ELISABETH

Hur gör ni på nätterna?

Ni som har bebisar, hur fixar ni nätterna?

Vi har ju än så länge en bra nattbebis, han sover nästan alltid hela nätterna och äter några gånger men ibland ligger han vaken och bara är pigg. Dessutom måste ju vissa blöjor bytas. Nu till min fråga, en sak som jag funderat på mycket sedan Åke kom. Innan han föddes var jag liksom säker på att det var självklart att mamman (eller den som är hemma med barnet på dagarna) ska göra allt på nätterna, så den som ska jobba får vara någorlunda pigg. Direkt vi fick hem Åke började jag känna, varför ska inte jag också få vara pigg? Är inte jobbet som föräldraledig MYCKET viktigare än ett ”vanligt” jobb? Om jag är helt slut efter att ha tagit hand om barnet på nätterna, hur ska jag då orka göra det även hela dagarna? Känns lite knepigt.

Nu gör vi så att Leif tar blöjor och ganska mycket stoppa i napp under nätterna och jag ammar (otippat va?!). Åke äter oftast ungefär en timme per gång och en till två gånger per natt, vilket då betyder två timmars vaken tid. Varför är det då inte rimligt att den andra föräldern kan vara vaken kanske totalt en halvtimme? Leif somnar dessutom om otroligt fort och har verkligen fått en otroligt fin kontakt med Åke under alla deras nattliga träffar vid skötbordet. Det funkar i alla fall för oss, hur gör ni?

I framtiden, när Åke sover mer regelbundet och kanske klarar en natt utan att ammas, kommer vi säkert göra på något annat sätt, att vi tar varannan natt eller så men jag har svårt att se rättvisan i att vi som är föräldralediga ska förväntas vara vakna hela nätterna också. Vår bebis är ju dessutom vaken nästan hela tiden på dagarna så om jag inte hade fått sova hade jag varit ett vrak!

DSCN0220

Bästa tiden på dagen är när Åke nyss vaknat (i morse klockan tio!!), har fått en ny blöja och sen får hänga på golvet i sitt rum ett tag innan vi tar på kläder. Jag brukar passa på att smörja in hans vintertorra hy, spela speldosa och göra alla sorts grimaser och röster för att få honom att le, idag utan resultat som ni kan se. Försöker verkligen njuta av denna härliga rutin nu, jag tror att det är något jag kommer att sakna sen.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. linda_tw

    I början tog vi ungefär varannan natt, jag ammade, men min sambo tog alla blöjbyten varannan natt. Men det var under sommaren, så han var ju ledig. Sen har min dotter slutat bajsat på nätterna, så det är bara så att hon vaknar för att amma vilket bara jag kan göra. Min sambo jobbar skift, så vissa mornar måste han få sova ut, annars försöker vi ta varannan morgon vilket innebär att jag får ligga i sängen till 09-10! Men visst är man trött, fy fasen, inte sovit en hel natt på 9 månader, men vad gör man? Försöker att vila med henne vid nån vila på dagen, men oftast vill man ju göra annat ocks. Det är skittufft att vara förälder! Vi borde få medalj! Varje dag!

  2. Emma

    När August föddes hade hans käre far varit sjukskriven i nästan ett år pga utbrändhet vilket gjorde att jag kände att nätterna var mina. Troligen hade jag känt så ändå iaf till en början. Efter att August blivit ett par veckor började jag precis som du tycka att det var lite knas att jag jämt skulle vara vraktrött när jag ändå hade det ”viktigaste jobbet/ansvaret”. Ändå dröjde det nästan tills att August var närmare året innan jag fick ”helledigt” en natt (från det att A var 6 mån till 10 månader vaknade han 5-12 ggr per natt) då först insåg sambon allvaret i min trötthet. Förlåt, det låter hemskt. Och ja, sömnbristen var hemsk men vi mår bra alla tre och nu sover A oftast som en prins.

    Kram

  3. Kajsa

    Clara blir 3 veckor imorgon lördag. Hon äter kring 23, 03 och 05 eller 06 tiden. Hos oss gör vi så att jag tar amning och blöjbyte på natten eftersom hon ofta bajsat efter maten. Min sambo sover så tungt så han vaknar inte lika lätt. På dagen tar vi båda blöjbyten. Han brukar komma och fråga mig ”älskling, kan jag göra ngt för dig?” Vilket jag uppskattar och tycker är gulligt. Han ska börja jobba på måndag och jag tänker så här, han kliver upp tidigt, ska vara pigg och aktiv och har ingen möjlighet att vila under dagen så därför får han vila när han kommer hem o ev laga middag och ta blöjbytena. Jag passar på att vila/sova under dagen när Clara sover. Men vi får se hur det verkligen blir på måndag. Jag tror inte det finns ngt rätt eller fel utan alla familjer måste kunna göra det som fungerar bäst gör dom och så är det samtidigt kul att läsa om tips hur andra gör.

  4. Carina Anklew

    Antingen hat jag glömt hur det var eller så var det verkligen så! Hur då? Jo, jag la mig med barnet vid bröstet och somnade så. Vaknade av att barnet gnällde eller att pappan väckte mig. Gav det andra bröstet och somnade om igen. Från början var det säkert flera sådana vändningar per natt, men det var så smidigt att jag inte funderade så mycket på det.
    Någon enstaka gång bytte jag blöja på natten, vi använde tygblöjor till alla fem, men sexan fick nöja sig med engångs! 😉
    Eftersom vi hade två år mellan barnen så hade vi ofta flera barn på besök på nätterna – men det fungerade, det med!? 160 cm dubbelsäng 😉

  5. Frida

    Våran son Ragnar är bara två och en halv vecka än och i onsdags så gick min sambo tillbaka till jobbet. Innan så har vi gjort så att jag har tagit amningen och han har bytt blöjorna. Men nu när han börjat jobba igen så har jag tagit bägge och. Då ammar jag först ena bröstet och sedan byter vi blöjan då Ragnar oftast vaknar till lite grann och sedan så får han amma tills han somnar på andra bröstet. Ragnar sover i vagga i vårt sovrum så när han somnat vid bröstet så är det oftast utan problem att lägga ned honom i vaggan igen. Sedan så har vi haft väldig tur att han sover mellan tre och fyra timmar i sträck på natten så det blir sällan mer än två till tre gånger per natt som jag är uppe. För försöker att amma precis innan vi går och lägger oss och sedan så går jag ju inte upp om inte Ragnar vaknar och vill ha mat för att få så mycket sömn som möjligt, lite sliten är man ju allt ändå tillräckligt 😉

  6. Sofia

    Jag har tagit barnen på natten när dom är bebisar och jag är föräldraledig och sambon jobbat med undantag för några enstaka gång. Sen får jag lite sovmorgon på helgen en dag iaf. Sen när jag börjar jobba och sambon är föräldraledig så blir det ju ombytta roller. Jag har ligg ammat båda och sovit när dom ätit. Jag fick höra av bvc att det endast finns mat i bröstet i sju minuter så allt dom äter efter det är bara snuttning. Nu har jag haft lite problem med att sova gott när barnen ligger i vår säng så jag har lagt över dom i egen säng fort efter matningen är klar på natten. Det har funkat bra för mig.
    Men hur man gör med ev nattligt stök är ju upp till var och en att bestämma.

  7. Sara

    Vi delar upp det beroende på vad vi har planerat dagen efter samt efter hur maken jobbar eller är ledig. Oftast tar jag nätterna men om jag är supertrött så tar han den natten. Är han ledig (och inte helt slut efter hemska jobbdagar) så får jag sova.
    Det är en konstant avvägning om vem som är i störst behov av sömn/vila/egentid helt enkelt.
    Jag har bett min man fråga mig, när han kommer hem från jobbet, vad jag vill/behöver göra och när jag vill göra det. Det kan vara att jag vill duscha i lugn o ro, ta en liten promenad själv eller sätta mig med en bok eller bara vila ett par timmar. Det behöver inte vara någon lång stund men just att han frågar och ser mig underlättar så otroligt mycket.
    Det känns liksom urfånigt att JAG ska behöva BE pappan ta hand om sitt barn en stund medans jag återhämtar mig lite. Självklart ska HAN fråga vad jag är i behov av så att jag orkar i längden.
    Bebisens behov kommer såklart först och sedan våra.. På en delad andraplats. 🙂

    Vad det gäller blöjbyten på natten så händer inte det här hemma (om det inte sprider sig en suspekt lukt i sovrummet, hahaha!!) Tips är att inte direkt bry er om blöjan om inte Åke klagar för de håller supertorrt verkligen även om det har blivit ett blått streck på den. Kör på mat och skippa allt onödigt!

    Så ja… PRATA med varann, SE varann och ta inte allt ansvar själv (det kan lätt bli så har jag märkt) utan tänk att NI valde att skaffa barn och DELA på allt utefter era förutsättningar/behov. Det tror jag är bra att ha i bakhuvudet. 🙂

  8. Jennie Lindström

    Vår Meja har precis fyllt 1 år och sovit 2 hela nätter i sitt liv…
    Jag är så vansinnigt trött 🙂
    Vi delar på nätterna, lite som den som vaknar först går upp o ger en flaska.
    Hon äter också fortfarande 1-2 per natt och även om vi vet att hon inte behöver mat på nätterna är det lättare o ge en flaska o somna om en o ”bråka” ett par timmar.
    Vår 4,5 åring kommer också in till oss varje natt så ett par sparkar i ryggen o händer i ansiktet hinns med också 🙂

    Efter 2 föräldraledigheter tycker jag också att jobba är enklare. Är du hemma med ett litet barn måste du vara ”allert” i hjärnan hela tiden (förutom när de sover o man man får en välförtjänt paus) då de kan stoppa saker i munnen, händer i eluttag, ge ifrån sig en härlig blöja osv.
    Lunch kan inte hellet ätas i lugn i ro då ettåringen vill smaka på allt och gärna välta vattenglas från bordet.

    Dela på nätterna är allafall mitt råd – annars förlorar man förståndet efter en tid 🙂

    Lycka till o lilla Åke är bedårande söt!

  9. Mollran

    Haha! Jag tänkte exakt samma sak innan jag födde min dotter, det var helt självklart för mig att ta alla nätter. Och det funkade jättebra i typ två nätter tills jag kom på bättre tankar. Tycker som du att båda ska dela 🙂 Det är lika viktigt att orka med att vara hemma (för det är fan ingen ledighet) som det är att vara pigg på jobbet.

    Gillar dig för att du är så himla vettig! Skulle lätt ha behövt någon som dig att hänga med när min dotter var nyfödd för 1,5 år sen. Kom ihåg att jag var så trött på alla mammor som bara skulle tävla med sina barn, du vet ”nu väger han så och så mycket, hur mycket väger lilla X”. Du känns inte alls som en sån mamma och det gör mig så himla glad!

  10. Erika

    Hej,

    Vi har delat väldigt lika, utan att bestämma nattrutinen. Bella sov hela nätter från start och åt bara vid 05-5.30 på morgonen. Så de jobbiga nätterna kom inte förrän senare. Har min sambo viktiga möten eller jobbresor så tar jag givetvis natten men annars tar den som känner sig piggast ansvaret.

    Dock är min sambo och jag av åsikten att vara mamma/pappaledig är det viktigaste jobbet man kan ha så det faller naturligt att dela. Men alla är familjer är olika och man gör ju det som känns bäst för familjen.

  11. Amanda

    Och måste ni byta blöja? Elsa kissar bara på nätterna och på henne byter jag sällan. Med Astrid bytte jag varje gång hon åt och jag upplevde att hon vaknade till mer då.

  12. Amanda

    Jag tar Elsa alla nätter och har gjort det i fem månader nu. Ibland vill hon ligga ofta och snutta och ibland äter hon 2 ggr per natt. Det är lika bra hon äter minst en gång för jag får så ont i brösten annars. Men vaknar Astrid till nu får Magnus ta henne. När Astrid var liten var det annars. Hon tog även flaska men skrek halva nätter också. Så med henne tog vi halva natten var. Vissa dagar är jag sjukt trött. Och det är svårt att vila när Astrid inte sover något på dagen. Jag är ofta förkyld och det tror jag beror på att jag inte får sova ordentligt. Men förhoppningsvis kommer det en dag när man får sova igen. Och en dag man kan lämna barnen en längre stund och bara få vara ensam och göra något för sig själv.

  13. Edit

    Jag är föräldraledig nu och har oftast vardagsnätterna, sen brukar min sambo ta Edvin på morgonen när han går upp så jag får sova själv 1,5-2 timmar. Sen tar vi var sin natt på helgen, då får Edvin äta ersättning när min sambo har natten. Om jag är särskilt trött någon dag i veckan kan min sambo ta en natt då också. För mig är det så viktigt att få sova hela nätter ibland, är en mycket bättre mamma när jag är utvilad! Kan verkligen rekommendera att ge ersättning lite då och då! Härligt för partnen att få mata och härligt för mig att få vila

  14. Sandra

    Ja jag gör mer eller mindre allt. Hon sover bra och jag behöver bara langa fram tutten så kan jag halv sova samtidigt och hon är klar inom 15 min. Och hon brukar inte bajsa när hon sover på nättern. när det är dags för nattblöja smörjer jag in henne med inotyol också får hon ha den blöjan tills vi vaknar/hon bajsar/störs av våt blöja. (sover så pass lätt att jag vaknar om hon bajsar) Byter dock blöja i sängen nattetid. Har ett sånt där lakan med plast på ena sidan under henne ifall det drälls eller kissas.
    Men det där är ju upp till var och en vad som fungerar hos dom. Min kille skulle inte ens vakna av ett krig så jag skulle ändå störas även om vi delade på det… Plus att jag inte störs av störd sömn… Så länge jag får sova så behöver jag inte ha alla timmarna i sträck men tätt inpå varandra.

  15. Emilia

    Vår kille vaknar bara för mat, därför blir det naturligt att jag tar honom. Jag liggammar och slumrar medan han äter klart, sen somnar vi om ihop. Ifall det nån enstaka gång blir blöjbyte (har väl hänt ca en gång typ) är det alltid i samband med mat så då känns det så ovärt att väcka mannen. Han tar helgmornar om vår kille är morgonpigg men inte jag. Blöjbyten när mannen kommit hem från jobbet är helt och håller hans uppgift fram tills det att vi säger godnatt. Några enstaka ggr har jag pumpat så mannen kan ge flaska men det är ändå totalt omöjligt för mig att somna om innan lillen gjort det, så därför känns det också rätt ovärt 🙂 Der funkar för oss men så är ju heller inte vår kille så mkt vaken nattetid.

  16. Alexandra

    Vilket bra inlägg! Vilka bra tankar. Du tänker sunt och det är något jag ska ta med mig inför vårt kommande barn som kommer i augusti

  17. radiogramofonen

    När sonen var ny på jorden tog jag alla nätter, han sov bra och åt ersättning så pappan ”behövdes” inte men jag tog sovmorgon en dag på helgen. När det blev dags för välling, vid 1 år typ, började mannen gå upp och göra den på natten för han somnar om lätt:) nu tar jag nätterna om det är struligt! vi kör på det som fungerar just nu!