8 Saker du förmodligen inte visste om barnkläder – Barnplaggsguiden – Sheila Arnell
Sheila Arnell

Barnplaggsguiden – Sheila Arnell

Annons

8 Saker du förmodligen inte visste om barnkläder

 • Har du en vanlig bomullsstrumpa på ditt barn, kanske med anti-halk plastpluppar, så spelar det ingen roll att du drar på barnet en raggsocka eller en ullstrumpa, hen kommer bli kall i alla fall. Det fungerar nämligen så att barnets fot svettas ca 1 cl vätska i timmen, den vätskan kan inte transporteras bort ordentligt med bomull, speciellt inte när det finns platspluppar under. Så skippa bomullsstrumpan när det är kallt, Använd ull eller bambu!ekologisk_ull_stumpor_barn509

 

 • När man fryser så reglerar kroppen det genom att inte tillföra mer blod än nödvändigt till fingrar och tår. Det bästa sättet att hålla kroppen varm är att se till att man håller sig varm om huvudet, nacken och halspulsådern. Det vill säga, mössa och halsduk är otroligt viktigt! Betydligt viktigare än tex vantar (om man nu måste välja!)  Vid – 5 grader förlorar man hela 50% av kroppsvärmen genom huvudet. Så köp den där fleecekragen och en mössa som både håller varmt och torrt!

7322710205531_001

 

 • Impregnering/coating: Impregnering, eller coating som det ibland heter är något som lägger sig likt en hinna på utsidan av plagget. Här pratar man mycket om olika typer av impregneringar. Det finns till exempel dåliga val, som fluorföreningar ex PFOA/PFOS.  Men det är vanligare och vanligare att barnklädes märken väljer ekologiska alternativ som Bionic finish ECO. Impregnering försvinner med slitage och tvätt, därför kan det vara extra bra att tvätta plagget med impregnering för att förstärka/återimpregnera. Speciellt om du har köpt en begagnad overall!

 

 • Membran: Är ett skydd mot väta som vissa märken använder för att se till att plagget inte släpper in vatten och fukt. Ett membran är en hinna som släpper ut små molekyler, medan större molekyler inte släpps genom. Svettdroppar är oftast små och vattendroppar är oftast stora. Ett membran kan alltså släppa ut svett inifrån, men håller vattendroppar ute. Det är skillnad mellan olika membran, så fråga/läs på om det håller vattentätt!

 

 • Ofta kan man bara ta en blöt trasa och torka bort smuts på barnens kläder, gör detta löpande så kommer de hålla mycket bättre!

 

 • Vi använder ofta för stora vantar på våra småttingar. Det verkar bra att kunna dra upp vanten över overallen, men oftast hamnar bara handen fel, och barnet fryser. Använd vantar med kortare skaft, i rätt stolek, sätt på dem först, och dra sen på overallen! Några jag gillar är dessa!29491

 

 • När dina svarta stövlar börjar bli gråa, då är dem torra! Använd olja, glycerol eller gummistövlel sprej för att återfukta dem igen, det gäller även för barnen stövlar! Ta hand om dem så håller de längre och bättre!

 

 • Sköjmedel: Är ofta onödigt. Sköjlmedel förstör många typer av plagg, speciellt material som elastan och goretex. Så om du inte verkligen behöver det, skippa det! f34e4e5a2e18418e8cc4563e10a6f01f_popup
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Sheila Arnell

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sema

  Hej hej, undrar vart jag kan hitta ullstrumpor i storlek 28-29?! Gärna bra pris då jag behöver ett x antal 😉 har varit o handlat på polarn men känns lite dyrt då jag behöver fler..
  Sen undrar jag vad du tycker om deras nya ull strumpor med halkskydd under? Fryser dem av dem med fastän de är ull?
  Tack på förhand 😉

  Skulle vara roligt o läsa lite mer om dig, vem du är o vad du jobbar med etc? Kanske redan skrivit de innan..

  1. Sheila Arnell
   barnplaggsguiden

   Hej Sema!
   Va fint att du vill läsa mer om mig! Jag jobbar på ett sånt inlägg mellan allt med overaller! Hahah, det är min högsäsong nu! Men det kommer! Kul!

   Jag tycker att Pierre Robert har väldigt bra pris och bra kvalitet på sina ullstrumpor! Kolla där, de kan man dessutom handla på Ica Maxi!
   Jag är lite tveksam till pops ullstrumpor med halkskydd under. Jag är övertygad om att barnens fötter blir kallare av dom!
   Däremot så om du bor i tex stockholm så är det inte ofta det blir så kallt att det är ett problem. Jag tycker att man kan testa själv och se vad man tycker. Jag kommer dock inte köpa dem.
   Stor kram!

 2. Lina

  Tänkte kolla med dig finns det halskragge/Varm sådan:) i någon butik som du rekommenderar? ifall man vill köpa i butik

  Tack snälla

  1. Sheila Arnell
   barnplaggsguiden

   Ja, det finns i flera! Tex barnskospecialisten på st eriksplan (om du bor i sthlm), babyshopstore i sturegallerian , Åhlens City har massa bra – leta efter reima eller didrikson, men även lindex och HM har bra!
   Kram

 3. Aina

  Hej sheila
  får lite små panik! hahah
  min son som är 2 år halkar mycket med vanliga strumpor och går stabilare på dagis hemma med strumpor som har halkskydd?
  Vad ska jag göra?
  Sen undrar jag finns det ullstrumpor i någon butik som du rekommenderar?

  1. Sheila Arnell
   barnplaggsguiden

   Barnskospecialisten – Polarn och Pyret – Barnskospecialisten – Åhlens, gärna city – tex babyshop Store om du vill köpa live! Alla är riktigt bra!
   Jag tycker att du kan ha halkskydd tills det är riktigt kallt, då kanske du kan ha mockasiner på honom? eller någon toffla! Vissa byter inför att de ska ut, det brukade jag göra med Aline som halkade runt. hehe =)

   KRAM

   1. Lina

    men måste man inte sen ha mockasiner med strumpor i? på förskolan brukar dem alltid glömma ta på dem mockasiner
    men ifall han har på sig strumpor med hallskydd i vinterkängor är det okay? så inga ullstrumpor?

 4. Mia

  Hej igen 🙂
  Förhoppningsvis min sista fråga. Dina svar är riktigt uppskattade.
  Min lilla kille är mellan 2 storlekar i skorna. Det litar åt att jag vill köpa den större för inom 2 månader kommer han nog växa ur den mindre. Eftersom det handlar om vinterkängor tror jag inte någon vill behöva köpa 2.par nya inom loppet av 3 månader.
  Min fråga är, har du något tips hur jag kan fylla ut den större storleken? Med någon sula eller socka? Han verkar gå lika fint i båda storlekarna, men frågar mest gällande stöd för vristen.

  Jätte tacksam för all hjälp.
  Kram!

  1. Sheila Arnell
   barnplaggsguiden

   Hej! Nej, du ska absolut ta den större, i den åldern kan man ha upp till ca 2,3cm längre än foten! Du kan köpa en tjockare filtsula eller en vanlig sula att lägga i. Men du tänker helt rätt, han ska kunna gå/springa/röra sig så smidigt som de små kan i den åldern, i skorna!

   Fråga på bara! Jag älskar det!
   KRAM

 5. hanna

  hej! jag är ny här på bloggen och som mamma så det här med barnkläder är en elt ny värld för mig.
  har du gjort någon presentation på dig själv o din familj? kan du länka till det eller kanske göra en sån? skulle vara roligt att “lära känna dig” bättre nu när jag fastnat för bloggen =) ni har två barn o nyss gift er, så långt hänger jag med! ni har lite engelska namn, är du från England kanske? kramar hanna, finland

  1. Sheila Arnell
   barnplaggsguiden

   Hej Hanna!

   Va gullig du är! Jag ska såklart skriva mer om mig och min familj! Jag kan göra en liten presentation!
   Min mamma är irländska, därav namnet! Och jag har alltid pluggat på engelska, och varit mycket i irland, därför var det naturligt att ge tex Ian hans namn. Aline är däremot hittat i Rasmus släkt, och är superfint det med!

   Jag skriver det så snart jag kan! Fint!
   Kram!!

 6. Mia

  Hej! Skrivit denna fråga tidigare till dig men fick inget svar då, testar igen!
  Har en pojke som fyller 1 år nästa vecka. Första vintern han behöver skor på fötterna, han går dock inte ännu men under vintern är det ju troligt han börjar. Han har nu ett par kavat lära gå skor i skinn, och han har ett par ärvda kavat ” vinterskor Yxhult”. Frågan är ska vi även köpa fodrade gummistövlar åt honom? Är det en sak som är svår att få tag på sen mitt under säsongen, tänker om det är slut överallt ( som det verkar vara med vissa barn- kläder, skor)?

  1. Sheila Arnell
   barnplaggsguiden

   Hej Mia!
   Va märkligt! Du är andra personen idag som säger att ni inte sett svar! Jag ska kolla upp det bums!

   Ja, han lär säkert börja under vintern, och även om han inte går än så är det ju kul om han har skor när han är ute. Kavat lära gå är superbra, och jag tror att med dem och ärvda yxhult (rätt storlek?) så kommer han klara sig bra.
   Det borde gå att hitta fodrade gummistövlar, så jag skulle rekommendera att du väntar med att köpa dem. yxhult tål rätt mycket vatten och smuts med, så jag tror du kommer klara dig bra på dem!

   Ha en fin fin dag!
   kram

   1. Mia

    Tack så mycket för ditt svar. Finns det någon adlink för dessa? Har letat överallt efter Joha ullstrumpor, men tyvärr hittar dem ingenstans 🙁

 7. Elin

  Toppenbra inlägg! Undrar en sak! Köpte ullstrumpor med halkskydd på PO.P. och frågade då personalen om plupparna hade några negativa effekter i skorna men det hade de inte enligt dem. När jag sedan googlat står det att halkskyddet kyler ner fötterna samt gör det svårt för barnet att röra på foten normalt i skon. Vilket är det som stämmer?!

  1. Sheila Arnell
   barnplaggsguiden

   Det är tyvärr som du googlar. Det stämmer inte som pop säger att det inte ha några negativa effekter! Det kyler ner och gör det svårare föt barnet att röra sig!

Annons