Barnplaggsguiden – Sheila Arnell

Recension: KAXS Kappahl

Dags för min första ”kedje-recension”. Tanken var att även testa Lindex FIX och jämföra dem, men Lindex kunde inte leverera produktprover till mig, så jag göra helt enkelt en genomgående recension på KAXS. Jag testar KAXS Proxtec, skalbyxor och skaljacka. Skalbyxorna är utan hängslen, det finns även en variant med hängslen för dem som vill ha det. Jackan som jag fotar och Aline testar är denna! Båda plaggen är renoldade skalplagg med hög funktion. Jag har längtat efter att testa KAXS, vet ju att de säljer otroligt bra och och det är roligt att testa ett så vanligt och välkänt märke. Jag har hört mycket gott om KAXS så jag har höga förväntningar!

kaxs kaxs1

 

Pris: Byxorna – 349kr, Jackan – 499kr. Här får man ett helt set långt under 1000kr. Det är bra måste jag säga! Kan vara bland dem bästa i prisklass jag testat.

Storlek: Normala i storleken. Plaggen vi har fått testa till Aline är i stl 104 och sitter bra, lite stora. Men hon är mellan storlekarna. Jag har alltid upplevt KAXS som stora, men denna säsong skulle jag säga att dem är normala men rymliga. Det är faktiskt otroligt skönt när det kan vara på det sättet. Det innebär för er som inte är klädtöntar att man utgår ifrån barnets längd och köper plagg därefter. Det går absolut att ha både ett och två lager under utan att plaggen sitter åt. Både jackan och byxorna går att ”växa i”. Med det menar jag att passformen är väldigt förlåtande. Jackan är lite längre bak och byxorna går att justera i midjan.

  

 Endast ett resårband i armslutet, men ibland är det rätt när man säger ”less is more”.

Passform: KAXS-Jackan har en A-linje form och är rymlig i kroppen, vill man får man absolut plats med en fleece under. Det är lite tanken med skalplagg och något som man absolut ska se till när man köper en jacka tex. KAXS jacka är väldigt enkel, men med god funktion. Jackan har meshfodring och är lätt och rörlig. Jackan har en rundad och längre bakdel som skyddar bra och går att dra åt om man vill att jackan och byxorna inte ska glipa och hålla tätt. Både smart och snyggt! Byxorna är de första jag testat utan hängslen. Jag var negativt inställd då jag inte riktigt fattar varför man inte ska ha dem. Men! Jag måste ändå säga att jag är imponerad, byxorna sitter väldigt bra om man justerar dem ordentligt efter sitt barn. 

  
Väldigt fina på och jag ser att Aline rör sig perfekt i dem. De är mjuka och väldigt smidiga. Fördelen med att inte ha hängslen är att det kännssom att dem passar både äldre och yngre barn. 

  

   
Jackan har ett längre bakstycke med dragsko! 

Luva: Luvan är enkel, det finns tyvärr ingen möjlighet att justera djupet, men den har rynkade elastiska kanter som gör att det sitter uppe på huvudet.

Fothällor/armslut: Fothällorna på dessa byxor är i tyg, men med en förstärkning, även den av tyg. Vilket är rätt slitstarkt och går utmärkt att byta ut om de går sönder.  Dessutom är de justerbara, vilket jag som bekant gillar. Armsluten är endast elastiskt, men det känns som att det räcker. Skönt när det är enkelt, eftersom armsluten verkligen är bra så behövs inget mer. Det är även skönt att inte ha mudd som bekant på skalplagg, för då minimerar man risken att tyg tar in vatten vid lek.

 

  Fina reflexdetaljer, men jag hade önskat fler! Stort plus för dragkedjekläppar med reflex! 

Material: 100% Nylon. Jackan är flourkarbonfri! Att Kappahl gör giftfria kläder känns självklart och bra, det är viktigt att kedjorna är ledande.

Tvätt: tvättas i 40 grader. Se dock till att inte tvätta för ofta, torka hellre av plaggen. Man kan förstöra impregneringen vid tvätt och det är viktigt att inte tvätta för mycket. Då kommer plagget inte hålla torrt.

Vattentålig:  10 000 i vattenpelare vilket är extremt tåligt. Tack vare impregneringen rinner vattnet av, inte perfekt men helt okej. Yttertyget tar in lite vatten, så den blir lite blöt, dock inget som läcker in. Inget snack om att den tål vatten. Plagget har jag duschat och den håller otroligt bra. Det läcker inte in i sömmar eller vid dragkedja, på både byxa och jacka. Dessutom är dem väldigt enkla att torka av. Aline har haft dessa på förskolan och lekt i lera. Då tog jag bara en våttrasa och torkade bort smutsen.

  

 Slitstyrka: Plaggen är förstärkta i rumpan, knäna och armbågarna samt jackans nedre del som går ner över rumpan. Tyget känns tåligt, men inte som vissa andra jag testat. Jag hittar ingen info om slitstyrka men är glad att plaggen är förstärkta där de är extra utsatta.

Andning:  5 000, detta är bra, men jag hade nog önskat lite högre, mest för att jag gillar när vattenpelaren och andningen är ungefär lika. Däremot vill jag poängtera att Aline haft plaggen en del och dem håller henne varm och torr i flera olika väderlekar, så jag ger detta mer än godkänt!

Design: Jag gillar verkligen den rosa jackan i år! Den blå tycker jag är lite väl mycket med färglada detaljer, men överlag är plaggen väldigt enkla och snygga.  Fina detaljer som reflex på dragkedjan och smarta fickor. 

 Slutligen: bra kläder till ett bra pris! Jag tycker att plaggen är väl värda pengarna och jag tror att det är svårt att komma undan billigare. Iaf med denna höga kvalitet! Jag hoppas och tror att plaggen även är nog att ärvas vidare! Fin passform, och smidiga plagg som barnen kan röra sig i!  

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
    1. barnplaggsguiden

      Det har blivit fel! Såg nu att det inte var den slutliga versionen! Nu ska det stämma! Tack för din uppmärksamhet!

      Jag tycker drt är superbra pris på Kaxs!!

  1. Malin

    Hej! Vad bra med dessa recensioner, tack! Jag har läst några men ska titta igenom alla inför köp av skalkläder till min 13 månaders! Första barnet så jag är helt novis på hur man ska klä dem när de börjar leka ute, verkar jättesvårt!! Hur länge på säsongen kan man ha skalkläderna? Jag vet de andas men det ser ju varmt ut ändå! När slutar man, hur pass varmt är det ute då? 🙂 vad har man då istället?? Och brukar storlekarna klara sig en vår och sedan nästa höst (eller höst – vår) när dom är så små eller växer dom i regel för fort? Vore tacksam för proffs-input :)) Tack på förhand!!

    1. barnplaggsguiden

      Hej Malin! Va kul att du läser!
      Ja, kolla på dem dock är det bra att veta vad man föredrar! Om du har en så liten tycker jag skaloverall är grymt! Alt tvådelat då du kan använda endast byxor senare i vår.
      Det set nog varmare ut än det är! Tycker man kan ha jackan till typ 16-19 grader! Jag tror du kan ha samma även i höst! Beror på din lilla såklart. Men ta i, när du väljer och vik upp. Såklart inom rimliga Gränser. Bebis ska kunna röra sig ju!:)

      1. Malin

        Åh vad bra tips 🙂 Tack för svaren, så glad jag blir! Får nu klura på vilken variant jag väljer! Ha en skön påsk!! 🙂