Barnplaggsguiden – Sheila Arnell

Checklista inför Våren – det behöver ditt barn

Våren intågar med full fart och förhoppningsvis är det snart dags att byta ut kläderna, uppdatera barnens garderob och äntligen, äntligen lägga undan vinteroverallen!

Men tänker ni kanske då? Vad behövs instället? Om overallen ska bort? Jo ni, kanske en ny overall, men isf en skaloverall. En vanligt fråga jag brukar få är  – när är det dags? När mer exakt. Jag brukar dra gränsen mellan 5-7 grader. Visst är det så att det går att ha en vinteroverall vid 7 plus, men då går det även att ha skalkläder med bra lager under.. Det är då vi byter iaf! 

Vad behövs?

▪ Vindfleece  som är det andra lagret Värmande mellanlager – Lager 2 under skalkläderna, men riktigt kalla dagar är den inte tillräcklig! Då behövs en varmare tröja under med! 

▪ Varm tröja – i ull eller fleece, Värmande mellanlager – Lager 2 att ha under skaljackan eller overallen

▪ Fleecebyxor – perfekt i början av våren när det är lite kallt fortfarande! 

▪ Vattentäta kängor eller allväderstövlar – tjock sula isolerar mot markkylan bättre än för tunna sulor. Jag gillar verkligen när skorna har funktionen vattentäta. Det underlättar hela tiden. Jag kan gärna ge exempel på bra sånna, vi har tex haft Kavat och Viking samt Reima, alla som har bra alternativ. 

▪Skalkläder – Lager 3. Är det yttersta som ska skydda barnet mot regn och blåst. Och som är minst lika vattentätt som galon, oftast med ännu högre vattenpelare! Utgå gärna från vattenpelaren, det är bra att jämföra med, men glöm inte hur plagget känns, slitstyrkan är viktig med! Det finns skaloveraller – typ det bästa jag vet, även upp i storlekarna. Det är ett bra alternativ för de små, eller om man föredrar det framför tvådelat!

▪ Tjockmössa – fleecefodrad eller i ull. Bra när det är riktigt kallt, även på våren. 

▪ Tunn mössa – mössa av och på är ett lätt sätt att reglera temperaturen på under lek de lite varmare vinterdagarna

▪ Tunna vantar (gärna i ull). Fingervantar för de äldre och tumvantar för de små. Glöm inte att även ha mer än ett par … 

▪ Regnvantar

▪ Sydväst (regnhatt) eller luva på skaljackan

▪ Gummistövlar – för dom där galet regniga dagarna. Finns både fodrade och ofodrade! Välj det som passar!

Vindfleece från Polarn! En riktig klassiker!

Glöm ej att namna allt detta –  jag brukar använda mig av klisterlappar som sitter tvätt efter tvätt! Så snabbt att sätta på. plus rätt billiga med! I veckan kommer en recension på KAVAT Nymölla! Kram!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Erika

    Tack för bra tips. Vi kör skalkläder på vår 3åring. Bästa! Funderar på skor till henne nu när våren börjar komma, äntligen ?Du brukar ha så bra tips. Något du kan dela med dig av? Vi har kavat både som höst och vinterskor.

  2. Johanna

    Tipsa gärna om inköpsställen i dina inlägg 🙂

    Vi har använt skal vid 3gradigt. Funkr fint! Med fleece under blir mitt barn knte kallt.

  3. Camilla

    Vinteroverall vid 5-7 plusgrader? Mina barn skulle vara två svettpölar efter lite lek i de förhållandena. Vi har vinteroverall vid minusgrader och skalkläder vid plusgrader. Vad som är under skalkläderna beror såklart på temperatur men när det är som kallast ullfleece som lager 2 och vanliga kläder eller underställ som lager 1. Alltid varma och Goa barn 🙂

    Byter ni till vinteroverall på hösten så fort det blir 5-7 plusgrader?

  4. Caroline

    Du får gärna tipsa om det finns nått märke som säljer skaloverall i st 134. Har en 7 åring som tycker fortfarande att overall är bäst för det går fortast o inget glider upp o glipar i midjan när han ålar runt på rasterna i skolan. För gå o springa så han slipper det problemet är tydligen inget alternativ för honom ?

    1. barnplaggsguiden

      Kuling har i stl 134/140. Dom är bra, prisvärda och fina tycker jag! Haha va fint, gulliga!