ELISABETH

Åkes nattrutiner (hittills).

Åke är nu drygt två månader och har nästan alltid hittills sovit bra på nätterna. Jag tänkte att jag ska beskriva en vanlig kväll/natt:

Omkring sju-åtta på kvällen brukar han somna i vardagsrummet. Då somnar han på ett sätt som han aldrig gör på dagtid, då han bara sover korta stunder. Ibland kan vi lägga honom i hans lilla vagga och om vi har tur somnar han av sig själv eller så somnar han på någon av oss och sen lägger vi honom i vaggan. Då kan han sova två-tre timmar. Oftast vaknar han men ibland väcker vi honom då för att jag ska kunna amma honom innan vi somnar, plus att vi då passar på att byta blöja och ta på pyjamas.

Sista amningen innan vi lägger oss brukar ske i vardagsrummet, då vi kollar på någon serie eller så under tiden. Då somnar Åke oftast när han äter och vi kan bära honom till sängen sen och där somnar han för det mesta om direkt. Nu har vi också testat att jag liggammar honom i sängen sista gången innan vi somnar och då har han somnat ännu bättre. Vet inte om det bara är en tillfällighet dock!

Vi försöker att lägga oss alla samtidigt i sängen, på vardagar runt 23-tiden. Åke sover då nästan jämt då fram till 2-3 då han ibland vaknar och bajsar eller bara vaknar och vill äta. Han skriker aldrig på nätterna då han vaknar, många gånger tror vi att han har legat vaken länge innan vi vaknar. Han ligger som bara och fäktar lite med armarna. Han äter då mellan 20-40 minuter och somnar oftast hos mig då och ibland somnar jag med och då sover vi så, ibland en timme och ibland fler. Jag tycker dock att jag ligger så otroligt stelt och obekvämt när Åke ligger nära mig och kan vakna av värk i nacken eller iskall kropp eftersom jag inte vågar ha på mig täcket då han ligger nära. Då ber jag alltid Leif lyfta ner honom i sin ”säng” och där sover han vidare till Leif ska kliva upp ungefär, kring 6.30. Då byter Leif blöja, sen ammar vi igen och om vi inte har några morgonplaner somnar vi ofta om igen, ibland till 9 men oftast ligger vi till 8 och slumrar.

DSCN0652Så här ser det ut i vår säng just nu. Vi har en bred säng, 1.80, så vi alla får ändå rätt bra utrymme! Fick ju tips av en fin läsare att använda ett ihoprullat täcke som babynest och det var fasen den bästa grejen någonsin! Så smidigt!

I alla fall, för att sammanfatta: Vi får nästan alltid sova mellan 3-4 timmar första perioden och efter en nattlig amning sover Åke nästan jämt 3-4 timmar till. Nu har han chockat och somnat 23 och vaknat först efter 5(!!!!!!) men vi vill inte våga tro att det ska hålla i sig.

Jag tycker att det känns underbart att han har en tydlig känsla för kväll och dag, att han somnar för kvällen vid ungefär samma tidpunkt och efter det inte vill vara vaken. Han är också otroligt lättsövd, vi behöver inte bära runt honom, utan lägger bara ner honom, stoppar i nappen och ibland stryker vi honom lite över huvudet. Är han extra orolig kan vi testa lägga honom lite på sidan i stället för på rygg eller lägga honom närmare oss. Jag tycker också att det är så himla, himla skönt att han inte skriker på nätterna heller, förutom på skötbordet ibland och möjligtvis nåt litet ljud när jag är för långsam på att dra fram bröstet.

Nu har jag inget att jämföra med, och jag VET att detta kan ändras över en natt, men visst har vi det ganska bra? Jag känner mig då otroligt lyckligt lottad över att få sova minst sex timmar per natt! Att han sover otroligt lite på dagarna kan jag köpa då! Hoppas ändå att han börjar sova lite mer på dagtid eftersom jag får rätt lite gjort nu, då han antingen vill aktiveras eller sova PÅ mig.

Hur ser era nätter ut? Dela gärna med er!

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Kajsa

    Vår flicka är ju bara tre veckor, jag skulle inte säga att vi ens försökt hitta någon rutin i att sova eller vara vaken men hon verkar ha en naturlig dygnsrytm hittills. Vi byter blöja vid 22/23 sedan liggammar jag henne i vår säng. Ibland somnar vi båda två och hon får ligga kvar och ibland lyfter min sambo över henne till spjälsängen. Sedan vaknar hon mellan 4-6, ammar igen och somnar till 8-10. Hon äter som en häst och växer så det knakar, jag antar att det är därför hon sover så mycket 🙂

  2. Caroline

    Våra nätter är nästan precis likadana! Det är ju såklart jätteskönt att få ett gäng timmar i sträck men jag tycker ÄNDÅ att man är trött på dagen. Är ju ändå uppe 2-3 ggr/natt å grejar på. Å att sova nån timme på dagen är bara att glömma då Alice är vaken mest, på sin höjd en powernap om ca 20 min. Men å andra sidan är det ju toppen att hon iaf sover på natten! ;D

  3. Freja

    Kul stt du delar med dig. Jag har en liten som är 3,5 månad. Vi lägger oss i vår 180 säng tillsammans vid nio, liggammar så han somnar och då somnar jag med, eventuellt stt jag ligger och kollar nån blogg osv på mobilen en stund. Under natten vaknar han oftast två gånger och äter(liggammar) och bajsar aldrig på natten så jag behöver aldrig byta. Sedan vaknar han vid 6-6.30 och då går vi upp. Väldigt sköna nätter måste jag säga! Älskar att sova tillsammans med honom och älskar att bara kunna liggamma! Att sova tillsammans har bara känts säkrare och säkrare ju äldre han blivit och därmed har jag sovit mer bekvämt ju äldre han blivit.

  4. Viktoria

    Vår äldsta son som är född juni 13 sov också jättebra och gör det fortfarande. Nu sover han 20-07;30 när vi väcker honom för förskola på helgen kan han lätt sova till 9!! Vår minsta är motsatsen och vi fick en chock när han föddes. Vi tänkte väl typ att storebror sovit så bra eftersom vi va så lugna och harmoniska föräldrar (hahaha) och att lillebror också skulle göra det….. Men han sover nästan aldrig varken på dagen eller natten. På dagen sover han Max 20 minuter om han blir buren han vaknar såklart om man skulle stanna eller värsta tänkbara lägga ner honom. Till hans försvar har han massor av allergier och alla är inte uträdda så han har ont i magen och ibland får han utslag som kliar osv. Nu har han börjat sova bättre på natten (han är 7 månader nu) vi har hyrt en lugn och ro vagga från bvc som funkar kanon paniken just nu är att han håller på att bli förstår.. Men nu somnar han vid 23 och vaknar vid 4 och då är det morgon.

  5. Linda

    Vår lilla son har också alltid sovit bra både på dagarna och nätterna, med mat var 3:e timme dag som natt, men om nätterna somnade han om med en gång efter maten. Han är nu 4 månader sover också om nätterna, lägger honom efter att han fått ersättning vid 21-22 tiden i sin säng och där somnar han helt själv. Sover sen till 6-7 på morgonen. Får en flaska ersättning sen får han ligga med oss och mysa i sängen och somnar då om till 9-10. Han har aldrig haft något stort närhetsbehov utan har kunnat somna om själv. På fm sover han en kort stund på ca 1 timme och på em sover han ute i vagnen i 4-5 timmar, är de kallt så tar vi självklart in honom.
    Ja man får nog vara väldigt tacksam när man har en bebis som sover så pass bra, vet många som har de kämpigt.

  6. Elin

    Hallå! Låter som vår Mio. 🙂 Han har från första stund haft rätt dygnsrytm och sovit riktigt bra. Vi var liksom beredda på KAOS! Men det slutade med att jag sover bättre nu än när jag var gravid. Lycka! Mio äter oftast vid 19-20 tiden och sen byter vi blöja + tar på ny pyjamas. Sen lägger vi honom i vår säng, han sover som Åke mellan oss i ett babynest. Somnar ibland själv ibland med oss bredvid. Där sover han till 07-08 (ibland ger jag honom en flaska när jag lägger mig, vid 23-00 tiden) och då får han frukost i sängen (ersättning). Ibland somnar vi om, ibland myser vi med Nyhetsmorgon en stund. Mio är lite över 4 månader nu, så skulle tro ni även kan få in Åke på dessa banor när han blir lite äldre. Kram E

  7. Matilda

    Marcella blir fem veckor idag. Enda sen hon föddes har hon sovit på nätterna, tack gode gud! Oftast så börjar hon bli trött och stöka och bli gnällig vid 17-tiden och sen slocknar hon hos nån av oss i soffan vid 18-18.30, sen får hon ligga i babynestet på bordet medan vi äter och sen sitta hos nån av oss i soffan igen resten av kvällen. Sen runt 22-23 så brukar vi gå och byta blöjan och göra i ordning ersättningen då jag inte ammar och så får hon äta upp den i sin vagga. Sen sover hon oftast till ca 03, äter och sen somnar om till ca 06 och då äter vi och byter blöjan. Efter det är det väldigt varierande från morgon till morgon om hon somnar om igen eller om hon vill ligga och prata och gosa bara. Somnar hon inte om vid 06 så brukar hon somna vid 9-10 tiden och sova i ca 2-3 timmar igen. Så vi har det rätt lyxigt med sömn vi också! 🙂