Claudia Galli Concha

Är det ok att diskutera min kropp nu?

Jag skriver inte det här inlägget som en uppmaning, för jag vet att ni som är här är mina likar, mina allierade och OM det skulle vara så att ni inte är det och ni känner igen er…så tänk efter nästa gång.

Att vara gravid är helt underbart, en gåva, en lyx, en ynnest och allt det där, jag är överlycklig att jag har kunnat bli gravid två gånger, jag älskar att vara mamma, och jag älskar att vara gravid MEN…

…det händer också mycket med kroppen när man blir gravid, iallafall med min kropp, alla har otroligt olika graviditeter, alla ser olika ut, vi har väl alla sett fitnesstjejer i någon uppmärksammad artikel på nätet som är i femte månaden och det enda man se är magrutor, eller kvinnor som går upp sin vikt till det dubbla, det finns alla sorter, vissa av mina vänner har gått upp, 10 kg, någon 20, någon 13, någon 17…alla har sett olika ut, blivit olika stora, olika vattenfyllda, vissa får svullet ansikte, andra ökar en storlek i skor. Det finns ALLA möjliga varianter på graviditeter.

Jag är 1.63 lång, på mig syns det tydligt att jag är gravid nu, magen är där, stor och fin, men det är ju andra saker som händer som inte är lika upphetsande, jag har fått åderbråck på ena benet, min rumpa har tappat formen och blivit…tråkig, mina ben som annars är ganska släta blir lite gropiga och stora, överarmarna börjar växa och jag tycker att det är sådär…jag känner mig inte fysiskt i toppform, jag skulle inte byta ut det mot något i världen, men jag ljuger om jag inte erkänner att jag ser mig i spegeln vissa dagar och tänker…shit, vad händer?

Min man säger att jag är världens vackraste, han är underbar och det bästa är att jag faktiskt tror att han tycker det. Det gör mig glad och varm och trygg.

Men sen har jag stött på andra reaktioner som har gjort mig ledsen…personer med elaka tungor i min närhet som tittar på mig med en ”imponerad” blick och säger – Nu är du tjock! När jag svarar -Ja…lite trevande fortsatte personen med- Alltså nu syns det verkligen att du är gravid..

Ja…vad menar du? har jag lust att skrika men kommer mig inte för, för plötsligt suddas den oskrivna regeln ut att man inte kan kommentera folks utseende hur som helst,nej, för att är man gravid då ska man tydligen stå ut med att höra det ena och det andra. Hur fan kan det vara så?

Jag blir ledsen om någon säger att jag är tjock, jag blir osäker och ledsen. Jag gör allt för att ta hand om mig, jag tränar, äter bra men visst jag bär ju en 20 veckors bebis i magen så det är klart att det händer saker i min kropp, så hur tänker man när man säger så?
Varför väljer man att säga så? VARFÖR SÄGER MAN NÅGOT ÖVERHUVUDTAGET!
Jag har inte bett om en kommentar, jag har inte frågat.

Sen kommer andra personen med jämförelsen….X är ju också gravid nu men på henne syns det inte alls…
Nej…vad ska jag svara på det? Vad menar man med att säga det? Är det fel på mig eller fel på X?
Hur ska jag tolka det? Och återigen…varför är det fritt fram att jämföra två kvinnors kroppar som annars är väldigt olika bara för att båda kropparna bär ett barn?

Jag blir så trött på det här, jag upplevde samma sak när jag väntade Chloe, det gränslösa pratet om MIN kropp bara för att jag väntar ett barn. Jag är gravid och älskar varje sekund, jag vill inte och ska inte tänka på min kropp på det sättet nu, min kropp är utlånad till att skapa en liten människa. Min kropp är en fabrik. Jag har inte designat fabriken, jag har byggt den, skapat grunden men nu lever den sitt eget liv. och så ska det få vara.

Så till alla er andra som är gravida, tänk på det, det är INTE ok att folk ska kommentera era kroppar…någonsin, vare sig ni är gravida eller inte och om det är någon här som känner igen sig, snälla låt bli, det är knepigt och tungt och kan göra ont att vara bebisfabrik, vi behöver inga kommentatorer till det jobbet. Det blir bättre utan.

P & K Claudia
IMG_5302.JPG

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Catharina

    Är jag den enda kvinna som inte tar illa upp av sådant här? Jag var jättestor när jag väntade min son och tyckte bara det var roligt när andra kommenterade det. Jag var ju stor, inget konstigt med det. 😉 Jag kände mig otroligt vacker som gravid och tog inte illa vid mig alls om andra jämförde eller undrade om det var tvillingar. Min kropp bar på och närde ett liv i nio månader. Vad kan vara viktigare och vackrare? Helt oviktigt hur jag såg ut och vad andra tyckte om det. Jag snarare gillade uppmärksamheten jag fick. 😉

    Inget illa ment, vi är alla olika och har rätt till våra känslor och jag känner med dig om du tycker att det är jobbigt.

    1. claudiagconcha

      Jag tar inte så illa upp, det är mer ett intressant fenomen att folk (framförallt kvinnor) tar sig friheten att prata om varandras kroppar på ett sätt som man inte skulle göra annars.

  2. Susan Andersen

    Det finns inget vackrare än en gravid kvinna. Kort, tjock, lång, smal….skit samma ?
    Det är något visst med en som är gravid, den personen lyser oftast av något inre ljus som man själv inte har en del av. Känslan och lyckan av att bära ett litet mirakel inom sig är något av det finaste som finns. Försök att strunta i alla negativa kommentarer, även om det är svårt ibland. Njut istället av din graviditet och ditt lilla mirakel och inse att ni är unika. Du är otroligt vacker både innan, under och efter din graviditet. En stor kram och ett varmt lycka till ❤

  3. Emilia

    Jag blir ledsen när jag läser det här inlägget. Jag hoppas att du inte tar in för mycket av de mer negativa kommentarer som du får! Du är otroligt vacker innan du var gravid, nu när du är gravid och du kommer vara vacker efter din graviditet. Men då kommer ytterligare ett mirakel ha skett. Då kommer ha två vackra barn!

    Min favorit serie var och är ”Svensson Svensson” Jag är väl mest bekant med ditt arbete i det, men har även sett mer av ditt arbete (inte bara som skådespelare) och jag måste säga att du är en ispiration, jag älskar din positiva inställning! Du är så vacker på insidan och utsidan, jag hoppas att jag i framtiden kommer få uppleva en familj som liknar din. Ta hand om dig, och försök att inte lyssna på negativa (ynkliga) kommentarer, vad du går igenom nu, är som sagt ett mirakel <3

  4. A-K.S-Dagdrömmaren

    Jag är gravid i v26 och folk har frågat mig redan tidigt i graviditeten om jag väntar tvillingar. Vänner, bekanta och även okända människor drar sig inte för att kommentera magen. Det är nästan så att jag känner för att banta vissa dagar när det blir för mycket. Jag var inte smal innan och det är mitt fjärde barn så vad förväntar de sig? De andra graviditeterna gick jag knappt upp alls och nu verkar jag lägga på mig hur lätt som helst. Är sjukt trött på tvillingkommentarerna nu iaf 🙁

  5. Monika

    Du är vacker! Punkt. Att bära ett barn är det mest fantastiska en kvinna kan uppleva. Märkligt att folk då tar sig friheter att antingen kommentera ens kropp eller klappa på magen i tid och otid. Som om man tappade rätten till sin egen kropp när man blev gravid. Jag kan kommentera någons graviditet, absolut, men då säger jag ”åh vad vacker du är!” eller liknande. För en gravid kvinna ÄR en vacker kvinna. Även om man själv inte alltid känner sig så vacker utan mer otymplig/vätskefylld/stor/liten etc så behöver man få höra det, att man är vacker, eller fin.

  6. Michaela

    Heja dig! Jag tyckte själv att jag var världens vackraste som gravid – men fick också höra det ena med det andra. Tråkigt och jag vet inte hur många gånger det fick mig att börja gråta.
    Heja dig! Och du är såå vacker! Puss ?

  7. Alexandra

    Men åååååh! Jag hatar att man tror att man ens FÅR tänka tanken att kommentera en kvinnokropp. Eller nån kropp överhuvudtaget. Är så trött på att det ens ska vara en grej. Hur ser hon ut? Är hon tjock? Ååååååh, hon är så fint gravid – det är bara mage, Och bla bla bla… Så.Himla.Tröttsamt och nedtryckande för oss alla. Fan alltså. Jag önskar så innerligt att vi kunde få ha våra kroppar ifred, och ja, även som gravida. Bästa sättet för mig att ha blivit vän med min kropp (och någorlunda kunna ignorera såna kommentarer) är att jag har börjat använda den, men INTE i syfte att bli snyggare. Dvs. träna sånt som gör mig stark och smidig och inte ”snygg och smal”. Lättare sagt än gjort, men jag vet att det funkar eftersom jag själv alltid har varit en all in-människa som har tränat av fel orsaker. Men hur som helst – INGEN kan gå opåverkad ur alla dessa kommentarer. Tänk om vi hade kunnat få ha våra kroppar i fred. OKOMMENTERADE! Stor kram <3

  8. Linda

    Jag som hela tiden tänker att jag önskar jag vart lika duktig på att träna som dig när jag var gravid med Ellie och att jag vore så vacker. Viktigast av allt är att glädjen verklugen lyser igenom på dig. Finns väl inget vackrare 🙂

  9. Mirre

    Håller helt med dig, inte ok att säga det hur man en ser ut, Jag gick inte upp så mycket under min graviditet och fick inte så stor mage och det fick jag istället höra hela tiden, de frågade vilken månad så svarade jag- Oj det syns inte, är det säkert ungefär och det gjorde ju mig jätteorolig då, varför det var så då med mig, trodde ju såklart då att fostret inte växte som det skulle trots att UL och mina kurvor visade bra, så det är inte ok att påpeka, Bättre de säger att man är fin, för det är man då man är gravid och du är det,

  10. Anna

    Det är ju skithäftigt det här med graviditet! En bebis som bakas i magen! Roligare om alla kan diskutera det än hur ”ugnen” ser ut

    Men för att prata om ”ugnen”. Med första barnet hände inte så mycket med min kropp. Med andra – då försvann rumpan. Platt och tråkig. Tack så mycket min undervara dotter för det 😉 Kan leva med det. Barnen är underbara och minnesmärkena de har lämnat på min kropp är just minnen från graviditeterna.

  11. EVELINA

    Väldigt bra inlägg! Och håller med dig, tycker det är märkligt hur folk börjar kommentera än det ena och än det andra när man blir gravid. För mig dröjde det ganska länge innan det började synas något och även då fick jag kommentarer i stil med ”är du säker på att babyn är ok när du inte har någon mage?”. Precis som att man behöver fler saker att oroa sig över … Nu när vecka 30 snart börjar för mig känner jag som du, jag skulle inte byta ut det, men när jag tittar mig i spegeln ropar jag inte direkt ”tjohej vilken snygging jag är”, har hela tiden känt mig ganska obekväm med gravidkroppen, men tänker att det är tillfälligt och att det är värt det alla gånger och jag har turen att precis som du ha en man som hela tiden säger att jag ser perfekt ut så tänker att man får försöka fokusera på hans kommentarer i stället för på andras 🙂

  12. Thile

    Du er så fin og vakker, jeg heier på deg❤ Men jeg forstår du kan bli lei deg, du er jo i en sårbar situasjon.
    Jeg ønsker deg og dine nære og kjære, alt godt fremover. Kram.

  13. Isabella

    Du är jättefin! <3 En av mina bekanta var så "trevlig" när jag var gravid sist att hon frågade hur många kg hade jag tänkt gå upp (rätt tidigt i graviditeten)? Jag blev så ställd och ledsen 🙁 jag är nämligen en som blir väldigt rund om ansiktet (på en gång nästan) och efter halvvägs överallt ? och känner mig allt annat än fin. . . Totalt onödiga kommentar?

  14. Nina

    Åh du är så vacker!! USCH vad jag avskydde ord som ”tjock”, ”tjockis”, ”stor” osv när jag var gravid, blev uppriktigt sagt ledsen även om jag visste att personen inte egentligen menade något illa. Det är ju negativt laddade ord och även om man kanske inte alltid känner sig vacker VILL man ju inget annat än att känna sig vacker. Nej, jag tycker absolut INTE det är okej ord att använda!

  15. Elin

    Tack!
    Jag är gravid i vecka 26 med första barnet och är chockad över de kommentarer jag får.
    En kollega kallar mig ”Svullo”, en annan kommenterar friskt att jag blivit rund i ansiktet (det tycker inte jag) och jag börjar känna mig riktigt obekväm i min egen kropp runt vissa människor.
    Men din text stärkte mig! Det är dom det är ”fel” på – inte mig.
    Min kropp skapar ett mirakel just nu och det är det häftigaste och viktigaste av allt.
    Lycka till i graviditeten! <3

  16. Betty

    Jag tror att ’tjock’ tidigare betydde just gravidstor och inte överviktig på ett osunt vis, men idag har ordet tjock fått en helt annan betydelse vilket skapar just dessa känslor som du upplever. Håller också med dig, och det gäller i alla lägen oavsett gravid eller ej, varför ska folk hålla på kommentera såna här saker öht, vissa säger säkert bara utan att tänka vill jag tro, andra är osäkra och behöver höja sig själva. Sen har vi såklart avundsjukan också.

  17. Camilla

    Håller med dig om att det kan vara jobbigt med folks kommentarer. Och det konstiga är ju att det så ofta är från andra mammor som borde veta bättre. Jag jämför mig mycket med kvinnor som är smalare och med dem som lyckas fortsätta hålla igång med träningen. Har till exempel sett dina bilder på hur fräsch och sportig du ser ut och blivit avundsjuk.

  18. Camilla

    Håller med dig om att det kan vara jobbigt med folks kommentarer. Och det konstiga är att det så ofta är från andra mammor som borde veta bättre. Jag jämför mig mycket med kvinnor som är smalare och med dem som lyckas fortsätta hålla igång med träningen. Har till exempel sett dina bilder på hur fräsch och sportig du ser ut och blivit avundsjuk.

  19. Lina

    Åh jag håller sååå med! Det värsta tyckte jag var att det oftast var kvinnor som själva hade barn som fällde dumma kommentarer. De har ju liksom genomgått samma sak och en kan tycka att de borde veta bättre än att kommentera gravidas kroppar. Nä fy och usch!! Du är jättevacker och jag blir allt lite sugen på att prova på barn nr två när jag läser din blogg (det skiljer bara nån vecka på min Dagny och din Chloe). Lycka till med allt!

  20. M

    Jag håller med dig! Gravida kvinnor är det vackraste som finns oavsett kroppsform, krämpor och vikt! Jag fick själv kommentarer åt andra hållet när jag var gravid med dottern – att jag såg hålögd, blek och mager ut med en undran om jag var säker på att hon fick den näringen hon behövde? (Jag mådde illa hela graviditeten: spydde första halvan och hade en djävulsk halsbränna andra så låg på minusvikt fram till det var nån månad kvar..) Det är det sista man behöver höra när man frenetiskt kämpar med att få i sig mat samtidigt som man försöker ha barnmorskans ord som mantra ”bebisen tar den näring den behöver” när osäkerheten och oron ändå finns där konstant! Du är strålande vacker! Försök skaka av dig de välmenta men ack så dåligt formulerade kommentarerna!

  21. Jessica

    När jag va gravid förra året kommenterades min kropp hela tiden. Först vart jag ledsen men sen blev jag arg men ändå sa jag inget. Flera på jobbet fällde kommentarer varje dag, säkert utan att mena att vara elaka men vissa saker de sa var bara inte ok. Herre Gud nu kan du väl inte bli större för då spricker du, öppna branddörren för annars kommer jessica inte ut vanliga dörren är för liten, eller fråfor som hur känns det att vara så stor och verkligen över hela kroppen, var saker som mina kollegor sa varje dag. För några veckor sedan träffade jag mina kollegor på en fira semestern middag. Nu är jag ju inte gravid längre men tro fasen att det fälldes kommentar om min kropp likväl. Men så kul att se dig, hur är det att vara mamma, oj så härligt det måste vara att slippa din stora mage för du va verkligen gigantisk, men jag ser du har allt några kilon kvar att gå ner fortfarande, sa en kollega i ett andetag när hon för första gången på 5 månader ser mig. Sen när är det ok att säga? Som tur va ”ingrep” en annan kollega för annars hade jag sagt ett par väl valda ord. Senare bad hon om ursäkt utan att egentligen mena det. Asså jag menade ju inget illa förut det förstår du väl, va hennes sätt att släta över det.

  22. Sandra

    När jag har varit gravid har jag burit mina barn långt bak. Därför har min mage inte varit så jätte stor någon av graviditeterna (jag har två barn; en kille som är 6 år o en tjej som fyller 4). När jag bar min pojk var det en kvinna som tyckte min mage var alldeles för liten och hon frågade mig om det på riktigt är något fel på barnet!! Jag blev så ledsen och rädd…Alla bär ju sina barn olika…en del kan inte låta bli att kommentera gravidmagar tyvärr. Tycker du är superfin!

  23. Sandra

    Helt rätt! Heja dig! Jag fick verkligen många ”jämförelse”- kommentarer när jag var gravid. Och kände som du skriver – vem menar du att det är fel på? Och vem är du att ens jämföra och kommentera? Nej, låt oss vara fria från kommentatorer!

  24. J

    Tack för att du skriver om det här! Jag är gravid för första gången och är i v.12. Än så länge har inte jag eller min sambo berättat för någon, men det hindrar inte folk från att glo ohämmat på min mage och komma med menande kommentarer. Jag har alltid haft ett jobbigt förhållande till min vikt och inte varit nöjd med att jag inte är särskilt smal, men har ändå lyckats rätt bra med att mota bort de tankarna. Men nu upplever jag en vikthets från barnmorskan och från omgivningens blickar som gör mig rätt förtvivlad och orolig – hur kan de ta sig rätten att tycka så mycket om min kropp? Den har fullt upp med mitt livs största omställning och jag vill inte att andra människors tyckande ska ta ifrån mig en del av glädjen över att vara gravid.

  25. Caroline

    Jättebra skrivet och jag håller med dej (och tycker dessutom att du är galet vacker!) Men jag vill dra det ännu längre. Är det någonsin okej att kommentera andras utseende i en negativ bemärkelse? För ett tag sen skrev du ju själv om att du såg andra mammor som enligt dej såg tråkiga ut eller ngt. Jag tycker det är lite samma sak där. Är det bara gravida kvinnors utseende man inte får kommentera?

  26. Linda

    Du är så fin! Jag har aldrig hört någon kommentar om min kropp när jag var gravid och då gick jag upp ca 20 kg. Men efter min graviditet fick jag höra någon kommentar som var att jag var lat för att jag inte har gått ner alla mina gravidkilon. Detta sårar ju en enormt eftersom jag redan höll på att kämpa med att bli av med dem. Ibland önskar man att vissa bara kunde hålla saker och ting för sig själv. De förstår inte att det sårar en otroligt mycket.

    Hoppas du slipper höra dessa kommentarer igen för jag förstår att det inte är kul att höra och är sårande.

  27. Hanna

    Du är så otroligt vacker och jag förstår precis hur du känner. Det är viktiga ord och väldigt skönt att bli påmind om just detta. Jag är själv i vecka 17 och kan ibland känna mig nervös över hur min kropp ska ändras. Men samtidigt, precis som du säger, det är en gåva att kunna bli gravid och det är bara att hänga med på resan. Puss och kram

  28. Stephanie

    Claudia, jag förstår såklart att det inte är kul att höra. Men jag tänker när jag läser att en person som säger nåt sånt måste va osäker på sig själv. Inget annat.

    1. claudiagconcha

      Absolut! Men det nesliga är att den osäkerheten kan ju smitta av sig…iallafall när man själv vacklar. Kram!

  29. Anniqe

    Så tråkigt att läsa men jag förstår dig och det är tyvärr rätt vanligt! En del tror jag inte tänker på hur den andre tar åt sig, men ack så tråkigt ändå. Jag tycker du är super vacker ?