppståndelse, DU ÄR BÄST!

    Hoppas ni hela familjen får en underbar helg, och njut nu av allt som livet ger som ni får positiv energi från!
    Och GRATTIS till utbildningen 🙂
    Kram från lilla mig

  25. Sonia

    Åh, har tyvärr inga tips vad gäller Härnösand då jag aldrig varit där. Men verkar asfint ju!

    Tips vad gäller kalender/almanacka är att ta någon som har mycket plats men samtidigt ger bra överblick! När jag slår upp min almanacka ser jag hela veckan på två sidor, men har även ganska mycket utrymme att anteckna på varje dag. Tycker det är skönt att kunna ha en bra överblick över vad som händer under veckan, samtidigt som jag inte känner mig begränsad över för lite plats att anteckna. Dessutom har jag börjat använda förkortningar! Psykologen heter PS, Läkaren heter LK, Föreläsning heter FL, Seminarie heter SM osv. Det viktigaste är ju att en själv fattar vad som åsyftas, och man sparar plats med färre bokstäver 🙂

    Jag har slutat köpa kurslitteratur nästan helt! Ibland, om det är nån bok som jag vet att jag säkert kommer få användning av i framtiden, kan jag köpa kurslitteraturen. I början är det nog ofta så för då är det grundläggande teoretisk litteratur man läser som kan vara ganska bra att spara. På http://www.kurslitteratur.se/ finns begagnad kurslitteratur att köpa. Annars lånar jag på biblioteket. Många böcker finns även som e-böcker på bibliotek så man kan ladda ned. Du kan kolla på http://libris.kb.se/ och söka där efter boken så kan du även se på vilka bibliotek de finns och om de finns som e-böcker att ladda ned 🙂 Då behöver du dock först inloggningsuppgifter från högskolan, det får du när du börjar!

    LYCKA TILL <3

  26. Maria Jönsson

    Stort grattis fina!! Vad otroligt roligt för dig, det kommer att gå superbra! Hoppas att du får in några bra tips!! Kram

  27. Pernilla

    Så roligt att du kom in!!
    Jag har precis pluggat klart (Wihoo) och angående kurslitteraturen så brukar högskolorna ha anslagstavlor på sina hemsidor där man kan köpa begagnad kurslitteratur. Annars kan det finnas på blocket eller biblioteket. Har man tur kan ju böckerna finnas som e-böcker som en kan låna på bibblan eller hitta på andra ställen på internet(…) och då slipper en ju dessutom kånka runt på en massa tunga böcker 🙂
    Lycka till med allt!