Recension: Britax Bilbarnstolar – Barnplaggsguiden – Sheila Arnell
Sheila Arnell

Barnplaggsguiden – Sheila Arnell

Recension: Britax Bilbarnstolar

Hej! Min lilla familj har under några veckors tid testat bilbarnstolar från Britax, två olika modeller som jag varit nyfiken på då jag hört mycket gott om dem! Barnen har testa sina recensionsexemplar HI-WAY II och MAX-WAY. Aline sitter i HI-WAY II och Ian i MAX-WAY.  Jag kommer börja med att berätta lite generellt om hur jag upplever stolarna, montering och det praktiska. Sen kommer jag skriva om de två olika stolarnas egenskaper, deras pris och en slutlig kommentar.

Stort plus: HI-WAY II  är även Plus-godkänd upp till 25 kg. Det är en garanti för låga slitkrafter på nacken i frontalkrock. Läs mer om det HÄR. 
test recension britax bilbarnstol maxway hiway 2

Överlag så är jag väldigt nöjd med bilbarnstolarna, de är bättre än de vi haft tidigare då de är genomtänka, har smarta och enkla funktioner samt är sköna och tar lite plats.  Barnen sitter otroligt bra i barnstolarna. Jag är nöjd med båda stolar, fast på olika sätt.  Alines stol (HI-WAY) är perfekt för en växande långtjej som ska sitta bakvänt länge till, den har nämligen kortare sittyta, vilket gör att benen får mer plats.  Min sambo kan ha stolen bakom förarsättet i vår XC70 utan att justera hans egna stol (Rasmus är ca 188cm lång). Bilbarnstolen ska fungera från det att barnet sitter stabilt tills det att barnet väger 25 kg.  Det integrerade stödbenet, tillsammans med bälteslåsen ”lock- offs”, gör det enkelt och säkert att installera HI-WAY  på alla platser i bilen.  Aline kommer utan tvekan kunna sitta i den i flera år till. Den är även bekväm, hon sitter högt, så hon ser ut bra, och det går absolut att sova riktigt skönt i den. Jag önskar att det vore lättare att justera höjden på selen och att det vore lättare att justera lutningen på stolen. Idag måste man ta ut stolen, sen justera vinkeln, och sen sätta tillbaka  den.

test recension britax bilbarnstol maxway hiway 2

Ians stol både är och ser skön ut, den har ett mjukt vadderad rygg/axelstöd. MAX-WAY är Britax senaste och mest bekväma bilbarnstol. Även denna får upp barnet, så hen ser ut, och barnet kan sova sött i den. Stolen är anpassad för barn mellan 9 mån och till barnet väger 25 kg. Det går att ändra lutning på stolen med hjälp av justerbara framben och enkel justering av höjden på huvudstöd och bälte. Stolen känns större än HI-WAY II, då den är djupare än HI-WAY II men trots det är den otroligt nätt. Den tar väldigt lite plats och rekommenderas därför även till mindre bilar. Ian kommer kunna använda denna stol i många år framöver.

Stort plus: MAX-WAY  är även Plus-godkänd upp till 25 kg. Det är en garanti för låga slitkrafter på nacken i frontalkrock. Läs mer om det HÄR.

test recension britax bilbarnstol maxway hiway 2

Tvätt:  Båda stolar har avtagbara tyger som snabbt och enkelt går att ta av och tvätta.

Montering: När man ska montera bilbarnstolar är det extremt viktigt att de sitter rätt, då det är  det som kan vara avgörande om det skulle ske en olycka. Min sambo var med när vi skulle montera dem, och det gick förvånandsvärt smidigt. Lättare än när vi monterade Maxi Cosi-stolen Aline hade tidigare. Instruktionerna som medföljer är tydliga och stolarna är enkla att montera. Eller ja, enkla kanske är att ta i, det är alltid ett litet meck, och jag personligen vill gärna ha lite hjälp, men det är mindre jobbigt än det skulle kunnat vara!

En säker installation garanteras genom ny design på stödbenen, lock-off-armar till bältet och nedre fästremmar med klickfäste. MAX-WAY har även en mätsticka som visar när stödbenet är korrekt monterad.

Användning: Det är smidigt att få in barnen i bilen. Båda stolarna har fempunktsbälte med enhandsjustering. Det är lätt att öppna upp selen. Jag kan dock tycka att det är rätt tungt att dra åt, så att barnens bälten sitter åt. Båda stolarna har dessutom bälteshållare på armstöden som gör det enkelt att sätta in och ta ut barnen. Något jag annars kan bli galen på, att bältet alltid hamnar bakom barnet, så man måste lyfta upp och krångla med barnet.

MAX-WAY

 

H B D Vikt
64 cm 45 cm 64 cm 7 kg

Bakåtvänd montering

 • Flera lutningslägen
 • Fempunktsbälte med enhandsjustering
 • Djupa, mjukt vadderade sidovingar ger optimalt sidokrockskydd
 • Stödben ger extra stabilitet
 • En indikator visar när stödbenet är korrekt utfällt
 • Fästremmar erbjuder extra fästpunkter när den används bakåtvänd
 • Flera lutningslägen
 • Bältets låsmekanism säkerställer korrekt installation
 • Axelmuddar för ditt barns bekvämlighet
 • Huvudstödet och bältet kan ställas in olika höjdlägen med enkel enhandsjustering och förhindrar justeringsfel
 • Bilbälteshållare som gör det enkelt att placera barnet i stolen och ta ut det igen
 • Magstoppning för ditt barns bekvämlighet
 • Klädsel som är extra lätt att ta av utan att avlägsna selen
 • Mjukt vadderat klädsel kan avlägsnas och tvättas
 • Kortare sittyta som ger mer plats för benen – perfekt för småbilar
 • Passar bra i mitten av baksätet
 • Installation med 3-punkts bilbälte
 • Installation med 2-punkts midjebälte

PRIS: ca 2990 kr

HI-WAY II

H B D Vikt
60 cm 46 cm 49 cm 9 kg
 • Bakåtvänd montering
 • Stödben ger extra stabilitet
 • Mjukt vadderad och tvättbar klädsel
 • Fempunktssele med enhandsjustering
 • Sidokrockskydd med djupa, mjukt vadderade sidor
 • Kortare sittyta som ger mer plats för benen – perfekt för småbilar
 • Förankringsband som ger ytterligare fästpunkter för stolen
 • Lock-off-klämmor för ökad stabilitet och korrekt placering av bilbältet
 • Bekväma axelmuddar
 • Justerbar frambygel gör att stolen passar i olika typer av säten med justerbar lutning
 • Grenband som kan justeras i takt med att barnet växer

PRIS: 2995 kr

Stolarna är väldigt lika. Prismässigt så stolarna är i mellanprisklassen. De är prisvärda, och man får mycket högkvalitet och en trygg bilbarnstol för pengarna. Jag skulle vilja säga att MAX-WAY är en uppdaterad HI-WAY II. Skillnaden på dem, förutom priset, är att HI-Way II är mycket grundare.  Båda går att ha från en tidig ålder och går att använda upp till 25 kg. Att barnen sitter bakvända är viktigt och möjligt länge i dessa stolar. Skulle jag bara få välja en stol skulle jag välja MAX-WAY, den har “extra-allt”, den är Plus testad och tar  väldigt lite plats i bilen. Den är även väldigt bekväm för barnet. Jag är även väldigt nöjd med HI-WAY II med och den är riktigt bra på sitt sätt. Jag gillar att den är mindre än många andra bilbarnstolar utan att kompromissa barnets bekvämlighet.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Sheila Arnell

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Emmelie

  Hej! Ser att det är ett gammalt inlägg men hoppas på svar ändå.

  Vi har precis köpt en Max way (efter att ha läst den här bra recensionen bland annat) men tycker ändå att det är lite meck att få till det rätt, eller det är snarare några funderingar.

  Hur upplever du att man kan justera lutningen? Jag tycker att det känns helt omöjligt när stolen är monterad. Har även en sån där frigolitkloss/kil som man kan lägga under men då får inte stolen framför plats 😳 Vi har en v60. Ska stolen luta mot framsätet?

  Har bara provat den lite grann men sonen lyckades somna ändå och då “tappade” han huvudet totalt! Hur ska man tänka där?

  Tacksam för svar 🙏🏼🙏🏼

 2. emelie grönvall

  Vilket bra inlägg!! Vi letar ny stol, och nu känns det helt rätt att köpa en britax! Tack