Claudia Galli Concha

Det dummaste jag har hört på länge!

Imorse satt jag och Chloe och tittade på Nyhetsmorgon till frukost, eller jag tittade och Chloe målade köket med gröt, en vanlig, härlig frukost hos oss.

På nyheterna kommer ett reportage om en bibliotikarie som har börjat göra hembesök hos familjer för att barn ska få ”läsa” mer, eller jag bli lästa för. En ung mamma med sin 6 månaders bebis fick besök, det var uppskattat, mamman var tacksam för att det kommer att bli mindre padda-tid om barnet blir läst för. Bibliotekarien pratade om det här nya initiativet som någon som förhoppningsvis ska växa sig stort och spridas över hela landet. Jag satt och tittade och nickade med medan Chloe tyckte att det var mest spännande att titta på bebisen på tv:n. Jag tänkte först bra…bra ju, att barn blir lästa för…tills något plötsligt kändes väldigt fel. Extremt fel. Helt tokigt faktiskt.

Vänta nu. Vad är det som händer här?

Mina tankar började snurra på högvarv. Hade jag just sett ett inslag om att folk ska få hembesök av bibliotekarier? Som ska läsa för ens barn? Eller ha med böcker till ens barn? För att slippa padda-tid?

VARFÖR LÄSER MAN INTE SJÄLV SOM FÖRÄLDER? Och varför pallrar man sig inte iväg till biblioteket. Det är också kvalitetstid!

Om man inte kan läsa eller behöver hjälp med språket, det är två anledningar jag kan köpa men annars…

Nej, skäms till dom föräldrar som hellre tar hem en bibliotikarie i hemmet än att skapa den tiden själv med sina barn.

Hur tänker dom? Nu kanske inte ens tjejen med 6-månaders bebisen har utnyttjat den här tjänsten själv utan bara var med för tv-inslagets skull men eftersom hon fick statuera ett exempel på en ”kund” så blev ju hela grejen kopplad till henne. Jag försökte för mitt liv förstå varför hon som är hemma med sitt barn inte bara sätter sig med en bok själv och läser? Eller som sagt, åker till bibblan.

Vart är vi på väg? Föräldrar har ångest för att barnen sitter för mycket med paddan…eh, jag har lösningen…spendera tid med dom istället! Förändra! Tänk nytt! Gå till en bokhandel och köp böcker som du själv kan tycka är kul att läsa, det är ju alltid något som intresserar en, traktorer, fåglar? Super Charlie?

Det kan ju inte vara så att föräldrar ska börja ta in sagotanter…

Nej, det mest pinsamma initiativet på länge. Vad är nästa steg? Att man kan hyra någon som nattar sitt barn? Att man hyr in en kock som kokar barnens makaroner? Eller en konstnär som kommer hem och ritar med ens barn?

Jag tror föräldrar ska sluta vara rädda för att barnen har för mycket padda-tid och börja se över och oroa sig över om dom själva har tillräckligt mycket kvalitetstid med sina barn. Det känns lite viktigare. Eller kanske allra viktigast.

P & K Claudia (som aldrig kommer att ta in en bibliotikarie för att läsa för mina barn.)

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Louise Tompkins

    För mig är språk jätteviktigt. Jag besöker biblioteket regelbundet. Jag har fyra barn i olika åldrar och hittar alltid spännande böcker att låna till barnen. De får nya godnatt sagor regelbundet och man kan även låna böcker på andra språk. Det är en fantastisk tillgång. Många bibliotek erbjuder även sagostunder för barn. Om man inte har tid att leta böcker kan man alltid reservera böckerna. Det är bevisat genom studier att läsning från en fysisk bok är mer stimulerande och bättre än aty läsa via en platta. Mina barn har utvecklat en fantastisk läslust och önskan att gå till biblioteket. Tack för att du delade med dig av din observation

  2. Maja

    Det låter som att det handlar om ett projekt som heter bokstart http://www.kulturradet.se/Documents/Läsfrämjande/Bokstart/info_bokstart_lokalt.pdfhttp://www.kulturradet.se/Documents/Läsfrämjande/Bokstart/info_bokstart_lokalt.pdf
    Faktum är att föräldrar idag läser mindre för sina barn och att det får konsekvenser för barnens läsförmåga. Att börja tidigt med att läsa högt, sjunga och ramsa är superviktigt. Jag tror inte att alla inser att man kan börja läsa så tidigt för sina barn. Jag är själv bibliotekarie och även om vi är glada i att erbjuda våra invånare service så åker vi inte hem till familjer och läser god nattsagan 🙂
    Däremot jobbar vi hela tiden med att försöka nå ut med budskapet om läsning och om att alla är välkomna till biblioteket. Tex genom att besöka BVC, öppna förskolan och föräldramöten. Många kommuner erbjuder också bokgåvor till nyfödda och ibland till lite större barn.
    Det finns tyvärr människor som inte känner sig bekväma med att komma till biblioteket och med olika satsningar som tex bokstart så hoppas vi förstås nå dessa människor och framför allt deras barn.

    1. claudiagconcha

      Låter jättebra såklart! Men jag tycker att det är skamligt och skrämmande att vi har hamnat där.
      Hur ignoranta kommer föräldrar att vara i framtiden? Hur mycket ska föräldrar curlas?

    2. Linn

      Blogginlägget är, att döma av kommentarerna, trevlig läsning för alla som vill slå sig för bröstet och bekräfta sitt fantastiska föräldraskap genom att beskriva sin kärlek till biblioteket. Att ta del av ett inslag (en framställning av ett fenomen, ett utsnitt) utan att sätta sig in i sammanhanget eller syftet, förutsätta att folk fattat galna beslut, och sedan med moraliserande ton lägga ansvaret på föräldrarna som nyttjar tjänsten, vem gagnar det? Att en reporter missar att förmedla upprinnelsen till ett projekt, eller dess faktiska målgrupper, innebär inte att initiativet är felaktigt eller att alla har blivit galna.

      Jag förstår att tidsbrist är ett villkor för lättsamt bloggande, men har man en så stor blogg tycker jag att man kan ta sig tid att sätta sig in projektet och – för allt i världen – motverka skambeläggandet av föräldrar. Inlägget är skrivet utifrån ett rätt oreflekterat medelklassperspektiv. Du och jag, svenskfödda, vita, medel- eller höginkomsttagare i storstäder, är de personer på jorden som har bäst förutsättningar att leva upp till de mycket högt ställda förväntningarna på föräldrar i dag. Såna här inlägg höjer ribban ytterligare, och markerar vilka som uppfyller och inte uppfyller en filosofi för barnuppfostran som bygger på premisser som få människor lever utifrån. Samhället SKA stötta upp där familjer inte förmår, det tror jag att de flesta av oss är överens om. Formerna för det stödet varierar och de som tar initiativen är också initierade i verkliga människors verkliga förutsättningar, inte i hur deras tillvaro förefaller ur våra uppifrån-perspektiv,

  3. Linda

    Åh jag såg också det och tänkte exakt samma sak som dig. Ellie älskar när vi läser bok för henne och vi älskar att läsa för henne och att få den mysiga stunden tillsammans.. varför ge den stunden till någon annan?! :/ nä de köper inte jag 🙂 kram

  4. Iman

    Så löjligt. Såg också inslaget igår. Jag är hemma med min 16 månaders och vi går till bibblan varje vecka. Ingen behöver hjälpa mig med det liksom. Vilket slöseri med resurser. Kan man inte lägga pengarna på annat? Dessa hembesök är bara okej om de går hem till flyktingar eller nyanlända. Men vi andra som kan svenska får ju sköta det själva. Någonting har ju gått snett om folk år 2016 inte har kopplat att läsning stimulerar språkutveckling hos barn..#Fail

  5. Jessica

    Fruktansvärt, men det vore ju kul att bjuda hem Camilla Läckberg att läsa Super-Charlie. Bara på kul liksom. Jag och min man har läst för våra barn varje kväll tills de blev stora nog att läsa själva, den ena grabben började sen läsa högt för oss en stund innan läggdags. Mysigt!

  6. Jenny

    Som jag förstått det är det främst föräldrar i sk socialt utsatta grupper som man riktar sig till. Iaf i Stockholm. Forskning visar att barn till lågutbildade föräldrar oftare går ut grundskolan med ofullständiga betyg och därmed ej vidareutbildar sig. För vissa av dessa föräldrar innebär besöket av bibliotekarien en viktig kontakt med samhället, då tex kvinnor som just kommit till Sverige och dessutom har små barn, inte har någon annan kontakt än med sin egen familj. Så läsningen blir dels värdefull rent språkligt och om barnet tidigt får med sig läsandet ger det en bra förutsättning för att få en bra skolgång. Så ett sådant projekt som förvisso kostar skattemedel, kan på lång sigt löna sig. Om fler går ut skolan med fullständiga betyg, står fler till arbetsmarknadens förfogande, och kan via skatt gengälda denna sevice. Och om fler dessutom får en kontakt med samhället, som annars riskera att stanna i utanförskap, kan det också vara en viktig väg in på arbetsmarknaden. Och man ska nog undvika att skuldbelägga föräldrar som själva är lågutbildade och inte på samma sätt som tex jag själv, har fått med mig läsandet hemifrån, för vi tenderar ju att föra våra egna vanor vidare. Vet en drös andra saker som jag själv gärna skulle vilja slippa lägga mina skattepengar på. Polisbevakning och städning efter fotbollsderbyn tex. För det skapar förvisso arbetstillfällen just då, men tänker att polisen har viktigare saker att ta hand om.

  7. Nina

    Jag håller med om att det är synd att inte alla föräldrar hittat läsglädje i att bläddra i böcker med sina barn. Vet inte om det slagit dig att det finns rätt gott om föräldrar, särskilt i socialt utsatta områden, som inte ens kan läsa och skriva. Ofta går deras barn inte ens på förskola utan spenderar dagarna hemma med sina sykon och analfabetiska mamma. De träffar på svenska språket och alfabetet kanske för först gången när de börjar skolan, trots att de kanske är födda i Sverige. Ett sånt här initiativ där en bibliotikarie kommer hem till en familj är ju jättebra i de fallen.

    1. claudiagconcha

      Precis Nina! Om du läste hela inlägget såg du säkert att jag skrev just att jag förstår det i sådana fall :).

  8. Tittilina

    Det är så roligt den här debatten om att vi curlar vår barn så mycket idag. Jag skulle vilja påstå att det är föräldrarna som blir curlade idag. Man kan snart lägga ut hela sitt föräldraskap på entreprenad. Sorgligt..,,,

  9. Karin

    Antar att det är våra skattepengar som går åt här. Så sjukt galet och felplacerat, Ibland undrar man liksom vart saker är påväg… Tack för bra blogg!

  10. Sara

    Såg inslag på TV4 nyheterna precis.
    Tycker att det borde ligga i föräldrars intresse att uppmuntra barn till att läsa. om man har tid att bjuda hem en bibliotikarie kan man väl lika bea få på bibblan själv?
    Alla föräldrar har någon timme varje vecka att läsa med sina barn. Om inte kanske man ska ta städhjälp istället för bibliotikariethjälp.

  11. Therese

    Tycker också att man ska vara försiktig att klanka ner på andra föräldrar som du gör i detta inlägg. Alla har olika förutsättningar barn och förälder (som tur är) och man är inte bättre eller sämre för att man läser böcker och går till bibblan eller har iPad eller inte. Mina flickor har älskar att lyssna på sagor och kunnat slappna av. Min pojke som har svårt att slappna av har varit så hjälpt av iPad så det ena behöver inte utesluta det andra. Blev förvånad över din kantighet i detta. Du brukar inte vara så dömmande. Alla är olika och är helt övertygad om att alla gör sitt bästa!

    1. claudiagconcha

      Chloe tittar också på iPad, jag klagar inte på det. Men jag tycker absolut att man kan reagera på såna här saker.
      Jag tycker att det daltas med föräldrar när jag hör sånt här…

      1. Anna

        Men det är ju inte vad hon skriver. Om din son inte vill höra en saga skulle det ju inte hjälpa att en bibliotikarie kommer och läser för honom? Alla barn är olika och det är vi nog alla medvetna om. Själva principen i det här inlägget handlar ju om att man hyr in tjänster för att avlasta sig själv som förälder istället för att utföra aktiviteten själv (om man nu kan språket och är läskunnig).

  12. Emilie B

    Alltså är detta på riktigt?!! Jag blir mörkrädd o arg!! Inte klokt ju!! Har man inte tid (o såklart inte andra hinder, handikapp etc) så kanske man ska fundera på hur man prioriterar sitt liv!!!! Skattemedel finansieras detta oxå?!

  13. Caroline Solnevik

    Men oj, jag tror verkligen att du uppfattade inslaget fel ? Jag förstod det som att man tillhandahålls böcker som är passande för sitt barns ålder men naturligtvis är det du själv som läser böckerna för ditt barn! Så det man möjligen går miste om är att leta fram böckerna på biblioteket… Och det kan ju vara trevligt i sig såklart, men läsningen tycker jag är viktigast (inte hur boken hamnar i din hand) och den bör man ju få till om böckerna kommer hem…

    1. claudiagconcha

      Absolut!
      Om någon kör hem allt till dörren som man ska göra med sitt barn så slipper man ju ta initiativ överhuvudtaget…men det kanske kan vara bra att göra det som förälder ibland:).

  14. Jenny

    Reagerade precis som du! Jag och min man läser massor för vår dotter på 16 månader och hon älskar böcker! Fattar inte alls grejen med att ta hem ngn som ska läsa för ens barn… att d skulle bli lika självklart som kallelse till BVC lät ju också lite lustigt…

  15. Sarah

    Jag håller helt med dig Claudia!!!

    Böcker är en så stor källa till närhet, skratt, inlevelse, fantasi och kunskap. Vi har läst för våra barn sedan de var små och läser mycket fortfarande. Eftersom vi inte har någon padda är jag glad att våra barn frågar om vi kan läsa istället för att sätta sig och titta i en padda. Det intressantaste är att jag många gånger upplevt att vi har behövt ursäkta oss och förklara oss varför vi inte har en padda. Som att alternativet, att läsa, spela spel, rita etc skulle vara sämre….

    1. claudiagconcha

      Starkt jobbat att klara sig utan padda, haha, det hade nog inte jag kunnat:), men det tar ju verkligen inte bort att jag läser, ritar, spelar spel och gör annat 80-90% av dagen med Chloe:)

  16. Jenny

    Vad tråkigt att läsa att du skriver ett så dömande inlägg om andra föräldrar. Själv tycker jag att det finns tillräckligt med personer som dömer varandra på nätet utan att kända bloggare ska bidra med sådant! Synd tycker jag och jag hoppas att du kanske tänker till lite gällande vilken ton man tar mot andra föräldrar för att bidra till ett trevligare klimat på nätet.

    1. claudiagconcha

      Men jag reagerar bara när jag ser något som inte går i linje med min filosofi när det kommer till barn och barnuppfostran.
      Jag tycker att jag står för ett trevligt klimat på nätet men för mig är ärligt också trevligt. På sitt sätt:).

  17. Sussa

    Håller med! Jag och mina tjejer älskar bibblan. Vi läser, bygger pussel och ritar. Gratis och mysigt! Nåt som alla kan nyttja! Toppen!!

  18. Sanna

    Inte alla föräldrar är ressourcestärka och då tycker jag att detär fint att den möjligheten finns för dessa barn, då läsning främjar en sund utveckling. Dessa föräldrar är ju inte dåliga/lata föräldrar men kämpar kanske med annat och vad är då felet med att barnen då fortfarande kan ha möjlighet att kunna uppleva närhet och utveckling genom läsning? Tycker att det viktigaste är att barnen trivs och viktigt att förstå att inte alla föräldrAr har samma möjligheter, och att detta erbjudande kan hjälpa dessa föräldrar.och speciellt barnen. Tycker fAktiskt att det är väldigt trångsint att säga att dessa foräldrar är dåliga som utnyttjar dessa erbjudande då dom ju faktiskt tänker på deras barn! Tack för inlägg

    1. claudiagconcha

      Ja, om man ska vara extremt tolerant och ta i föräldraskapet med bomullsvantar…men det här inslaget var ju inte riktat till föräldrar med specialbehov, utan till alla föräldrar.

  19. Sanna

    Inte alla föräldrar är ressourcestärka och då tycker jag att detär fint att den möjligheten finns för dessa barn, då läsning främjar en sund utveckling. Dessa föräldrar är ju inte dåliga/lata föräldrar men kämpar kanske med annat och vad är då felet med att barnen då fortfarande kan ha möjlighet att kunna uppleva närhet och utveckling genom läsning? Tycker att det viktigaste är att barnen trivs och viktigt att förstå att inte alla föräldrAr har samma möjligheter, och att detta erbjudande kan hjälpa dessa föräldrar.och speciellt barnen. Tycker fAktiskt att det är väldigt trångsint att säga att dessa foräldrar är dåliga som utnyttjar dessa erbjudande då dom ju faktiskt tänker på deras barn!

  20. Lena

    Jag förstod det på min kollega att det var ett projekt som gick ut på att få upp ögonen på många hemma om biblioteket och läsning. Inte att dom skall komma hem och läsa.

    1. claudiagconcha

      Jo, men jag kan änd tycka att det är sorgligt att vi har hamnat där…att föräldrar behövs upplysas om att det är bra att läsa för sina barn.

  21. Johanna

    När jag var liten, typ 6-11år, kom en ”speltant” hem till oss med olika spel hon introducerade och som vi fick låna några veckor tills nästa gång hon kom. Det upplägget var perfekt 😉

  22. Jenny

    Jag började läsa för min dotter när hon bara var några veckor gammal. Hon har alltid älskat att lyssna när jag läser! Jag är helt övertygad om att det är det som gjort att hon för sin ålder har ett relativt stort ordförråd. Dessutom finns det inget mysigare än att sitta i soffan tillsammans med en bok och läsa, prata om bilderna och prata om sagan vi just läst! Kvalitetstid när den är som bäst! Här blir det MINST 3 sagor varje dag, oftast fler.

  23. Angelica

    Nu såg inte jag själva inslaget men min syster och hennes 6-månaders fick besök av en bibliotekarie i detta projekt och det handlade om att hen kom dit med böcker som passade bebisen och helt enkelt gav min syster böcker och möjlighet att läsa för sitt barn. Där dom bor handlade det INTE om att bibliotekarien skulle läsa för barnet i dennes hem, för det låter ju som du säger rätt sjukt! Haha. Jag tycker det är ett jättebra projekt, och om man hellre ville så fick man själv komma ner på bibblan och hämta böckerna. Så hembesök var inte tvunget! 🙂 men som sagt såg jag inte just det inslaget du skriver om, det kanske var annorlunda där! Tack för en bra blogg!

    1. claudiagconcha

      Ja…jag kan tycka att det är lite väl daltande med föräldrar…som frisk förälder utan problem att ta sig hemifrån med sitt barn kan jag tycka att man ska åka till biblioteket själv.