ELISABETH

Kroppen, från förlossning till nu.

OBS! LÅNGT INLÄGG! FÖRBERED DIG MED MATSÄCK!

När man är gravid är man så otroligt fokuserad på förlossningen. Man läser allt man kommer över, pratar med vänner och får höra en massa härligheter. Jag läste inte ett ord om vad som händer efteråt, har till och med tänkt flera gånger nu efter att det borde finnas mer info om det. Fick Ebba von Sydows gravidbok av mamma och läste den med stort intresse, särskilt allt som handlade om när barnet ska ut. Först förra veckan insåg jag att boken inte slutade där! Det fanns många fler sidor om livet efter förlossningen, där hon tog upp många saker som jag helt missat och fick inse på egen hand, hehe. Därför tänkte jag berätta lite om hur MIN kropp mått efter Åkes entré. Kom ihåg nu att detta är MIN upplevelse och allt är individuellt!

FullSizeRender (5)

Jag är väldigt rädd för blod och att blöda. Har tidigare inte varit så rädd just för blod som kommer från underlivet eftersom man ju tvingats ha mens halva livet men efter förra årets jobbiga blödningar har det liksom blivit psykiskt jobbigt när jag känner att det kommer stora mängder. Direkt Åke var född, moderkakan ute och broderandet av stygnen klara, skulle Åke ammas. Något jag hade hört, men inte tänkt på, var att amning hjälper livmodern att dra ihop sig och direkt han började äta på mitt bröst, började det göra ont i magen. Det kallas eftervärkar och första dygnet i alla fall, upplevde jag att jag blödde lite mer när Åke åt. Jag blev tillsagd att gå och ta en dusch sen och jag minns att jag drog på det så länge som det gick eftersom jag var så rädd för att blodet liksom skulle forsa när jag ställde mig upp. Det gick ändå rätt bra men jag tyckte det var rätt tufft i början. Jag bytte binda väldigt ofta och hade ofta dubbla bara för att slippa känna hur mycket som kom. Eftersom man ligger ner mycket första dagarna också, kan det bildas koagel, alltså blod som koaguleras och blir som ”klumpar”. Detta var något jag fick erfara några gånger och givetvis är HELT NORMALT men jag hade helt missat det och blev lite rädd.

Sen har vi ju då smärtan i området kring Åkes exit. Jag fick sy tre stygn ”invärtes” och sen några ute, men dom lades under huden har jag för mig? Dels är ju musklerna där nere helt chockade och konstiga, så första gången man ska gå på toa svider det ju lite men det känns också sjukt underligt! Det känns liksom lite ommöblerat eftersom musklerna inte beter sig som dom brukar. Det tyckte jag blev bättre efter kanske en vecka. På BB är både sängar och stolar stenhårda tycker jag, plus att man har en stor binda som faktiskt trycker på området som är sytt så jag tyckte det var riktigt jobbigt att sitta så mycket. Fick tipset när vi varit hemma ett tag att snurra ihop en handduk till en ring och sitta på den, det funkade SÅ bra för mig! Hett tips! Den värsta ömheten höll i sig ungefär två veckor för mig, jag blödde kanske i tre veckor. Nu är Åke fem veckor gammal och nu känner jag mig rätt bra ändå men har haft lite ont sista veckan i ett stygn som stramat men jag tror att det har lossnat nu.

Jag tyckte det var otäckt i början att ens våga känna hur det kändes där nere när man duschade men jag tror det är bra att göra det, så att man får lite koll på vart det som gör ont sitter så att man kan försöka bli bättre och förstå vart smärtan kommer från.

Amningen har funkat bra för mig, tack och lov! Första veckorna körde jag rätt mycket med amningsnapp, tills Åke fick riktigt bra grepp om bröstvårtan men nu går det finemang! Jag köpte en bröstpump för någon dag sedan, eftersom Åke sover så otroligt bra på nätterna än så länge, och oftast bara äter från ett bröst per gång, så vissa nätter kunde ett bröst få ”vänta” åtta timmar mellan amningarna och då började det göra så ont och bli klumpigt. Så nu brukar jag pumpa ut lite från början så att bebisen inte ska dränkas i mjölk och för att han lättare ska få tag om bröstvårtan. Jag är så otroligt tacksam över att jag kan amma, det är så jäkla mysigt!

Foglossningen blev bättre nästan direkt! Däremot är den ju kvar, särskilt när jag gått långa promenader med vagnen i snö. Eftersom vi har hund försöker jag komma mig ut på en långpromenad med honom och Åke varje dag och sista biten innan vi kommer hem kan jag känna att fogarna är lite ömma. Förutom det börjar jag känna mig så pigg i kroppen igen! Kan ta långa steg och gå mycket snabbare än jag gjort på länge, känns så skönt!

Halsbrännan försvann direkt min lilla sötnos föddes! Dock har alla miljontals kakor jag tryckt i mig på sistone bidragit till lite bränna igen men det är ju helt och hållet mitt eget fel.

Kroppen i allmänhet känns helt okej. Magen har dragit ihop sig förvånansvärt bra men är ju rätt mjuk och mysig. Börjar känna att musklerna hittar varandra mer och mer för varje dag och hoppas att det inte kommer bli någon bestående delning av magmusklerna. Övriga kroppen är också rätt mjuk och go’ men som jag skrivit tidigare har jag ingen brådska att tappa alla kilon på ett tag, Åke äter ju som en mindre häst och jag är dålig på att hinna äta, så jag sparar mina kilon i förebyggande syfte!

Har fotat magen efter förlossningen för att ha för privat bruk och tror att det kan uppfattas som vikthets eller provocerande att lägga upp här, så jag skippar det! Har mest tagit bilder för att det är så fascinerande att se hur jäkla cool kroppen egentligen är. Vilken jävla process! Så imponerad av mig själv och alla andra kvinnor.

Slutsats av detta då? Det är underbart att ha kroppen tillbaka, även fast den ändå på många sätt delas med Åke. Jag njuter av att kunna röra mig, sova på mage och till och med av att orka städa! Graviditeten må vara häftig på många sätt och vid men jag tycker att vara o-gravid och ha en söt baby är en biljard gånger bättre!

Har jag missat nåt? Ställ gärna frågor om det är nåt!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Johanna

  Så underbart bra du skriver! Jag minns inte hur jag hittade till dig men jag är väldigt glad att jag gjorde det. 🙂 Sitter placerad i en fåtölj nu och klappar på magen. Väntar vårt andra barn som väntas komma kring den 16 mars. Haft bedrövlig foglossning sedan v 16 och tar mig knappt fram ens med kryckor så jag blev väldigt längtansfull när jag läste om dina kliv du kan ta nu. Härligt! Tack för att du delar med dig! 🙂 Och Åke, han är den finaste lilla skapelsen jag någonsin sett (jag måste ju tycka att min egen avkomma är vackrast, men det är nästan delad förstaplats)
  Sköt om dig och familjen. Stor kram J.

  1. Elisabeth Lindroth

   Tack snälla du för en så fin och gullig kommentar! Låter så himla jobbigt med foglossning, lider med dig! Men snaaaaart är det klart! 🙂 KRAM!

 2. Fröken Lindströn

  På tal om magmuskeldelnining kan jag rekommendera appen Mammamage
  Det är inte en ”komma i form”-app utan handlar mer om att få kontakt med de inre magmusklerna igen.
  Skittråkig träning men också skitbra och effektivt!!

 3. Maria (mawiia)

  Jag var ganska sur och besviken efter förlossningen på att jag missat all info om den smärtan man har efteråt. ”Varför har ingen sagt något?!”
  bra att du vill ta upp det! :).
  Och visst var väl graviditeten mysig men som du säger: mysigare med bebis på utsidan och rörligare kropp!

 4. Carina Anklew

  Bra beskrivet om tiden efter förlossningen! Jo, kvinnokroppen ÄR helt otroligt fantastisk!!! Härligt och frimodigt berättat! He bara å fortsätta så!
  Stora kramar!!! <3

 5. Terese

  jag var också helt inne på att läsa allt om graviditet och förlossning, men tiden efter var ingenting jag tänkte på. Läste Ebbas sista kapitel när jag ammade tidigare idag 🙂 Det har gått två veckor sedan förlossningen för mig nu och det jag tycker är jobbigast är det tryck jag känner nedåt när jag är ute och går. Kan bara gå kortare promenader annars är trycket kvar resten av dagen. Är det någon annan som har haft samma känsla? När kunde ni börja gå vanliga promenader igen?

  1. Elisabeth Lindroth

   Har hört att många haft ett tryck efter förlossningen, jag hade dock tur och slapp det! Hoppas det går över snart och hoppas det går bra med din lilla bebis! 🙂

 6. Linda

  Så bra att du berättar på ett ärligt sätt om tiden efter. Jag gjorde samma sak som du och säkert många andra, fokuserade på förlossningen och inte alls på vad som händer efter. Det va den tiden som jag upplevde som jobbigast. Eftervärkar hade jag ingen aning om och de va jätte jobbigt och denna ömhet och att inte kunna gå och sitta. Men så här 3 månader efteråt så börjar man redan glömma och är inte alls främmande för fler barn i framtiden. Våra kroppar är fantastiska!

 7. Kajsa

  Härligt med ärliga och verklighetstrogna inlägg! Jag är i BF+12 idag och känslorna är verkligen utan på. Samtidigt som jag är livrädd för allt längtar jag efter smärta och jublar för minsta lilla mensvärk. Vilket i sin tur känns respektlöst inför den smärta som komma skall…

 8. Sonia

  Som vanligt skriver du väldigt bra och det är superintressant att få läsa om hur du upplever din kropp, vad som varit både jobbigt och skönt för dig. Förstår att folk är nyfikna på hur magen ser ut nu och sådär, men det är ju faktiskt irrelevant. Det viktigaste är ju att du och Åke mår bra, så tycker du gör helt rätt i att inte posta bilder på magen. Vi fick se den när Åke var däri och det är väl DEN magen som är mest fascinerande. 😉

  Kram på dig!