Barnplaggsguiden – Sheila Arnell

Recension: Didrikson Migisi och Yori

Dags för ett nytt härligt test i min vinteroveralls serie. Nu ska vi testa två olika overaller! Båda kommer från Didrikson och finns på grymma Lekmer! Ena modellen heter Migisi, och är den som är gul/orange och den andra heter YoriFörst vill jag berätta en lite rolig grej om Didriksons overaller – de heter inte overaller utan coveraller. Vilket jag tror är är för att de har ett stormsystem som skyddar barnet ordentligt, så plagget är som en skaloverall. Cover them. Roligt!

 

Prisklass:  Migisi kostar ca 1100kr, och Yori kostar 799kr. Det är rätt stor skillnad i pris mellan de olika modellerna. Varför kan man ju fråga sig?

Vattentäthet:  Båda overaller har minst 5000 i vattenpelare till att börja med, Didrikson kan även garantera att plagget har 2000 efter 3 tvättar. Det är helt okej, många overaller jag testat innan har högre vattenpelare. Däremot är det som är mest intressant att plagget är helt vattentätt och det är det vid 5000 (alla säger olika men det har jag som ”sanning”) . Det är ju i membranet/”shell” och/eller overallens yttretyg som det finns en impregnering (oftast) som är det som gör plagget vattentätt. Att det är vattentätt efter 3 tvättar vet jag ej, men det är ett bra betyg att plagget ska ha 2 000 i vattenpelare efter 3 tvättar!

IMG_8935.JPG

Jag har duschat overallerna överallt i 2 minuter. Därefter har jag väntat, känt efter fukt och försökt se huruvida overallen tar in vatten i yttertyg. Båda overaller är verklig vattentäta, vattnet bara rullar av tyget och efter nån minut är overallen är helt torr. Den torkar snabbt efter mitt test och det är inga läckage i sömmarna eller i dragkedjorna som det annars lätt kan vara.

Enligt Didrikson ska plaggen klara de tuffaste väder, och jag tror att deras Storm System klarar det, det känns riktigt bra!

IMG_8936.JPG

Material som andas: Ja overallerna andas, 4 000 g/m2/24h. Det är okej andning. Jag tycker det är toppen för den lägre prisklassen Yori, men tycker att Migisi kanske kan ha lite bättre andning för det priset. Det är viktigt då det kommer hålla ditt barn varmare och ordentligt torr trots aktiv lek. Jag måste återkomma till detta efter vintern, däremot så andas overallerna vilket är det viktigaste!

Vindtät: Ja

Tejpade sömmar: Ja

Vikt: Lätt

Storlek/passform: Båda overaller börjar på storlek 80 och går till 140. Jag upplever dem båda som stora i storleken,  Yori är något större än vanligt medans Migisi är nästan en storlek större. Det är viktigt att tänka på att Didrikson har ett annat storleksystem, samma som kuling! Det innebär att storlekarna är 80, 90, 100 osv. Så om man är mellan två storlekar skulle jag välja den mindre. Däremot är det viktigt att overallen inte är för liten, och att den ska passa hela vintern (nävegreppet). Risken om den är för stor är att den sliter på de tejpade sömmarna, vid exempelvis veck i knäna.IMG_8870.JPG

Många fina reflexer! Bra synlighet, speciellt på Yori!

Overallerna har ljuvlig passform! De är smala och nätta. Perfekta för lek, aldrig i vägen och sitter bra på. Yori och Migisi passar även de minsta. Det går att öppna upp overallerna riktigt bra, trots att det bara är en dragkedja. Jag älskar materialet. Den är gjort i nylon som är otroligt följsamt och smidigt. Tyget är matt och känns starkt fast det är så tunt. Båda overaller är väldigt lätta och jag är förvånad över hur tunna de är. De känns som skaloveraller, och jag är nyfiken på hur de klarar vintern. Jag har hört bra om dem, och att de verkligen håller värmen tack vare sitt STORM System.

Reglera: Båda overaller går att reglera ordentligt i midjan vilket jag älskar! Viktigt för optimal passform.IMG_8878.JPG

Migisi är förstärkt i rumpan och på knäna, det är perfekt för de äldre barnen som sliter och leker mer ”aktivt”. Yori känns som en enklare modell av Migisi och passar enligt mig de yngre barnen, Yori saknar exempelvis de förstärkta partierna.

IMG_8883.JPG

Fothällor: Min hjärtefråga. Overallerna  har fothällor som går att justera. Enormt plus. Viktigt som tusan. Speciellt för små som kryper och klättrar. Båda overaller har även ett skydd på fothällan för att minska risken för slitage. På det så har båda overaller snölås och möjlighet att öppna upp benslutet ordentligt med kilöppning för att enklare kunna trä över sko eller vinterstövel. Yori har en tryckknapp som går att öppna upp för att få till kilöppningen medans Migisi har ett kardborreband för bättre justering. IMG_8885.JPGMigisi som har kilöppning med karborreband samt snölås och justerbara fothällor med skydd!

IMG_8879-0.jpg IMG_8880-0.jpg

Båda overaller från Didrikson har ett kardborreband på luvan för att kunna anpassa luvans storlek efter barnet, toppenbra om ni frågar mig. En av mina favoritfunktioner och något jag gärna ser till att overallen har!

IMG_8873.JPG IMG_8872.JPGMigisi har en fuskpälskant som jag älskar, den är fäst med tryckknappar så enkel att ta av om man inte vill ha den.  Yori har en mysig teddyfleece i halva luvan som är supermysig och som jag inte sett tidigare men älskar.

IMG_8875.JPG IMG_8874.JPG
Material:
100% Polyamidväv PVC-fri

Extended Size Solution: Asså jag jublar över detta! Varför har inte alla overaller detta? Varför? Denna overall är försedd med Didriksons smarta system Extend Size som gör det möjligt att justera plagget med ungefär en storlek så att barnet kan använda plagget under en längre period. Hur bra? Så bra! Heja! Riktigt många poäng här!

IMG_8877-0.jpg

Fördelar:

– Vatten- och vindtät (alla sömmar tejpade)
– Justerbara ärmslut
– Justerbar och avtagbar huva
– Avtagbar fuskpäls  (Migisi)
– Justerbar benvidd och justerbar midja
– Förstärkta knän och rumpa (Migisi)
– Säkerhetssnöre för vantar
– Elastiska muddar med hål för tummen
– Justerbart och elastiskt fotband med halkskydd
– Hakskydd
– Reflekterande (reflexer på ärmar, ben, luva och rygg)
– Extend Size Solution!
– Plagget andas 4000 g/m²/24h

Nackdelar:

  • Saknar fleecefodrig i kroppen
  • Saknar resår på luvans kant!

Slutligen: Jag gillar båda overaller från Didrikson, mer än jag trodde. Det är väldigt genomtänkta overaller som har funktioner som få har! Ett exempel är kilöppning som jag älskar, den har även smarta detaljer som säkerhetssnöre för vantar och bra reflexer! Personligen fattar jag inte varför Yori är så mycket billigare? Jag tycker båda overaller definitivt bör liggar kring tusenlappen, de är de absolut värda! Jag saknar ekologisk/miljömedveten impregnering, då hade dessa overaller varit i storsätt bäst. Jag är även så glad att deras passform och vikt är så bra, lätta och smidiga overaller är a och o. Lekvänliga och torra overaller med snygg finish. Bra Didrikson! Nu hoppas jag att de är så varma som jag hört och återigen vill jag hylla Extended Size System! Fasiken va bra! Det gör att overallen kommer sitta bra hela säsongen, det som många föräldrar tycker är det svåraste. 
 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.