Claudia Galli Concha

Nu finns det ingen återvändo.

Jag befarade att det skulle bli såhär…men jag inser ju att jag har blundat för länge och jag kan inte hålla på såhär. Det är inte rätt mot mig och inte heller mot mina barn.

I helgen såg jag dokumentären ”What the health”. Filmen som har vänt upp och ner på många människors matvanor och fått ett flertal att bli vegetarianer och veganer. Yes. Jag förstår precis varför.

I filmen kommer det fram, genom olika läkare och forskare som berättar, hur många sjukdomar som egentligen grundar sig i vad vi äter, hur diabetes inte alls kommer från överdriven konsumtion av socker utan av fett och protein, hur processad mat (livsmedel som är mer eller mindre industriellt bearbetade och berövade en betydande del av sitt ursprungliga näringsvärde) kan innehålla höga halter av ämnen som är cancerframkallande, varmkorv kan vara lika cancerframkallande som rökning…ja, ni förstår ju. Efter att ha sett det OCH ha barn så finns det ingen återvändo.

Nu ska jag verkligen ta tag i matbiten. Bort med halvfabrikat och allt för processad mat. Fram för mer vegansk och vegetarisk kost. För hälsan. För framtiden. För miljön. Och sist men absolut inte minst, för djuren.

Så igår åkte vi och handlade på Whole Foods som är en fantastisk matvarukedja här. Där kan man verkligen hitta bra matvaror och massor med god mat. Vi köpte med oss veganska matlåtor som var bland det godaste jag har ätit på den här resan.

Nu är kylen laddad med mandelmjölk, tofu, veganskt smör m.m m.m och jag är så otroligt inspirerad att lära mig mer om det vegetariska och veganska köket.

Har jag några vegetarianer och veganer här som sitter inne på en massa härliga recept?

Lägger in filmen här om ni vill se, men var beredda på att förändra er kosthållning och framförallt era barns om ni ser den.

P & K Claudia

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Maxine Eddus

    Så kul att läsa! Vi blir fler och fler. Jag är själv uppvuxen på vegetarisk kost (har aldrig ätit varken kött eller fisk) och blev vegan för 2 år sedan, vilket är det bästa jag har gjort! Jag kan varmt rekommendera dig att kolla upp highcarbhannah på youtube (ett känt namn i ”veganvärlden”) Hon är en inspirerande person som lagar grymt bra och hälsosam vegansk mat. All lycka till er 🙂

  2. Maria

    Hej Claudia!
    Jag har varit vegan i 5 år, springer maraton, spelar tennis samt jobbar heltid som jurist och jag kan berätta att mitt val att bli vegan är det bästa beslutet jag tagit! Både man och barn äter också helt veganskt (för det mesta, vegetariskt ibland) och alla växer, är starka och mycket mer hälsosamma är de flesta. Kolla in minimalist baker, oh she glows, hotforfood för veganska recept.
    Helt rätt beslut att ta och Los Angeles är ju en dröm för veganer! Testa Café gratitude, Gracias Madre, Plant food + wine, Shojin (vegansk sushi) eller Crossroads för fine dining.
    Det enda du behöver tänka på är att äta varierat, samt hålla koll på järn, vitamin D och B12.

  3. Sara

    Åhh det finns såå mycket gott och superenkel veg mat!! Behöver inte göras krångligt som man lätt tror…
    Plockmat typ grönsaksfräs (stek rivna morötter, sötpotatis, palsernacka i kokosolja), sallad på strimlad grönkål och rödkål med apelsintärningar, rostade cashew naturell eller med krydda ringla över olivolja
    Soppor är toppen tycker jag särskilt i svenska vintern? fräs lök, tillsätt buljong, spiskummin chilipeppar sjud i 10min. Rör i svarta bönor och pressa sönder med potatispress. I med paprika och purjolök och puttra en stund til. Toppa med avokado vid servering, Åhh blir ju hungrig nu?
    Min all time favourite är ugnsbakad brysselkål med citrondressing och parmesan.
    Dela kålen i halvor (kvartar vid tidsbrist) blanda med olivolja och lite salt i ugnsform. 225° C i 10-20 min (yttre bladen blir bruna och knapriga). Toppa med parmesan och citrondressing (creme fraiche, (el annat veganskt alt) olivolja, citron, salt, svartpeppar och timjan)..mmmmmums!

    Har själva sett filmen och minskar på kött mer och mer. Äter närproducerat och naturbetande när det äts (och visst händer det att det slinker ner annat ibland men men små steg åt rätt håll!
    Lycka till!!!

  4. Emma

    Så spännande!! Skulle också vilja äta mer vegetariskt men tycker det är svårt att börja och vad jag ska göra som barnen gillar. Dela gärna med dig av recept om du hittar något som hela familjen gillar.

  5. Fanny

    Åh va härligt!!! Heja heja! Jag har varit vegetarian i bara 1,5 år och familjen äter 50% veg här hemma. I perioder 100%. Jag har en massa härliga kokböcker jag gärna vill tipsa om: nyfiken grön (jättehärliga recept), mera vego-mat för hela familjen (så mkt bra ”barnvänliga” recept) och green kitchen stories (lite mer ”fredags” mat,)

  6. N

    Hej Claudia! Jag blev också inspirerad av dokumentären men var senare på en föreläsning vid Göteborgs Universitet där man granskade denna typ av dokumentärfilmer, viktigt att kolla med kritiska ögon även om det finns såväl läkare som forskare i dokumentären som är övertygande. Att processat kött som charkuterier, korvar etc är cancerframkallande har flertaliga studier visat (även i Skandinavien) men all övrig fakta i filmen som att ägg & mejeriprodukter skulle vara livsfarligt finns det väldigt lite belägg för (åtminstone om man dricker svenska mejeriprodukter). Vi har helt andra krav på vad djuren får äta och hur de lever i Sverige jämfört med andra länder. Självklart är det sunt att minska köttintaget och äta mer grönt, men jag tror man ska vara försiktig med att helt ”gå på” dokumentärer som berättar en ”absolut sanning” om någonting! Kram och lycka till med vegorecepten!

    1. claudiagconcha

      Självklart! Håller helt med. Det var mer att det här blev verkligen en ögonöppnare för mig att det vi äter faktiskt är farligt på riktigt. Kram!

  7. Camilla

    Vad glad jag blir över att läsa ditt inlägg! Jag äter vegansk kost. Det är super gott 🙂 Jag rekommenderar dig att även se The Cowspiracy och Before the Flood. Se dokumentärerna i den ordningen. Leonardo di Caprio är med och producerar dem. 101 reason to go vegan är också sevärd! https://youtu.be/W4HJcq8qHAY

    Malmö har riktigt bra vegan ställen 🙂 Vi är lyckligt lottade!

    Ladda ner app’en Happy Cow så finner du närmsta vegetariska/veganska café/restaurang/matbutik vart du än befinner dig i världen!

    Awesome vegan dad har en jättebra blogg med goda recept!

    Kolla in tidningen Vego och tidningen Vegourmet.

    Stort lycka till med förändringen!!

    Kram kram

  8. Mia

    God kväll. Intressant dokumentär får jag säga. Jag kanske kommer här lite som en party-pooper och en PK-människa nu men vill bara uppmärksamma att när su skriver ”hur diabetes inte alls kommer från överdriven konsumtion av socker utan av fett och protein” så syftar du nog på Diabetes typ 2.
    Det finns olika diabetessjukdomar, typ 1 är en annan sådan och den har ingenting med någon kost som helst att göra utan är en autoimmun sjukdom. Det skrivs ”slarvigt” idag om Diabetes och ofta menas typ 2 i medierna, men man skriver bara ”Diabetes”. Förlåt för mitt ”ordpekeri” på din fina blogg, men kände att jag behövde…
    Kram och tack för en fin blogg!

  9. Mimmi

    Så bra dokumentär! Vi var redan inne på det vegetariska spåret men efter att ha sett dokumentären blev det definitivt. Nu äter vi (jag och min man) bara vegetariskt och det går mer och mer mot veganskt. Däremot är det inte helt lätt att få med våra tonårsbarn. Speciellt inte när en av dem har väldigt svårt för förändringar och vill att det ska vara som det alltid har varit ? Sladdisen på 8 månader får vegetariskt. Så skönt att dina tjejer fortfarande är små och att ni kan bestämma? Jag upplever en stor possitiv skillnad i kroppen av att äta som vi gör och det känns rätt mot djuren och miljön. Och hemma kan vi i alla fall erbjuda…
    PS i juni nästa år åker hela familjen till californien och vi stannar några dagar i LA. Du är en riktigt bra ambassadör för staden! ?? Vi längtar massor nu!

    1. claudiagconcha

      Det är det jag är mest nyfiken på, hur hela ens system kommer att reagera.
      Åh, välkomna till Cali ;). Kram!

  10. C

    Vi är inne på samma spår och har bitvis förändrat kosten. Lagar recept från ”smarta maten” det är ett koncept av Åsa Jakobsson som är bla kostrådgivare. Blir ni medlemmar där får ni inköpslistor samt recept. Nackdelen är att det tar längre tid att fixa/tillaga än vanlig husmanskost men om man ställer det i kontrast till vad husmanskost kan ställa till med i längden så är det ju så värt det. Sen lär vi få cancer ändå men kanske prognosen blir bättre och livet lite längre med veg/vegansk det tror jag o min sambo iaf. Se dock upp med cancerframkallande tillsatser som ofta finns i både kravmärkta varor samt sojamjölk vegrätter osv. Man får läsa på mkt. Och det bästa är väl att äta så rent det bara går och inte ersätta mejeriprodukterna mot soja/ris/mandel mjölk/grädde osv utan att vara utan det. Men nånstans får man ju börja. Lycka till!!! Nu ska jag se filmen, har velat se den länge men dragit mig för att bli överdtivet nojjig?? stor kram!

  11. Emelie

    Min svärmor är certifierad ekologisk kost och näringsrådgivare hon är vegetarian och hon har varit de hela sitt liv hennes mat är magisk och här hemma där vi bor är hon känd för sin mat och även att gon tagit bort allt socker i sitt liv. Vi har börjat smått och kommer sträva att ta bort halvfabrikat och äta mer vegetariskt och absolut få bort onödigt socker i livet. Kan tipsa lite då och då med recept ??

  12. Carina

    Jag äter vegetariskt & fisk sedan flera år tillbaka. Fortfarande mejerivaror dock. Har dock en make som vägrar sluta med kött. Lite rädd att se dokumentären då barnen äter kött han tillagar till dom. Jag jobbar oftast middagstid. .

  13. karro

    vi la om vår kost för ca två år sedan då vår yngsta dotter blev vegetarian, det man ska tänka på är att handla alla livsmedel så rena som möjligt näringsinnehåll i vanliga grönsaker är obefintligt eftersom marken inte hinner vila mellan planteringarna allt för att driva upp så fort som möjligt,om man tänker att för att få i sig rätt fiber mängd per dag så motsvarar det ca 17 knäckebröd! Jag försöker laga så mycket jag kan från grunden, använder tex quinoa och mixade böner, ägg kryddor och gör till biffar, lätta morotsbiffar gör du av finrivna morötter, lägg 1 msk havregryn i lite vatten som får svälla i 5 min, finriv morötter några stycken, blanda ihop med ett ägg, salt o peppar, platta ut till biffar so stekes i olja, servera med sötpotatis klyftor, sallad och en kall yogurtsås.
    Hela familjen äter idag 90% vegetarisk kost. vi saknar inte köttet på långa vägar. Det finns en el färdiga produkter, men även halvfabrikat inom vegobranschen ska man vara observant mot. Lycka till.

  14. Cecilia

    Här är en som inte längre äter kött. Har dock inte lagt om kosten helt utan äter fisk och mejeriprodukter. Men tänker att alla steg alltid gör något. Jag har alltid haft problemhy och efter att jag slutade med kött har jag inte haft en enda finne!! Jag försökte ändra till havre/mandel/sojamjölk men det gick bara inte att dricka kaffet med det..har köpt oss en vego-receptbok i julklapp. Mycket inspo finns på nätet men ibland är det mysigt att bläddra själv (tänkte att barnen uppskattar att bläddra och välja middagsmat). Lycka till i alla fall!