Barnplaggsguiden – Sheila Arnell

Skolval

Varför har ingen sagt till mig att det här med skolval är klurigt som tusen? Kanske för att det inte är det? Jag känner mig rätt ensam i min oro om skola för Aline. Jag har själv gått en engelsk skola i Stockholm som har haft en rätt tuff och disciplinerad inställning till lärande. Jag trivdes bra och hade glädjen att få gå i skola med folk från väldigt många olika kulturer och som bodde runt om i hela Stockholm. Därför är det här med kommunal skola, nära hemmet rätt främmande för mig. Jag förstår ju såklart fördelarna men är lite orolig för att det är lite väl mycket ”samma” människor. Det är ju härligt med olika kulturer, religioner mm.

Nu står vi alltså i valet att ta den engelska skolan eller den närmsta skolan här på Kungsholmen. Den ligger ca 100m från vår port, så det vore väl kanske det smartaste valet istället för att åka runt halva stan ( åt fel håll) för att lämna av Aline varje dag.

Jag misstänker att det kommer bli bra oavsett, man kanske bara blir lite hönsig eftersom det är min lilla förstfödda som nu ska börja skolan. Nytt för iår är även att det är skolplikt för förskoleklassen, vilket innbär att det nu blir 10 års skolgång!

img_8021.jpg

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sofia

  Kan verkligen råda dig att inte per automatik välja den närmaste skolan. Ditt barn får en chans till en bra skolgång, 10 väldigt viktiga år. Så välj med omsorg. När jag säger ”välj” så är det en sanning med modifikation i Stockholm där ditt barn måste stått i kö från födseln i princip för att komma in.

 2. C

  Åh, skriv gärna mer om hur du tänker, dina erfarenheter och om ni besöker olika skolor. Vi står inför samma dilemma om några år nämligen. Vill fortsätta med engelska men då blir det vad då – typ Liljeholmen/Årsta/Enskede eller Röda bergen?? Liiite segt att åka. Samtidigt inte hört gott om Eira (men iofs hört gott on Kungsholmens friskola). Svårt!

 3. Mia

  Jag tycker att det viktigaste inför ett skolval är lärarna! Så kolla med skolan hur det ser ut, har den utbildade lärare och framför allt hur ser omsättningen ut i personalstyrkan? Om det är många nyanställda och stor omsättning skulle jag bli misstänksam….. Vad är det som gör att de inte trivs?

  Jag tycker det säger mer om skolan än resultat och ordningsregler!

 4. Moa

  Vi valde Engelska skolan till våra barn.
  Älskade att de:
  – Lärde sig ett språk till, från grunden.
  – Mångkulturen. Bor man i Citykärnan är det väldigt segregerat. Jag älskade att mina ungar snabbt lärde sig vilka kompisar som hade annan bakrgrund och hur de åt/inte åt. Olika högtider mm. När Sofia följde med hem efter skolan fick jag inte servera fläsk. När Hanna följde med var det nötkött vi inte skulle servera, osv, osv. Mina 6-7-åringar hade full koll på det.
  – Frukosten som severades till hela familjen, om man ville. För 10 kr/pp åt vi en god frukost och släppte all morgonstress, innan vi skildes åt, för dagen.

  Vi fick åka en hel del, de första åren. Men klart värt det. Alla barn på den typen av skolor bor mer eller mindre långt från skolan.

  Argumenten att närheten är det viktigaste köper jag inte. För oss har kvaliteten på skolan varit det viktigaste. Våra barn gick alla 10 årn i samma skola. Tom rektorn hade koll på namnen på både barn och föräldrar och skolan ställde krav på både eleverna och oss föräldrar.

  De flesta barn åkte själva från 7 – 8 års ålder.

  Lycka till!

 5. Johanna

  Har ditt barn lätt att få kompisar? Om inte så skulle jag utan tvekan välja skolan nära.

  Annars kanske lång resväg kan vara jobbigt, men jag ser det som oerhört värdefullt att gå på engelsk skola.

  Förstår att du är kluven. Lycka till

 6. Mammatill3

  Jag har tre barn. Yngsta går på förskola nära hemmet. De två äldre går i en skola i stan… Vi valde den pga ordning och reda, bättre skolresultat och mer disciplinerad. Visst kan det uppfattas som jobbigt vissa dagar men värt det! Vi och barnen är jättenöjda! Det blir bra oavsett. Men gå efter ditt hjärta! Eleverna på barnens skola är utspridda över hela Stockholm, så det blir resväg till kompisar.

 7. Sara

  Tycker det låter väldigt klokt av dig att fundera över dina barns skolgång, det är ju en lång skolgång det handlar om. Kan ni åka och besöka skolorna kanske? Ta med Aline och höra hennes tankar? Tror precis som du säger att det kommer bli bra oavsett men tycker det är bra att inte bara ta den enkla vägen utan faktiskt överväga vilken skola som skulle passa er/henne bäst och vilka erfarenheter ni vill ge henne. Lycka till! Kram

 8. Jenny

  Bor i England men står inför ungefär samma val. Här börjar man nollan vid 4.5 år så känns verkligen som vi skickar iväg vår bebis. Vi valde närmaste skolan istället för den vi föredrar. Kortare dagar för henne, lättare att leka med kompisar efter skolan osv. Sen har vi valet att skicka henne till andra skolan från 11 år men då kan hon vara med och bestämma själv.

 9. Sara

  Jag har tre barn, kan verkligen verkligen råda dig till att ta den närmsta skolan. Första året, i förskoleklass, rullar det mesta på som i förskolan men efter nåt år när barnen vill hänga mer med kompisar efter skolan är det SÅÅ mycket bekvämare och roligare om dom har nära till skolan och nära till kompisarna!