Barnplaggsguiden – Sheila Arnell

Recension: Mini Rodini Edelweiss

Då sätter vi igång igen! Denna gång är det ett mycket efterlängtat test, nämligen skalkläderna Edelweiss från Mini Rodini! Dessa är som vanligt recensionsexemplar från just Mini Rodini.

img_6237.jpg

img_6247.jpg img_6243.jpg

Pris: Jackan ligger på 899kr och skalbyxorna kostar 799kr. Det är ett dyrare skalställ än många andra märken.

Storlek: Just mini rodini har jag tidigare alltid ansett är lite stora i storleken. Plaggen vi har lånat till Ian är i storlek 80/86 av just den anledningen, och de sitter bra på, jag skulle absolut inte ta en mindre jacka, snarare större. Så min tidigare uppfattning om hur kläderna är i storleken måste jag korrigera. Plaggen är true to size!  Utgå från barnets längd i cm.

mini rodini skalplagg edelweiss test

 

Passform: Jackan sitter väldigt bra på och är inte för bred i passformen, det är heller inte för långa armar eller för stor luva vilket är väldigt vanligt. Jag gillar att jackan går ner lite över rumpan och att hängselbyxorna är relativt raka i passformen. Jackan har en dragsko i nederkant som går att dra åt när det behövs. Det är ett enkelt och smidigt sätt att hålla vind och väta ute. Skalbyxorna har knappar i sidan som gör så att det går att justera byxorna. Jag älskar att byxorna har hängslen. Jag har ju testat både det ena och det andra och jag vet nu att hängslen är bäst – by far. Jag gillar byxor som går upp lite högre för att de går att använda på egenhand med. När Aline var mindre brukade vi ha endast fleece och hängselskalbyxor över i parken. Det är en perfekt kombination för lite varmare dagar. Personligen tycker jag det är skönare med byxor som går upp lite längre med.

mini rodini skalplagg edelweiss test

Skalbyxorna har knappar i sidan som gör så att det går att justera byxorna. Nedan ser ni hur det ser ut på vänster sida av byxorna när knappen är knäppt, och sen på höger när den är öppen.

Jackan är ofodrad med mesh material, och känns rejäl i tyget utan att vara tung eller stel. Jag skulle önska lite mer justeringsmöjligheter i kroppen på jackan, nån dragsko i midjan eller så, annars gillar jag passformen! Skalbyxorna är däremot fodrade med återvunnen fleece, Fleecefodringen går hela vägen upp till ca 5 cm från kanterna, Vilket är mysigt och ger en härlig känsla.

Hela settet är smidigt att röra sig i och Ian har inga som helst problem att både springa, krypa, klättar och leka i kläderna. Det är verkligen kläder som följer barnet.

img_6248.jpg


Luva/hakskydd: En fördel med jackan, är att den har en justerbar samt löstagbar luva. Tack vare två resårband på luvan kan man se till att det sitter bra på ditt barn, för stora luvor är helt värdelöst då de bara är i vägen och ramlar ned över ögonen.  Jackan har hakskydd som skyddar mot skav från dragkedjan. Jag skulle önskat att Mini Rodini hade ett något mjukare material i halsliningen på jackan, för att det helt enkelt ska bli ett skönare plagg.

Nedan ser ni hur luvan har ett resårband i kanten!

img_6255.jpg mini rodini skalplagg test edelweiss


Fothällor/armslut: Jag är ju som bekant ett stort fan av fothällor. Dessa är i silikon, heja!! De går att justera och ersätta om de går sönder, vilket jag tvivlar på. Nederst på byxbenen finns det en bra resår som gör så att byxorna sitter ordentligt .över stövlar mm. Armslutet har ett elastiskt band som håller vind och vatten ute! Jackan har även reglerbara armslut med hjälp av ett kardborreband och ger en extra justeringsmöjlighet, vilket kan vara bra för småttingarna.  

mini rodini skalplagg test edelweiss img_6242.jpg

 

Material: 100% återvunnen polyester, även fleecen är återvunnen. Kläderna är dessutom GRS certifierade vilket innebär att de verkligen till 100% innehåller återvunnet material som PET flaskor, fisknät mm. Materialet är smidigt, följsamt och väldigt mjukt utan att kännas ömtåligt. .

Vattentålig: Ja

Vattenpelare: 3000 mm i vattenpelare.  Det är okej, skulle kunnat vara högre. Men materialet är otroligt smidigt och följsamt, samt den har tejpade sömmar. Jag är övertygad om att den klarar väldigt mycket vatten innan det läcker. Jag har såklart duschat plaggen, och även haft en del i en skål med vatten (glömde fota) och det är inget läckage.  Skalkläderna har en vattenavvisande coating som gör kläderna är vattenavisande, den heter BIONIC-FINISH® ECO och är helt giftfri. Stort plus Mini Rodini!

img_6234.jpg

Jag har som vanligt duschat plagget och den håller tätt, även i sömmar och kring dragkedjor. Vattnet rinner av, men skulle kunna rulla av bättre, tyget tar in lite vatten i yttertyget, däremot är allt helt torrt på insidan!

Andning: Andningsförmåga: 3000 g/m2/24h

Design: Det är lite så att antingen så gillar man dem, eller inte. Jag gillar dem, Ian älskar dem! Det är roligt med fina skalplagg som sticker ut. Att det är fina milda färger och enligt mig supergulligt är bara ett plus. Jag gillar att skalplaggen har fina detaljer, som tex en fauxläder logga på framsidan, snyggt!

img_6236.jpg

Reflexer: Det finns en hel del reflexer på jackan, men de är lite tunna tycker jag. Jag hade önskat lite bredare, men faktum att det finns reflexer, och även många av dem gör att jag ger bra poäng.

Reflex i texten mini rodini är både praktiskt och fint! 

mini rodini skalplagg edelweiss test mini rodini skalplagg edelweiss test img_6256.jpg

Slutligen: Jag tycker att det är härligt med fina funktionskläder. Jackan och byxorna är hittills de roligaste  skalplaggen barnen har, och jag tycker det känns glatt och fint med pingviner.  Jag gillar det tunna med starka materialet och att plagget håller mitt barn varmt och torrt, i återvunna material och med ekologisk coating. Väldigt dyrt, men det går inte att producera produkter med dessa certiferingar, miljömärkning och medvetenhet idag. Så man får det man betalar för här. När det kommer till om det går att få tillbaka pengar på plaggen, så har mini rodini gång på gång visat sig vara väldigt givande att sälja i andra hand! Plaggen håller vad de lovar, men det finns såklart utvecklingsområden (tex skönare halslining/armslut, större reflexer mm).

Jag vill alltid stötta bolag som är banbrytande i sitt ekotänk och därför en extra eloge till Mini Rodini!

mini rodini skalplagg edelweiss test

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Kismet Andersson

    Tusen tack för din fina recension! Det är verkligen uppskattat, nu vet jag att det är värt att investera i dessa fina och funktionella plagg. Älskar Mini Rodini främst för deras eco tänk. Jag önskar att Polarn o Pyret hade samma.

  2. Camille

    Så SÖT ian är ju! Gulliplutt. Vad använder du för kamera, gärna både märke/modell och objektiv om det inte är en pocketvariant förstås? fina bilder!! Redigerar du dem på något sätt? (i vilket program isf?) kram!

    1. barnplaggsguiden

      Hej Camille!!

      Jag har en mindre men superbra kamera: Canon PowerShot G7 X. Oftast redigerar jag inte bilderna, ibland höjer jag ljus mm i en app som heter ColorStory. Kameran är smidig för jag kan alltid ha den med mig!

      Tusen tack för komplimangen!