Ecochicas

Vardagsräddarna

Vardagsmaten, middagarna efter jobb och dagis, med trötta föräldrar och ännu tröttare barn, är skitjobbiga. Tycker jag, och säkert många fler. Då är det tur att man har sina säkra matkort. Och då tänker jag inte på de allra enklaste lösningarna, ni vet pytt i panna, fiskpinnar eller stekt korv och makaroner (även om de allt som oftast tar plats på vårt matbord de också), utan på de aningen mer avancerade rätterna som ändå är enkla, goda och går hyfsat snabbt att sno ihop.

Hemma hos oss är spenat- och tomatlax ett av de säkraste korten. Grundingredienserna är få: laxfilé (vi har ofta i frysen och snabbtinar i mikron), fryst hackad spenat (snabbtinas också i mikron, strax efter laxen), soltorkade tomater och nån typ av grädd-/fraicheprodukt.

Så här gör jag: Skär laxen i kuber. Stek en stund i olja eller smör så att den blir nästintill genomstekt, krydda med salt och peppar. Släng i tinad spenat, soltorkade tomater klippta i mindre bitar och nån slags matlagningsgrädde eller crème fraiche. Sen kommer det viktigaste: smaksättningen. Jag har i smulad fiskbuljongtärning, en skvätt citronsaft, lite herbamare, lite soja, svartpeppar från kvarn, en gnutta balsamvinäger, kanske lite tomatpuré och – viktigast av allt – honung eller socker. Det behövs mer än man tror för att runda av en sån här rätt. Låt koka ihop en stund, smaka smaka smaka, smaksätt lite till och servera sen med kokt ris. Jag har en fullkornsvariant som kokar klart på tio minuter och är störtgod.

En annan vardagsfavvo som förvisso tar lite mer tid men inte jättemycket är Cowboygryta. Grunden: köttfärs, lök, potatis, morot och krossad tomat.

Så här gör jag min: Hacka en lök och eventuellt en till två vitlöksklyftor. Skala och skiva fem potatisar och tre morötter tunt. Fräs löken tillsammans med 1/2 kilo köttfärs i olja eller smör tills köttfärsen är smulig och grå. Salta och peppra. Sen på med lite soja, en burk krossade tomater och en burk vatten, en smulad grönsaksbuljongtärning, en eller två smulade köttbuljongtärningar, lite tomatpuré och rätt mycket ketchup. Sen i med morot och potatis. Rör runt ordentligt och låt puttra i säkert en halvtimme tills potatisen och morötterna är mjuka. Och sen kommer det här med smaksättningen igen: honung/socker! Herbamare! Kanske mer ketchup? Peppar? Balsamvinäger? Jag brukar slänga ner en tetra matlagningsgrädde också, men det behövs inte. Det blir en slags soppgryta med mycket stuns som är ännu godare dagen efter.

Det där var två av mina vardagsfavvosar. Nån som har andra på lager?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. aicha

    Gud vad bra skrivet!!!Det be4sta re5d jag har att ge dig ff6r bebba 2 e4r att fsafka privatve5rd.Linda Skugge har skrivit mycket bra om och kring detta med vald kejsarsnitt- vad man ska be om se5 de lyssnar pe5 en ge5ng osv och hon fan retade upp halva Sverige med detta- de5 var det lite ske4mmigt att tillhf6ra ett se5 ff6rdf6mande land :S. Jag sje4lv ska absolut snittas om vi fsafkar en till de5 jag hf6ll pe5 att ff6rblf6da ne4r jag ff6dde vanlig ve4g. Och det var e4nde5 en re4tt snabb ff6rlossning ne4r den kom ige5ng utan komplikationer- e4ven jag hade typ 10 pers som servade runtikring ff6r det var lugnt pe5 avdelningen- men min livmoder drog inte ihop sig eftere5t. Hade jag fe5tt kejsarsnitt hade detta inte skett och jag hade sluppit fe5 3 pe5sar blod & vara re4dd ff6r aids-hepatit-osv-smitta- jo jag vet att de testas men det finns fall de4r smittat blod slunkit igenom!d6nskar vi fe5r en mer liberal syn pe5 valfriheten hur att ff6da- vi e4r pinsamt efter i detta . c5t det he5llet som att idag skulle de flesta sucka, hf6ja f6gonbryn och anse Stene5lderste4nk om en mobb ste4llde sig att demonstrera mot abort utanff6r ex Danderyds Sjukhus. Hoppas folk suckar e5t detta sne4va Ff6da vaginalt-aggressionerna inom snar framtid.Kram Jennie

  2. Annakarin

    Jag lägger alla tips till vardagsmatlistan – tack! Funderar seriöst på att göra en liten sammanställning över de där bra vardagsrätterna, för rätt ofta när man kommer hem tycker jag att det står helt still i huvudet och så steker man korv. Jag kom på en till döbra förresten, som syster Lisa lite är upphov till också: potatis- och löksoppa med pepparrotstouch: en lök, en purjo, några potatisar. Grönsaksbuljong, vatten. Koka mjukt. Mixa/vispa sönder. I med pepparrotsost på burk! Och så kanske lite mjölk/grädde/fraiche. Och så det vanliga smaksättningsracet. Gott som tusan.

  3. idha

    Lax i ugnen med täcke av ihoprörd creme fraihe (2 dl) o fetaost (1/2 paket). In i ugnen i 20 min och koka bulgur eller ris till. Jag brukar hacka rödlök och tomat och servera som sallad till.

  4. Anna

    Djungelkyckling! Bara att strimla kycklingfilé, bryna den i smör, på med curry, matlagningsgrädde och koncentrerad kycklingfond och koka ihop lite grann. Servera med ris, skivade bananer, ärtor, majs, mango chutney och jord- eller cashewnötter.

    Funkar finfint i casa J

  5. Lisa

    Biffar! Det är bara att snurra ihop färs med vadhelst man hittar i kylen som kan piffa till lite; mozarella, stekta champinjoner, vitlök och citron är min bästa variant om man nu har allt det hemma. Blir alltid bra! Och soppor såklart. Och allra bästa nödhjälpen: Keldas tomatsoppa. I love it! Med keso, feta, gurka, rädisor, skinka, paprika… Fint!