ELISABETH

Vilken toffel!

Jag var ju, som ni nog alla vet vid det här laget, ute i fredags. Det var superkul och skönt och jag har varit rätt stolt över mig själv i efterhand för att jag klarade det.

Dagen innan festen skrev jag om att jag ändå kände ett dåligt samvete över att känna mig och betraktas som en dålig mamma för att jag ”lämnar mitt barn”, vilket så klart är helt idiotiskt eftersom Leif är 50% förälder också och ju var hemma med honom. HUR SOM.

Alla jag träffade under kvällen var underbara men frågan jag fick oftast var: ”Vart är Leif då?”. Jag saknade också honom hela kvällen, det gör jag alltid när vi är ifrån varandra men jag kände liksom att det kanske var rätt logiskt vart han höll hus? Återigen, skulle folk fråga honom vart jag var om det var han som var ute på fest? Jag tror inte det, eftersom kvinnan/mamman alltid ska befinna sig med bebisen.

Självklart förstår jag att alla som frågade inte menade det på något dumt sätt eller så men precis innan jag gick hem fick jag frågan igen av en person i medelåldern och då lät konversationen så här:

Medelåldersperson: ”Vart har du Leif då?”

Jag: ”Han är hemma med Åke.”

Medelåldersperson: ”Vilken toffel!”

Jag: ???????????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!

Först och främst, 90-talet ringde och ville ha ordet toffel tillbaka men också; VA?! Att kalla, i detta fallet, en man toffel, är ju att dels säga att mannen i fråga är en mes och dels att kvinnan i fråga tvingar mannen att vara barnvakt åt sitt eget barn. Typ.

Jag tycker synd om personer som dessa, som betraktar män/föräldrar som tofflar (som sagt, ordet?!) för att man hellre vill vara med sin älskade bebis än på fest. OCH ÄNNU EN GÅNG: Skulle jag ha blivit kallad toffel om det var JAG som var hemma med Åke och Leif var på fest? Ärligt talat, tror ni det?

Det är här jämställdheten inte alls på några som helst vägar är kommen.

Hur resonerar ni kring detta?

DSCN3035Min toffel.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. amanda

    SÅ GALET!
    Och helt sjukt viktigt att du reagerar och tar upp det här så att fler får läsa och får upp ögonen. Att personer i det stora hela fäller sådana kommentarer och beter sig på det viset cementerar ju bara våra uråldriga könsroller. Det är fruktansvärt. Heja dig och Leif som tänker jämställd och höjer på ögonbrynen och åt detta och på så sätt kan öppna andras ögon! <3

  2. Linnea

    Jag kan tänka mig att det är en lätt fråga att ta till när man ses, alltså ”vars är Leif?” eller ”vars är Åke?”, medan det i själva verket kanske innebär ”hur är det med Leif” eller ”hur är det med Åke”. Jag känner själv att ifall man har något som ”kännetecknar” sig själv, exempelvis; studier, barn, kommande bröllop, husflytt osv och man träffar någon som man inte vanligtvis träffar varje dag blir det lätt som kallprat att ställa dessa frågor; som ”vad gör leif nu?” utan att det egentligen har någon mening, haha. Så man ska nog inte haka upp sig på meningen i sig utan fundera på vad de egentligen menar, kan såklart förstå att det är provocerande men tror verkligen inte att de på riktigt menar att de tycker det är konstigt att Leif eller Åke inte är med, det är bara en sån fråga som man ”ska” fråga.

  3. Sofia J

    Helt jävla otroligt faktiskt! Att det fortfarande finns detta tänk i denna moderna tid är så att mannen har sina enorma behov och rättigheter och ofta självklarheter. Och speciellt då det kommer till barn och familj.

  4. M

    Ja aldrig har man väl kännt sig så utsatt i sin könsroll som när man är nybliven mamma. Herregud, vi lever ju ibland fortfarande som det vore 1920 liksom. Min sambos vänner brukar fråga mig om ”han får gå ut”????!!!! Som att han inte kan välja att vara hemma? Nej mycket märkligt.

  5. Katta

    Antar att min kommentar inte blev skickad så jag måste ba göra en ny variant 😉
    Jag får såna kommentarer jämt. I fredags också. Alla verkar tycka synd om Gurra för att han ”måste va hemma jämt”. Bara få personer verkar lyssna då jag säger att han VILL vara hemma och har levt ett ”uteliv” ca 20 år längre än mig och är less. Något vi diskuterade innan vi fick barn också. Jag har ett helt annat socialt behov än han – men det köper inte vissa… De tror att jag tvingar honom att vara hemma… Dessa saker har ju fått mig att tvivla många gånger och startar bråk för att jag försökt tvinga ut Gurra….men det blev ju inte så bra heller så nu litar jag på min och Gurras tankar och känslor ;p

  6. Åsa Gustafsson

    Men vad!!! Toffel, så dåligt. Jag tycker att Leif är en perfekt familje far å även en ansvarsfull pappa. Undra vad denne man har för relation till sina barn, om han nu har några barn. Var så kul att träffa dig i fredags.

  7. Fru Lindström

    Jag blit bara arg när jag tänker på hur långt vi kommit på många sätt i samhället vad gäller jänställdhet och hur jävla (ursäkta) trööööögt det går med vissa andra saker.
    Eller när folk frågar ”jaha, har regeringen släppt ut dig?!” när mannen är ute. W-t-freakin-f?
    Det förutsätter dels att mamman/frun är någon slags diktator, och dels att mannen ej har något att säga till om eller på något sätt är del i de beslut som tas.
    Och jag blir arg när det anses konstigt att mamman är ute själv och att det ifrågasätts ifall pappan ensam kan ta hand om barnen. Ett stort fett SNARK på det helt enkelt!

  8. Jessica

    Nej, tyvärr har inte jämställdheten kommit längre. Kommer själv från en familj där mina föräldrar var jämlika i mångt och mycket. Min partners familj anser att vissa saker gör män och kvinnor andra. Detta har gjort mig upprörd fler än en gång, tack och lov är deras son lite mer ”modern” 🙂

  9. Sonia

    Usch vad jag blir arg!!! Resonerar precis som du och är glad att du skriver öppet om detta och tar upp det. Är fruktansvärt att man kan ha en så skev syn på föräldraskap att man kallar en far för toffel för att han är hemma med sitt barn – något som borde vara en självklarhet?! USCH!! Att man ska behöva handskas med såna människor alltså…

  10. Camilla

    Men varför ens kommentera att Leif är hemma mer ert barn fattar dom inte att det är självvalt. Jävla dumma människor eller hade dom inget bättre svar.
    Toffel skulle jag skälv aldrig använda tycker det är ett ord man kan tolka negativt.
    Bra av dig att du for ut

    Skälv for ja hem tidigt, fick frågan av så många som inte känner mig så väl om hur är det och hur orkar du jobba?!
    Jag blev så nedbruten av det så jag for hem, hade rent ingen kul kväll. Tycker att folk kunde fråga om så mkt annat om man inte hade samtalsämne som semester planer, väder, renovering neutrala saker. Fattar folk inte att på en folkfest vill man va glad.
    Å eftersom jag börjat jobba så orkar ja ju det uppenbarligen det har jag valt själv.
    Tack för ditt stöd förra veckan jag blev flera kilo lättare kändes det iaf