ELISABETH

Vad gör man med en bebis när hen är vaken?

Fick denna superbra fråga för någon dag sedan och har verkligen tänkt mycket på den sedan dess.

Jag har nu varit hemma med Åke ungefär 7 veckor när Leif har jobbat. Första veckorna kände jag en sorts panik över att jag verkligen inte hann NÅGOT och kämpade mest för att få Åke att sova, äta och bajsa. Det är väl så allra första tiden ser ut för många.

Sen en dag bestämde jag mig bara för att sänka kraven på mig själv. Mitt jobb nu är att hänga med Åke. Inte att skura golv, scrapbooka, tvätta och baka. Att vara ”duktig” i andras ögon är inte viktigt,att Åke har det bra på dagarna är absolut viktigast. När jag kommit fram till detta, som kan tyckas väldigt simpelt, blev mina dagar så sköna!

Jag har börjat känna mig ledig på ett så härligt sätt. Som att jag och Åke är lediga tillsammans! Inte att jag sitter fast i soffan. Jag har också kommit fram till att det är så himla kul att bara vara med honom. Jag får ut så mycket av vår relation, fastän det bara är jag (än så länge) som sjunger falskt för honom och inte vice versa.

SÅÅ, vad hittar vi på då? När han inte ammar, sover, bajsar eller skriker alltså?

DSCN0777

Tränar nacke/ligger på en mjuk filt och glor på varandra/sliter i hårtestar.

DSCN0771

Ligger i gymmet! Jag är noga med att se till att han är på bra humör och har lärt mig att tyda hans frustrerade ljud när han börjar vara less eller trött. Just nu har jag dragit in hela schabraket till datarummet och han har as we speak grodans fot(tass?) i handen. Jag vill inte bli en förälder som bara hittar på en massa saker till mitt barn där jag ”slipper” engagera mig så därför ligger han bara där när han verkar uppskatta det.

Annars gör vi följande:

  • Går runt i huset och kollar på saker (tavlor, böcker, mönster, färger är allt av intresse).
  • Ligger och kollar på Ralf.
  • Filar naglar (herregud, hur kan dom växa så fort?!)
  • Sjunger
  • Dansar
  • Hänger i sele eller sjal
  • Kittlas
  • Berättar roliga historier
  • Tävlar om vem som kan få vem att skratta mest (väntar på hans första riktigt kluckande skratt!).
  • Rensar öron (mest Åkes).
  • Kollar på händer och ibland fötter.
  • Går på minst en promenad med/i vagnen. Efter att vi satt upp hans mobil har han börjat ligga vaken och nöjd, skönt! Men mest sover han.
  • Tar tusentals bilder och funderar vem man ska skicka dom till. Blir nästan alltid till Leif.

Ungefär så ser dagarna ut. Det är först nu jag verkligen börjat njuta av att vara mammaledig.

Vad gör ni? 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lotta

    Vi gör ungefär samma lika för att få dagarna att gå. På förmiddagarna brukar jag kunna få en stund att duscha/diska/städa/vika tvätt/sy när Penny sover. På eftermiddagarna är det inte lika lätt, då vill hon gärna sova i min famn så då blir det mycket netflix. Det helt klart bästa är när hon är vaken, då hänger vi mest och snackar/gymmar/äter/byter blöja/sjunger.

  2. Helena

    Haha! Vi filar oxå naglarna hela tiden 😉 å går på promenad, tränar nacke, kör i babygymmet, sjunger, pratar, kramas, pussas, kollar oss i spegeln. Hänger i selen, å massa mer:)

  3. Sofia

    Vi startar alltid morgonen med att Emmy ligger på köksbordet och snackar med våran kökslampa, ibland blir jag avundsjuk på att den verkar vara roligare än jag haha.. Sen går vi också runt och kollar på saker, den blommiga tapeten i hennes blivande sovrum brukar alltid uppskattas. Promenerar gör vi oftast en gång om dagen, ibland 3-4 gånger om hon inte lyckas somna i famnen.
    Hon vill helst vara i famnen hela tiden, ibland kan hon vara nöjd i sjalen men oftast vill hon att jag bär henne, det gör att jag verkligen inte kan städa, baka osv. Jag brukar fokusera på att få i mig mat, gå på toa och diska och tvätta när jag hinner. Jag har en väldigt pedantisk mamma så lägenheten blir städad varje gång hon hälsar på 🙂
    Men känner du dig aldrig uttråkad? Jag gillar min mammaledighet men vissa dagar är jag så otroligt less på att bara vara hemma eller gå promenader, jag längtar tills Emmy blir större så man vågar sig ut på stan och andra spännande ställen 🙂

  4. Camilla söderling

    Hej på er
    Åååååå så mysigt det låter. Ja man ska ta tillvara på den tiden.
    Jag själv väntar på att snart bli mamma igen ( väntar nr 4).
    Det ska bli så roligt att bara få vara i baby tiden igen. Är 11år sedan min minste kom ut.
    Njut av livet.
    Hälsningar Camilla i Skåne

  5. Hillevi

    Jag och Alma går nästan alltid ut på en promenad varje dag, vi gillar också att ligga i sängen och titta på varandra på morgonen och nu har hon börjat med väldigt fina monologer också…… Jag undrar vad det är hon berättar för mig.
    Utöver det så har hon precis börjat sitta i sin barn/matstol inte för att hon börjat äta än men den är super när jag ska det för då kan vi sitta och spana in varandra under tiden. Det händer också att det blir ett och annat FaceTime samtal till farmor och pappa (som jobbar på annan ort en till två nätter i veckan), det brukar vara uppskattat.
    När Alma sover så har jag tyvärr svårt att ta det lungt, jag börjar gärna städa lite eller blir halvfärdig med middagen men jag jobbar på att släppa det lite och ta det på fredagarna istället då mannen är pappaledig också så vi kan hjälpas åt. Jag håller på att försöka läsa lite bok igen vilket jag saknat, jag lyssnar också på lite podcastar och försöker lära mig mer om fotografering och redigering vilket jag tycker är väldigt roligt :)……..
    Men bäst är det nog just precis nu när jag sitter med min sovande flicka i famnen och bara njuter av att se att hon har det bra!

  6. Sofia

    Med dottern hade jag inga krav på mig själv utan gjorde lite vad jag kände för. Sambon tyckte att maten skulle vara klar varje dag när han kom hem efter jobbet, kan ju säga att det kunde han ju drömma om! Jag var föräldraledig inte anställd som kokerska!
    Vi umgicks mycket med folk, öppna förskolan/bebisöppis, stan, badhuset osv. Många små äventyr var vi på.
    Med sonen så har vardagen naturligt sett lite anorlunda ut tänker jag eftersom att vi nu har två barn. Storasyster är 15 tim/vecka på förskola, det är mellistider, sovtider och mattider på ett lite annat sätt nu. Och så har vi ju flyttat i November förra året så den här föräldraledigheten har definitivt sett annars ut. Har försökt ändå att göra saker bara jag och lillebror när storasyster är på förskolan, få lite egna äventyr.
    Tyvärr finns stressen och det dåliga samvetet över att inte riktigt vara tillräcklig ständigt där lite i bakrunden. Har dock efter ett år som tvåbarnsmor sakta lärt mig att sänka kraven på mig själv och lite smått hittat min väg.