Barnplaggsguiden – Sheila Arnell

Alla barn borde yoga!

Snart börjar Aline skolan, något jag tänker mycket på. Tänk, min lilla tjej, det känns stort, läskigt, exhalterande och okänt. Det kommer såklart bli bra, men jag tänker mycket på hennes nya miljö. Vad väntar när hon börjar skolan? Hur kommer det vara, hur ser klassrummen ut, vad kommer de ha för aktiviteter, hur lyhörda är personalen mm.

Där våra barn går på förskola idag så har dom en otroligt fin och bra pedagogik. Jag upplever att barnen får det mesta, både lugn och ro samt lek i full fart. Förskolan är en svensk-engelsk förskola med utomhuspedagogik. Dom har dessutom en ateljé med en konstnärlig ledare och eget kök. Det är lyxigt att ha allt det, och något jag är så tacksam för. Som pricken över i har vår förskola även valt att låta barnen yoga och meditera en gång i veckan, i mindre barngrupper. Jag har varit lite delaktig i hur det ser ut och nu använder de bland annat förskolematerial samt yogakort för just dom stunderna.

Nu har ju båda mina barn en hel del yoga hemifrån. Vi yogar ju tillsammans minst en gång på helgen, om de vill vara med, sen så brukar jag läsa ur den härliga boken (TIPS) Sagoyoga

Hur kommer det bli nu i skolan? Det finns ju en helt fantastisk satsning från skolyoga.se där dom beskriver sin verksamhet såhär:

Skolyoga integrerar yoga i skolor och förskolor, genom att utbilda pedagoger i barnyoga och ledarskap. Syftet är att främja barns hälsa samt att ge pedagoger verktyg att skapa en bättre skolmiljö för såväl barn som vuxna. Det krävs inte många minuter för att ändra en dålig stämning, skapa lugn eller ge ny energi i ett klassrum. Det krävs bara rätt verktyg och kunskap. Och långsiktigt blir effekten ännu större om yoga får bli ett kontinuerligt inslag. En mer harmonisk skolmiljö leder till större utvecklingspotential och en attraktivare arbetsplats/tillvaro för både vuxna och barn.

Jag skulle så himla gärna vilja att barnen får med sig yogan, hela vägen, såväl förskola som i skolan. Jag personligen önskar att jag hade hittat till yogan tidigare, och jag ser det som mitt mission att förmedla och sprida yogan till barnen så gott det bara går. Sen är det såklart så att dom får välja bort det sen, men helt ärligt, inget dåligt kommer med yoga och meditation. Meditation är viktigt och känns fint att kunna dela med sig av i tidig ålder.

Jag tror att barn i skolan kommer må mycket bättre av lite yoga och meditation i skolan. Det är bra att barn rör på sig, speciellt med tanke på att det är mindre fysisk aktivitet nu i skolan. Yogan är ett bra sätt att röra på sig, det lär barn kroppskontroll och ger bra effekter på fokus, sömn, balans och lite mer stillhet.

Alla barn borde verkligen yoga, eller iaf testa. Jag hoppas att flera tar med sig detta, pratar med sina förskolor, lyfter frågan. Det är så uppskattat hos barnen på förskolan, pedagogerna säger att det ger sånt fint lugn och även dom tysta och blygaste vill vara med. Så fint tycker jag!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Caroline

    Barnen börjar ofta dagen med yoga på sin förskola. De smyger in till en matta och fortsätter där gruppen redan är. Nedsläckt, lugn musik och ljus. Känns så skönt att lämna de i en lugn miljö.

  2. Sussie

    Jätteintressant läsning om yoga för barn och i skolans värld, kul! En annan sak också, förlåt, jag säger detta i all välmening och det är ju ett misstag från sin sida om det nu är så – men jag zoomade in på Aline för att se hennes fina glassmorgonrock och, ja, jag vet inte men det ser iaf ut som hon ”visar” mer än nödvändigt… Det är ju ett barn vi pratar om så visst är det harmlöst men med alla knäppisar i nätvärlden tänkte jag att det kanske nu skulle vara snällt att iaf påpeka det för dig om du inte märkt <3

  3. Cecilia

    Allltså åh vad fint skrivet, sista meningen gjorde mig tårögd pga var ett sånt barn själv. Tyst, blyg & väldigt osäker pga min hemmiljö. Upplevde så ofta att allt som skulle göras i skolan passade de mer sociala, aktiva barnen bäst – det var fotboll, basket, skridskor osv, men knapp gymnastik, dans eller annat mer ”eget”. Aldrig ens reflekterat över att man kan yoga på föris/i skolan men alltså hallå det är ju en jättebra grej att göra även för barn. Tack för inspirationen fina du!