Claudia Galli Concha

Ska man ha med barn på alkoholfester?

Imorgon är det dags igen!
Familjerådet på RIX Morronzoo.Morgondagens ämne kommer nog att väcka en hel del debatt.

Vi ska nämligen prata om det är okej att ha med barn på fester där det serveras alkohol.

Det här har jag ju tagit upp flera gånger här i bloggen och jag tycker absolut INTE att det är ok. Innan jag går vidare måste jag bara göra tydligt vad jag menar med fest. Jag menar inte en middag där någon eller några vid bordet dricker ett glas vin. Jag menar fest. Fest där folk blir fulla, blir konstiga, ska vara lustiga med barnen och förmodligen göra bort sig. Det tycker jag är en högst olämplig plats för ett barn att vara på och föräldrar som låter sitt barn springa runt på en fest där dom vuxna blir personlighetsförändrade pga alkohol är för mig ett stort frågetecken. Jag skulle aldrig tillåta det. På det glada 80-talet när jag växte upp var det mycket fest för mina föräldrar och deras vänner, mina föräldrar drack inte så att dom blev fulla (inte så att jag märkte det iallafall) men vissa av deras vänner gjorde och jag minns att det vid några tillfällen var väldigt jobbigt när vuxna blev konstiga, började prata högt och skratta tillgjort. Det gjorde mig osäker och det är inget jag vill utsätta Chloe och Celeste för. Dom kommer ju att bli stora och skapa sina egna erfarenheter med alkohol, men tills dess är det inget jag vill att dom ska behöva uppleva. Vuxna människor ska vara trygga varelser för barn. Dom vuxna våra barn umgås med är trygga människor men tillsammans med alkohol blir dom kanske annorlunda och då finns det ingen anledning att våra barn ska behöva uppleva dom så.
Vad tycker ni om det här?
Ska man vara ”tolerant” och tillåta barn på fester med alkohol?

Är det ok?

Var drar ni gränsen?

P & K Claudia

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★

    Håller med dig fullt ut. Ett glas vin eller ett glas öl är helt okej, men när ölen blir 5-6 stycken och vinglaset övergår till till flaska eller två då har man absolut druckit för mycket enligt mig. Sonen har aldrig trots att han är snart 13 år sett mig full eller påverkad, jag är visserligen sån där ’”tråkig” människa som inte tycker fester är så roliga heller. När jag blev gravid som 19-åring visste jag att jag hade gjort mitt på festplanet. Jag var liksom färdig, men jag var också tidig med att börja festa så ja det är väl +-0 på den saken.

  2. Ninna

    Håller med dig och övriga här – ett glas vin eller öl till maten tycker jag/vi är helt ok och ”naturligt”. Men aldrig båda samtidigt, för som någon skrev, händer det något måste någon kunna köra. Oftast jag som avstår, jag har inga som helst problem med det. När jag dricker alkohol är det enbart för att det är gott och känns festligt, och då finns det hur många alkoholfria alternativ som helst. jag dricker gärna Amé från hälsokost, t ex. Men fester där vuxna är berusade – aldrig i livet. Varken jag eller min man är med på det själva, vi har inget utbyte av personlighetsförändrade personer. (När det beror på alkohol).

  3. Amanda

    Jag skulle aldrig ta med barnen på en ”hemmafest” med alkohol men middagar där alkohol förekommer är okej, vi hemma dricker nåt glas vin till maten då och då 🙂

  4. Carina H

    Nej, inte på en fyllefest är det ok. men om man har en middag med gott vin till god mat så tycker jag att det är ok. även kanske en likör till kaffet.

  5. Frida

    Åååh vi hade en diskussion kring detta när vi gifte oss. Vi hade MÅNGA vänner och släkt med små barn och jag kände att jag ville ha fest på mitt bröllop. Hög mysig och drinkar och vin. Jag var själv gravid så drack såklart inte men kände att en sådan plats inte var till för små barn. Vi hade därför 18-årsgräns – utan undantag. (Många höjde på ögonbrynen då ammande barn brukar vara välkomna men jag kände att jag inte skulle kunna slappna av då med tanke på ljudvolym och alkoholen)

    Det hela gick så bra! En tjej fick tacka nej pga för tidigt fött barn så hon ville såklart inte ja barnvakt. En som ammade kom på vigsel och åt lite middag och åkte hem tidigare och andra med barn hade barnvakt och kunde slappna av under hela bröllopet.

    Hade gjort samma val idag igen!

  6. Sara

    Jag har inga barn själv men kan absolut inte tänka mig att ta med barn på en fest. Som du skrev är en middag helt okej men när syftet är fest och party passar det inte.
    Jag kan inte heller förstå varför man dricker när man har sina barn med sig på middag. Om något händer skulle jag inte vilja trilla in på akuten halvfull.
    Bra att ni tar upp ämnet. Förr oss som inte har barn är det också jobbigt att vara på en fest och se någon annan dra med sitt barn.

  7. Sara

    Jag har inga barn själv men kan absolut inte tänka mig att ta med barn på en fest. Som du skrev är en middag helt okej men när syftet är fest och party passar det inte.
    För inte allt för länge sedan blev jag väldigt förvånad när en kvinna hade sin ca 7 åringa dotter med sig på afterwork på en pub. Mycket märkligt tillfälle att ta med sonen.

  8. Terese

    Jag håller helt med dig, det är ingen plats för barn! Tyckte själv det var vidrigt med fullavuxna, inte minst föräldrarna och det är en känsla som hängt med i vuxen ålder. Vill helker aldrig utsätta våra barn för det!

  9. Anna

    Ja men absolut! Håller med dig. Lite vin till maten. Där går min gräns.
    Kan dessutom tycka nu när jag fått barn (eller om det har med åldern att göra) att såna ”fylle-fester” är väldigt osmakligt. Hur kan man som vuxen sträva mot att dricka såna mängder?

  10. Anna

    Håller med dig där. Middagar med ett glas vimmelreportage dylikt, ok. Men på en fest hör inte barn hemma. Mina tjejer är 4år och 2år. Nu är vakten jag eller mannen på så mycket fester men de tillfällena har ena en stannat hemma med barnen eller så har de varit hos mormor o morfar eller farmor/farfar.
    En annan viktig grej tycker jag att det finns ngn som kan köra när man är med barnen. Så även vid en middag så avstår min man eller jag (oftast jag) från alkohol helt. Om det skulle hända ngt med barnen så vill man ju kunna köra dem till sjukhus.

  11. Malin

    Håller med dig i vartenda ord! Barn och alkohol hör inte ihop. Precis som du säger. Ett glas vin till maten (kan jag ibland ta inför min 2 åring) är en sak men fest en helt annan. Är uppvuxen med alkoliserad pappa och den otryggheten som det orsakade mig önskar jag inte någon. När alla i skolan längtade till helg så hade jag ångest och ont i magen för man visste inte hur mkt pappa skulle dricka den helgen plus alla högtider och semestrar. Har kanske inte med dig fråga att göra men känns ändå relevant att ta upp vad ”lite alkohol” kan ställa till det för barn. Bra ämne som behöver lyftas upp! Puss och kram