ELISABETH

DOP!

Vi har börjat prata om Åkes framtida dop. Egentligen är vi kanske inte så himla kristna men vi har ju ändå gift oss i kyrkan och då kör vi på och döper också! Dock har jag verkligen tusen frågor angående denna tillställning och behöver så himla mycket tips och idéer som ni ju är superbäst på!

Nu kommer jag att häva ur mig allt jag undrar och funderar på och hoppas att ni kan hjälpa lite! Alla bilder är från Pinterest. *beroende*

Först och främst, när ska man döpa? Vi funderar på april, visst är det ganska bra om bebis är omkring 3 månader?

IMG_3207

Inbjudan – Ska man göra en egen? Är ej en professional scrapbooker direkt… Kan man beställa specialdesignade? Vilka ska vi bjuda? När ska dom skickas ut?

IMG_3201

Åkes outfit – Vi är inte så sugna på en klassisk dopklänning, hade gärna haft typ en härlig linnekostym på honom. Någon som har erfarenhet av detta? Måste man ha dopklänning och vart hittar man alternativa varianter?

IMG_3203

Fika/mat – Vad är smidigast att bjuda på? En fikabuffé? Smörgåstårta? Sushi? Måste man vara så duktig på att baka så att det ser ut som att allt fika kommer från Pinterest?

IMG_3198

Pynt – Hur har ni pyntat lokalen? Eller har ni gjort det? Måste man sitta i flera månader och klippa ihop saker i papp?

Presenter – Vi/Åke har ju redan fått så snuskigt mycket saker, och jag vill inte tvinga alla nära och kära att köpa ÄNNU mer bara för att det är dop. Ska man undanbe sig på inbjudan? Ska man be gästerna att skänka pengar till något välgörande ändamål i stället? Eller be dem sätta in en slant på Åkes bankkonto (som han ännu ej har)?

IMG_3206

Musik – Jag gråter nästan bara jag tänker på alla vackra låtar som går spela på dop, kommer bli en kämpig dag! Jag vill ha alla era tips på låtar som passar på dop! Om någon också sjunger som en gud, får du gärna komma och uppträda!

Alla övriga tankar och tips ni har angående dop, släng ur er allt! Tackar!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Emma

    Dopet med H (3 år idag) höll vi i kyrkan, vilket blev lite väl högtidligt. Dopet med T (7 månader idag) höll vi i ett mindre kyrkohus, vilket kändes mer familjärt. Välj sånger som är fina men liksom lättsamma om det är nära till gråt annars (sån är jag). Vi bjöd närmaste familj o nära vänner. Ångrar att vi inte önskade sparpengar ist för presenter. Om ni kör presenter – be någon anteckna vem som gett vad. Jag skrev inbjudningarna för hand på lite finare papper o gjorde enkla tackkort efteråt med foto från dopet + dymotext (kort o gott: TACK). Kl 13 hade vi och då enbart fika. Jag fick för mig att det här med sugarpaste verkar ju kul… gör inte som jag. Svor o bankade mig blå kvällen lång – för tårtor som blev så fina att ingen vågade äta av dem haha. 4 mån ca var båda barnen o det kändes lagomt, mata väl innan så går det säkert galant!

  2. Johanna

    Vi gjorde det enkelt för oss eftersom vi fick drygt 60 gäster! Bad en kvinna som jobbat inom församlingen flera år att jobba i köket och vi serverade gulashsoppa på storkonserv från Citygross, bröd och ostar. Beställde tårta och bad mormor baka två långpannor toscakaka. Sååå gott! I kyrkan hade vi ”Det gåtfulla folket ” på piano då vi gick in och det blev vackert med ändå lättsamt. Pompoms vek jag superenkelt av servetter (hittade plättlätt diy på nätet efter googling), la dem dock som halvor på borden som dekoration så såg de ut som blommor. Billigt och fint! Dagen bara svischade förbi så det viktigaste är att lägga nivå som passar just er
    Vi önskade oss begagnat, ekologisk alternativt bidrag till spjälsäng och ekologisk bäddmadrass i doppresent och det skrev vi på inbjudan (de beställde jag plättlätt och prisvärt på nätet, optimalprint.se tror jag sidan hette). Lycka till!

  3. Carina Anklew

    Kul med dop! Om jag får önska så vore det så fint att ha dopet på en familjegudstjänst!? De flesta vill ha dopet ”privat” och ni ska göra som ni vill! I Burträsk kan man hyra församlingshemmet för kalas efteråt. Många brukar vilja hyra barnverksamhetens lokaler en trappa ner, där man både kan fika, leka och umgås. Ni får komma och se er omkring! Dopkalas är ju fint att ha i hemmet och man kan döpa hemma också, om man vill det. Det beror väl på hur många som kommer…? När ni anmäler att ni vill döpa så får ni ett dopsamtal innan med prästen och då kan ni fråga och önska det ni vill. Gå gärna in på Svenskakyrkan.se och läs om dopet.
    Lycka till!!! Kram <3

  4. Malin

    Va roligt med dop. Vi har haft två st till våra två söner, det senaste hade vi i oktober. Båda två har varit drygt 4 månader. Vi har bara bjudit närmsta släkten och ett fåtal vänner som vi ofta umgås med. Trots det har vi varit ca 60st, vi har totalt 9 syskon med egna familjer 😉 Till fikat så har vi gjort soppa, mycket uppskattat och sen har vi bakat eget fika, och nu sist gjorde en kompis jättefina tårtor. Inbjudan har vi gjort via optimalprint, enkelt och billigt 🙂 angående presenter så har vi önskat oss bra att ha presenter, lite större saker liksom. Enligt mina erfarenheter så tycker de flesta det är kul med doppresenter och nuförtiden finns det ju så mkt personliga saker som är så roliga att få! Lycka till med allt det blir nog hur bra som helst!

  5. Anna S

    Man måste inte ha dopklänning när man döper. Vi hade finbyxor, väst och en vit pikebody på sonen när han döptes 🙂 och när tösen ska döpas blir det inte dopklänning heller 🙂

  6. Sofia

    Forsättning…….. 🙂
    Vi har valt att bjuda närmaste familjen och lite kompisar, vilket för oss blir ca 35-40 pers. Vi bjöd båda gångerna på mat och tårta till efterrätt. Jag och min mor fixade maten, en gryta med ris ena gången och kyckling med grönmögelost i ugn och ris till det. Sen en sallad, bröd och smör till. Det är ju sån mat som är lättlagad, går göra i större mängder och framförallt så går det förbereda det mesta dagen innan.
    Jag gjorde vanliga gräddtårtor och beställde lite fint pynt till dom av en kompis.
    Så där nu var jag nöjd. 🙂
    Ha de!

  7. Sofia

    Absolut helt valfritt och individuellt hur man väljer att göra kring dopinbjudan, pynt osv. Så här gjorde vi.
    Då dottern döptes köpte jag rätt billiga enkla lite förtryckta inbjudningskortpå Coop och bara fyllde i det som fattades och sen iväg med posten/delade ut i gästernas brevlådor. Men sonen ville jag ggärna göra ett eget, men jag kan inte scrapa osv så jag gjorde med hjälp av en bekant ett kort på datorn. Ett sånt som du skriver ut en A4 och sen viker så får du ett fint kort. Jag blev supernöjd med det iaf 🙂
    Pynt har jag båda gångerna handlat på lagerhaus, ballonger, serpentiner, servetter, ljus och nu senast en jättefin och lång vimpel i olika färger som jag sen även använt på barnkalas. Och så har jag köpt lite snittblommor att dekorera med.
    Tilläggas bör att jag är väldigt svag för pynt och färgpiff. Bra att kanske hejda sig lite ibland så det inte skenar iväg 🙂
    Angående ålder på barnen vid dopet så har våra varit tre månader respektive två och en halv månad. Vi fick tips om att inte vänta för länge innan dop eftersom dom små blir mer och mer medvetna. Klart har man en liten med ont i magen osv så tänker jag att det nog kan vara bra att vänta lite längre då.

  8. Erica

    Vi bjöd in över telefon då jag inte heller är nån pyssel/scrapbookmänniska + mycket onödigt arbete (kan jag tycka) med att leta upp allas adresser osv. Min Love var 3 mån ca när vi döpte men det är ju inget måste

  9. Nathalie

    Det är ju jätte olika vad man tycker, men detta är vad jag tycker: vi döpte vår pojke då han var 3 månader – och nu i efterhand hade jag önskat att vi väntat. Beror ju helt på barn, men vår son fick inte till nog med sömn före (och vid den åldern är ju sömnen jätte viktig, efter typ 6 månader kunde vi ganska lätt tänja på tiderna lite). Så han var inte nöjd i slutet av dopet och fikat. Han ville bara amma helst, men så fort han släppte taget så var någon där och plockade upp honom för alla ville ju mysa med huvudpersonen. Så han var jätte stressad, ledsen och orolig. Jag hade inte tid att prata med någon för jag bara sprang som nån tok, stöka med fika, amma, försöka få bebis att somna, amma, stöka,osv… Men vår pojke har jämt varit lite kinkig då allt inte e som vanligt, så det beror ju på hur Åke är, vissa barn är ju jämt kolugna 🙂 vi pyntade inte speciellt mycket, några ballonger typ 🙂 med en bebis som jämt ville sitta fast i en var det svårt att ens kunna tänka ut pynt, haha. Vi bjöd på fika med tårta.

  10. Josefina

    http://www.svenskakyrkan.se/dop
    Här är en bra sajt för det grundläggande kring dopgudtjänsten och nej du behöver inte använda dopklänning. Dopbarnet får kläs som det vill.

    Kram och tack för en toppenblogg och youtube, du verkar så dunderhärlig så man önskar att man bodde i Burträsk och fick umgås med det

  11. Fröken Lindströn

    Vi kör på en önskan om att slippa presenterna och ser hellre att folk ger en slant till sparkontot.
    Den äldsta generationen ger ngt klassiskt, typ en dopsked eller silversmycke men det känns bättre på nåt vis än alla prylar.
    Alla saker man får är också kul, men har vääääldigt begränsad användningstid oftast och i längden blire bara för mkt saker.

    Vi köpte nån blombukett (eller två?) att ha i kyrkan som dekoration, lite fina servetter och några ballonger som pynt.

    Fika eller mat beror på tid i kyrkan.. För oss fanns enbart fasta tider att välja på så kolla tiden först och bestäm ev fika/lättare mat/smörgåstårta sen.

    Vi hade två sånger, förutom psalmerna, Välkommen till jorden av Lotta Ahlin (kolla youtube!) och Det gåtfulla folket.
    Psalmer finns ju massor men Tryggare kan ingen vara och Måne och sol vatten vind osv tror jag vi hade. Enkla psalmer som de flesta kan 🙂

  12. Erika

    Vi höll det rätt enkelt 12 pers tror jag det slutade med. Hade dopet runt 12 tiden så jag bjöd på en sjukt god marinerad kycklingrätt som man skär upp och serverar kall. En potatissallad och en basilika och persiljesås till. Sen kaffe och tårta. Jag är usel på att planera så därför höll jag det enkelt. Blev inget pynt heller mer än en ren duk på bordet, lite blommor och finporslin. Gabriella var ett halvår när vi döpte. Finns ju mycket pynt att köpa färdigt och man kan ju köra på catering.

    En av kvinnorna jag bjöd spelade piano och prästen hade en sjukt fin röst och sjöng en fin sång.

    Inbjudan gjorde jag per telefon och dopklänningen hade gått i arv i 100 år bokstavligen så vi använde den. Men det är ju helt valfritt vad man tar på de små.

    Ta helt enkelt och gör det ni känner och orkar. Pengar eller välgörenhet är ju fint.

  13. EMELIECATRINE

    Jag sjöng på min brorsons dop, ”En sång till friheten”. (Du är det finaste jag vet, du är det vackraste i världen, du är mitt blod och mina lungor etc). SÅ FIN LÅT! Jag höll alla känslor i shack och jag är glad att jag gjorde det på hans speciella dag. Tryggare kan ingen vara tycker jag också är en fin psalm/sång, den är rätt vanlig på dop och den hade faktiskt jag på mitt eget dop för en sisådär 26 år sen =)

  14. Alexandra

    Jag tycker personligen inte att man behöver dekorera en massa och lägga ner tid på att pyssla. Jag hade köpt ex. Pompoms som på bilden att ha över fikabordet. Dopfika hade jag valt, fast beroende på vilken tid man väljer. Är det runt lunch kanske man vill bjuda på något mer matigt, annars skippar man det tycker jag. Kakor och någon tårta. Bjud de ni vill! Men tänk på hur många ni kan vara där ni tänker ja tillställningen sen. Pengar till barnets konto känns som en bra idé. Det hade jag valt, för oj så mkt presenter det blir annars. Något hutlöst. Bättre med sparpengar kan jag tycka.