ELISABETH

Att plugga eller inte plugga.

Jag har aldrig sett mig som en person som är smart. Det är väl något som präntas in i en tidigt tror jag, en mening kan räcka för att man ska tro på den hela livet. ”Du är ju mer praktiskt lagd, Elisabeth”, har jag till exempel hört flera gånger och läst in där mellan orden att jag därför ej bör försöka utbilda mig till något som kräver massa jobbigt plugg.

Nu har jag ju jobbat med praktiska saker i tio års tid och visst, jag är bra på det. MEN jag tror att jag börjat inse att jag faktiskt inte alls är så pjåkig när det kommer till att studera heller, jag har bara inte testat! Dessutom tror jag att jag verkligen behövde jobba och slita hårt fysiskt för att nå till denna slutsats.

Jag tycker absolut inte att man ska känna sig som en sämre människa om man inte har en massa akademiska poäng och doktorstitlar, alla är vi bra på olika sätt och alla yrken behövs. Däremot tror jag att det kan vara nyttigt att testa innan man bestämmer sig för att man inte kan.

Nu har jag sökt två olika utbildningar, nämnde ju det i söndagens klipp. Tanken var att jag skulle börja först efter jul men jag hade tydligen missat att denna utbildning startar på höstterminen. Hehe, bra start för mig, kan inte ens hitta korrekt information.

Hur som helst, tanken var ju att hinna skriva ett till högskoleprov till hösten och förhoppningsvis höja mitt resultat lite men det kommer jag alltså inte att hinna. Så nu får jag verkligen hoppas att jag kommer in ändå, vill absolut inte behöva vänta ett år till på att börja!

Jag vill gärna vänta lite med att berätta vad jag sökt eftersom det är så himla jobbigt om jag inte kommer in men jag kan säga att det är en utbildning som har med människor att göra! Kan ni gissa?

Om allt går som det ska blir då alltså Leif pappaledig med Åke två terminer, alltså ett helt år! Han ska försöka jobba en dag i veckan eftersom min utbildning är på distans borde det kunna gå lösa. Vi kommer ha ett helt fantastiskt år tror jag! Jag är så klart lite nervös över hur jag ska klara att gå tillbaka till skolbänken efter hundra år men jag är ändå sjukt pepp!

DSCN1113

Vad jobbar ni med/pluggar ni till? Om ni fick byta jobb/inriktning, vad skulle ni då byta till?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. G

    Håller alla tummar och tår (hur gör man ens det förresten?) att det går vägen och du kommer in! Jag sökte min utbildning och fick vänta ett år innan jag kom in, kändes då som evigheter först när jag fick ett nej men tiden flyger iväg. Nu har jag pluggat några år, läser till tandläkare. Ja jag ska gräva folk i munnen resten av mitt liv, men vet ni! Det är så jäkla kul och lärorikt och jag är så nöjd med mitt val!

    Ska bli spännande att höra vad du sökt! Det kommer givetvis gå toppen 🙂

  2. Frida

    Va roligt att du ska börja plugga, jag håller alla tummar och tår för att du ska komma in. Själv är jag mammaledig och pluggar samtidigt på distan 50%. Jag läser till undersköterska och det funkar hur bra som helst. Vissa veckor får jag pluggat massor på dagarna då lilleman är på bra humör och gärna ligger själv eller sover mycket medan andra veckor så får jag passa på att läsa på kvällarna när sambon kommit hem 🙂

  3. sofia

    Jag pluggade som undersköterska på gymnasiet när jag blev gravid och ska fortsätta lite lätt på distans nu under vårterminen och börja på heltid igen nästa vårtermin. Planen är att bli sjuksköterska men jobbar nog något år först, jag tycker det är bra att plugga medan man har ett litet barn för man kan vara så flexibel och finnas där mycket för barnet.

  4. Nathalie

    Jag har jämt varit ”teoretiskt lagd”, haft så himla lätt för mig i skolan. Gick teknikprogrammet på gymnasiet, läste alla mattekurser typ osv för att ha en bra grund till vidareutbildning. Men jag hade hela tiden planen att ta lastbilskortet efter gymnasiet för att kunna jobba extra på pappas åkeri medan jag studerade, och när folk fick höra det så va dom bara ”bara du inte blir kvar där, med sånt huve som du MÅSTE man ju utnyttja det”. Ja.. Jag blev kvar där för jag älskade det! Helt plötsligt fanns det ingenting annat i världen jag kunde tänka mig göra. Nu är det typ en del av mig känns det som, haha. Just nu är jag föräldraledig till i höst, men som jag längtar tills jag kommer tillbaka. Men sen vet man ju inte, om 10 år kanske jag är sugen på något annat 🙂

  5. Linnea

    Spännande! Jag tror att det kommer gå jättebra! 🙂 Det som många faktiskt inte tror är att man kan plugga och ha barn samtidigt, vilket är ganska märkligt. Jag menar, hur många är det inte som har barn och jobbar 100%, men dom blir aldrig ifrågasatta om det är jobbigt eller hur de klarar av det?! Fördelen med att plugga samtidigt är att du kommer ha så mycket fritid (samtidigt som du ständigt har något som borde göras) eftersom du kan planera dina tider efter vad som passar familjen bäst.

    Jag kan tänka mig att du ska plugga till socionom eller sjuksköterska! Jag själv är sjuksköterska och ska vidareutbilda mig till barnmorska nu. Ser fram emot att börja plugga igen för det är så himla kul!

    OCH kom ihåg att det absolut inte är samma sak att plugga på universitet som på gymnasiet! 🙂

    Lycka till!!

  6. Sonia

    Tycker att du har helt rätt inställning – du kan alltid testa! Annars vet du inte vad du väljer bort och vilka egenskaper du har som student. Jag tror absolut inte att det kommer vara några problem, du uttrycker dig väldigt bra och verkar intelligent. Finns många som inte har de egenskaperna som på nåt mirakulöst sätt tar examen ändå, så varför skulle inte du lyckas? Jag tror på dig! Men känns det inte rätt när du väl provar så är det inte hela världen heller. Viktigast är väl att du vågar prova och ser vart du hamnar! Kram!

  7. Karin

    Jag tror precis som andra har skrivit att du har sökt sjuksköterska, socionom eller lärare. Hur som helst kommer du sköta det galant! Du verkar jätte trevlig och dessutom skriver du bra. Alltid ett stort plus art skriva bra om man ska studera på universitetsnivå. Jag är själv socionom och har jobbat som det i sex år, men just nu är jag föräldraledig med min dotter som är sju veckor. Jag trivs bra med mitt jobb. Det är lätt att få jobb efter utbildningen och det är en bred bransch. Lönen är inte super och på många arbetsplatser är det alldeles för hög arbetsbelastning. Men hittar man en arbetsplats med rimligt högt tryck så är det jätte kul,

  8. Evelina

    Åh, vad roligt! klart du ska plugga! Jag började plugga på högskola när min son var 1 år och det är toppen att göra det när man har småbarn. Det är skönt att alltid kunna vabba och bara ha honom på föris mellan 9-15. Jag läser journalistik och är nu på termin 5 av 6 men har bf med lillbebis nu på söndag så kommer att ta studieuppehåll efter den här terminen. Sen gör jag sista terminen när min sambo går på föräldraledighet nästa vår.

    Om du läser på distans och Leif är hemma så kommer ni ju ha hur mycket tid tillsammans. Värt så himla mycket! Ett tips, schemalägg din pluggtid även om det är på distans och gå gärna hemifrån då så att du verkligen gör det du ska och får rutiner kring pluggandet. Det är så lätt att istället umgås med familjen eller ta den där disken annars…

    Lycka till, ska bli så kul att få följa din resa. (Och du verkar vara hur intelligent och smart som helst! Du kommer att klara din utbildning alldeles galant, särskilt om det har med människor att göra för ditt hjärta verkar vara så stort och varmt.)

  9. Amela

    Jag studerar sista terminen på socionomprogrammet och har turen att jag kunnat vara hemma med min spädis hela terminen och endast göra inlämningar, så har inte behövt vara i skolan något alls vilket är väldigt skönt. Sparar ju dessutom 6 månaders mammaledighet genom detta vilket är en bonus. Vet inte vad du sökt men kan skulle vilja slå ett slag för socionomprogrammet vilket ger många jobbmöjligheter efter examen då det är så pass brett, detta tycker jag är extra skönt då jag är lite velig och vill ha möjlighet att byta inriktning längre fram. Just nu är jag dock inriktad på myndighetsutövning till och börja med. Hoppas du kommer in och skulle verkligen vilja berömma dig för att du ”vågar” ta tag i studierna nu. Det är så otroligt utvecklande att studera speciellt utbildningar inom socialt arbete. Gud vad jag babblar på.. Ha det bäst och ta hand om dig! Kram Amela

  10. Emilia

    Spännande! Kan det va sjuksköterska? Socionom? Lärare? Jag jobbar som sjuksköterska, målet är att vidareutbilda mig till barnmorska så småningom. Efter att själv ha fött barn är jag så jäkla pepp på det! Stort lycka till 🙂

  11. SpeLinnea

    Tycker också man absolut ska prova, oavsett vad folk säger! Och våga kämpa på inse att inte klara en tenta på första försöket inte är hela världen, att se sig själv lyckas istället för att misslyckas. Jag gissar du ska läsa till personlig assistent eller elevassistent.

    Oavsett vad så hejar jag på dig och alla andra som börjar plugga för första gången!

  12. Linda

    Klart du ska plugga!! Läste till lärare i 4.5 år. Aldrig gillat att plugga men det visade sig vara sjukt kul när man läser nått som inspirerar! Tips är köp bra fina pennor och block

  13. Kajsa

    Åhå, spännande!
    Jag skulle gissa på att du sökt till något som har med vård och omsorg att göra, jag upplever dig som en god lyssnar och omsorgsfull. Kanske samtalsterapeut? Eller socionom?

  14. Maria

    Jag pluggar till Förskollärare. jag har också blivit präntad med att jag är praktiskt lagd och det är jag visserligen för förskolan och barn är helt underbara att jobba med. men det går bra för mig i skolan ibland med nöd och näppe men det funkar vilket inte många trodde jag skulle klara! du kommer klara att studera med skulle jag tro! det är otroligt roligt. kram till er

  15. Annica

    Heja dig!
    Har alltid tänkt som du, att skola inte är för mig men eftersom jag gick ut gymnasiet utan slutbetyg och inte vill jobba i storkök för alltid så tog jag tag i det för ett år sen och läste in det på VUX, ifall att om jag skulle vilja plugga ”när jag blir stor”, fyller ju bara 30 i år
    Men det var iag det bästa jag gjort, nånting hade hänt och jag älskade skolan, uppgifterna, att använda huvudet så i vår gjorde jag högskoleprovet(väntar nervöst på resultatet) och efter min mammaledighet så hoppas jag på studier
    Frågan är bara vad, lurar på lärare av något slag men tycker det känns grymt läskigt att plugga i massa år och inte vet om det är det jag vill

    Kommenterar inte så ofta men läser allt och gillar verkligen din blogg ❤

  16. EMELIECATRINE

    Så kul att du har sökt utbildningar! Jag kände precis som dig angående plugg, har aldrig varit särskilt smart och jag är en sån person som aldrig orkar lägga manken till. Vill gärna ha allt serverat! Kände dock förra året att nej, ska jag bli något så måste jag fan plugga nu för jag är ganska kräsen när det kommer till jobb också, hehe. Kände mig inte direkt peppad på plugg, men jag tänkte att jag kommer ju inte bli direkt MER motiverad ju äldre jag blir 😉 Nu går jag andra terminen i Nyköping (6 mil från hemstaden Norrköping) och på utbildningen Grafisk formgivare/Informationsproducent. Trivs så jäkla bra och kunde inte valt en bättre utbildning! =)

  17. Ellen

    Jag pluggar till gymnasie-och högstadieelärare i svenska och engelska, skriver magisteruppsats i svenska just nu och funderar på att läsa svenska som andraspråk istället för en master. Om jag hade fått välja något annat hade jag velat gå naturbruks och bli bonde.

  18. Hanna

    Jag har också jobbat som frisör tidigare och nu är jag inne på min sista termin på Studie- och yrkesvägledarprogrammet på universitetet. Jag har alltid fått höra att jag är praktisk och hade ingen som helst tanke på att plugga förrän jag fick en arbetsskada. Var livrädd första tiden och stressade upp mig för det mesta, men nu såhär efter 3 års universitetsstudier är jag så jävla stolt över mig själv! Jag har utvecklats otroligt mycket och det är bara bra med erfarenhet innan. Jag upplever att frisöryrket har varit till nytta och bidragit med många bra erfarenheter.
    Hoppas du kommer in på den utbildning du sökt och Lycka till med studierna! Det kommer du att fixa!!

  19. Emelie svensson

    Jag gick bild estetisk linje på gymnasiet och har likt som du alltid varit praktiskt lagd med en konstnärsådra.
    Jag har alltid haft tufft att läsa mig till kunskap,
    Ganska trevande då man läst samma sida 3 gånger och fortfarande inte ”läst” ordentligt. Frustrerande!
    Därför har jag aldrig ens tänkt tanken på att utbilda mig vidare.
    Men tyvärr så verkar arbetsmarknaden Kräva eftergymnasiala utbildningar för att kunna ens söka arbeten. Märkligt hur det blivit!

    Jag har nu hittat en Målarutbildningen på min hemort som är 42 veckor lång (hur bra?!

  20. Jessica

    Jag började plugga till lärare men bytte bana, pluggade inom kyrkan meeen bytte bana igen 🙂 Utbildade mig tillslut till fritidsledare men fick bara vikariat. Så nu jobbar jag som butikskonsulent, personlig assistent och fritidsledare för att få ihop en rimlig lön, vilket jag iofs tycker är riktigt kul. Jag tyckte det var lättare att plugga när jag hade jobbat ett tag emellan, det gav mer motivation och jag kände att jag hade mer erfarenhet att använda mig av än de som kom direkt från gymnasiet. Så ge det ett försök! Man kan alltid ångra sig om man inte känner att det passar 😉

  21. Hanna

    Jag tycker du gör helt rätt! Efter hyfsat många år som journalist har jag bytt bana och håller på att utbilda mig till socionom. Har inte ångrat mig en sekund. Jag tror också att inom vissa utbildningar (tex socionom) tjänar man på att inte komma direkt från gymnasiet utan ha lite arbetslivs- och livserfarenhet. Så lycka till med det du har sökt, hoppas du kommer in och hoppas du kommer att trivas! 🙂

  22. Johanna

    Jag har alltid varit inställd på att plugga vidare, säkert för att jag är uppvuxen i en sån miljö, men men jag ser mig själv som en mer praktiskt lagd person. Jag var bra på matte och hade bra betyg men inte toppbetyg. Efter gymnasiet kändes 5 år som en otroligt lång tid så jag valde att plugga till byggnadsingenjör som är treårig. Såhär i efterhand är det en bra och ganska bred utbildning, men jag skulle inte välja samma igen och jag funderade flera gånger på att hoppa av. Samtidigt är det kurserna som jag läst under min utbildning som fått mig att förstå vad jag verkligen tycker är kul och är intresserad av, men jag är inte beredd att börja om från början och plugga i 5 år till… Jag tror överlag att det är lättare att det blir rätt när man börjar plugga och är lite äldre och har erfarenhet av annat. Håller tummarna för att du kommer in och att du trivs!

  23. A

    Jag har precis som du jobbat som frisör i tio år och tänker nu börja plugga på universitetet efter mammaledigheten! Sjukt spännande, men visst tvekar man lite ibland eftersom man ändå är bra på det man gör nu! Hur känner du när det gäller frisör branschen? De ju väldigt kul, men kan också vara sjukt jobbigt på många sätt.

  24. Ida Lundström

    Kanske lärare? 🙂 För vilken årskurs och om det är högre nivå, vilka ämnen, vågar jag inte gissa dock. Själv blir jag i juni färdig som gymnasielärare i svenska och engelska. Det har varit en toppenperiod i mitt liv och jag ser fram emot att börja jobba på riktigt.

    Ska bli spännande att få veta sedan vad det är för utbildning. Håller tummarna för att du kommer in!

    Kram

  25. Elina

    Jag jobbade som grundläggare, alltså med att bygga husgrunder, innan jag blev mammaledig men äldsta dottern, det är bara 1,5 år mellan mina döttrar och nu är jag mammaledig med yngsta sen 10 veckor tillbaka. Eftersom det var så fruktansvärt slitit att arbeta som grundläggare och min kropp är typ helt paj efter graviditerna så ska jag också byta bana sen. Frågan är bara till vad? Vad har du sökt för utbildningar?

  26. Lina

    Tror verkligen att du kommer att klara av att plugga! Är man inspirerad och motiverad fixar man allt 🙂 Jag pluggar till gymnasielärare i engelska och musik och tror att det kommer att bli skitbra. Har inte jobbat så mycket i mina dagar (förutom extrajobb och sommarjobb), bara pluggat och jag kommer ju fortsätta jobba i skolan sen. Jag trivs där men ibland kan jag känna att jag missat den där jobb-perioden mellan student och högskola… I vilket fall som helst så tror jag att det blir jättebra att plugga efter mammaledighet och bonus då om ni kommer kunna hänga lite extra ihop hela familjen! 🙂