Barnplaggsguiden – Sheila Arnell

Barn som dog av en bit korv

Jag, som många andra, är skakad över det hemska som hände med en 2åring på förskolan. Barnet kvävdes till döds när hen satte en bit korv i halsen. Ni som inte läst om detta kan läsa om det här. Jag ska se till att gå en livräddningskurs.

Här är en bra lista att läsa igenom och påminna sig själv om – Listan kommer från Aftonbladet.

 

Så skyddar du ditt barn

Så undviker du att ditt barn sätter i halsen

Anpassa matens storlek efter barnens förmåga. Skär alltid korvbitarna och coctailtomater tvärs över, som halvmånar.

Var extra försiktig om barnet är förkylt och luftvägarna mer slemmiga. Om barn hostar är det lätt att de i stället andas in maten.

Rörelse och något i munnen är alltid en dålig kombination.

Mata inte ett trött barn. Barnet kan lagra mat i sin höga gom, mat som sedan kan falla bakåt och fastna.

Låt aldrig barn i baksätet äta själva. Om de sätter i halsen kan de varken hosta eller skrika och uppmärksamma de vuxna i framsätet.

Ge bara barn i bil mat om du själv sitter bredvid i baksätet – och då bara yoghurt eller mosad frukt. Barnen sitter redan lite krökte i sina barnstolar och dessutom  gungar bilen.

Aldrig godis i bilen!

Om olyckan inträffar

1. Andas och hostar barnet? Det är en bra reflex. Låt dem pröva att få upp det som fastnat själva först. Ingrip inte om det finns kraft i hostan.

2. Om barnet slutar hosta – eller du upptäcker att något fastnat i tysthet:

Håll barnet på rygg över ditt ben och tryck på bröstkorgen, om det behövs; vänd och lägg barnet med bröstkorgen nedåt på benet och tryck på ryggen. Målet är att  tömma lungorna på luft och därmed trycka upp till det som fastnat.

3. Om föremålet inte går att trycka upp – blås ner luft i barnets lungor och prova att trycka igen.

4. Ge inte upp! Allt man gör kan bara bli bättre än ingenting. Den enda möjligheten att barnet överlever är att man gör något.

5. Var uppmärksam på att det är svårt att se när mörka barn ändrar hudfärg. Titta då i stället om tungan är rosa eller börjar bli blå eller blek. Då har barnet för lite syre. Detsamma gäller ljusa eller kalla barn – titta på tungans färg för att avgöra status.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.