Ecochicas

Om det här med kidsens vinterkläder

Är det någon mer än jag som tycker att det här med ytterkläder till kidsen känns en aning, tja, ansträngt nuförtiden? Det är andasfunktioner och vindtättgarantier och vadderade byxbakar och lager-på-lager-på-lager-principer och det är framförallt SNORDYRT. Och jag har en vag känsla av att vi föräldrar förts en liten aning bakom ljuset av smarta marknadsförare i den här frågan. För visst finns det en liten gnagande känsla i oss allihop att vi faktiskt försummar våra barn om vi inte kostar på dom alla dessa fabulösa funktionsplagg? Dom är ju värda det bästa, för tusan – klart tösen/grabben ska få gå torr och varm och vindskyddad under vintern.

Men. Och det här är ett stort men. Inte tusan behöver både jackan och fleecen vara vindstoppande? Det ena torde väl räcka – eller? Och nog fungerar en vanlig hederlig bomulls- eller ullkofta minst lika bra under overallen som en vindfleece? Och en mjuk långärmad t-shirt närmast kroppen lika bra som en funktionsundertröja? Det är vad jag tror i alla fall.

Det är lätt att ruinera sig på kidsens vinteroutfits i jakten på det-bästa-för-det-värdefullaste-man-har. Men jag tror att en skopa sunt förnuft är på sin plats. Behöver en unge verkligen tre lager vindskydd, ogenomtränglig fuktspärr och underkläder som andas? Jag törs påstå att min unge i alla fall inte gör det.

Häromdan budade jag för övrigt hem Doris vinteroverall från Tradera. En Mikk-Line i orange och rött under vilken jag kommer att använda helt vanliga koftor och tröjor. Och därmed löpa risk att betraktas som en usel mor.

Uteklädd dotter. Förra årets vinterstass och det här årets troligen sista skinnjackeoutfit.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Annakarin

    Hmm, det där om underställ låter förstås klokt. Särskilt om man har större barn som röjer runt mer än små tvååringar. Tvivlar på att min lilla blir sådär alldeles svettig av sina vinterlekar. Men tack för inputen! Det här med WS i både ytterplagg och mellanplagg tycker jag dock verkar vara kutym. Och onödigt.

  2. Anna Johansson

    Klart att de inte behöver vara windstopper i fleecen om man har den under overallen som det är windstopper i – det säger ju sig självt.
    Däremot är det faktiskt en bra idé med underställ som inte är bomull – bomull blir lätt blött om barnet svettas tex, Blöt unge är snabbt lika med kall unge. Jag som idrottar en del, kört klassiker med tex. Vasaloppet etc, har lärt mig att aldrig använda bomullskläder vid utomhusaktiviteter där man rör på sig – detsamma gäller småttingarna.