Barnplaggsguiden – Sheila Arnell

Ang PFOS i Kavat Yxhult

Igår efter min recension av Kavats skomodell Yxhult så fick jag reda på att de har blivit ”återkallade”. Det är en del av sanningen men inte hela. Det som har hänt är att testfakta gjorde ett test och enligt dem har man funnit spår av ämnet PFOS i Yxhult i svart. De som är drabbade får gärna lämna tillbaka! Däremot rekommenderar jag att läsa nedan!

PFOS är  – Perfluorerade ämnen kan finnas i impregnerade textilier, impregnerat papper, rengöringsmedel och brandsläcknings­skum. De perfluorerade ämnena används eftersom de har förmåga att bilda släta, vatten-, fett- och smutsavvisande ytor. De används i låga halter i många produkter.

Just skomodellen Yxhult är inte en del av Kavats eco-label-märkta sortiment men skall ändå klara högt ställda krav.  Kavat skriver ”Vi ser därför mycket allvarligt på detta då vi sedan flera år helt valt bort perfluorerande kemikalier och istället låtit fokusera på vattentätt läder, som vi utvecklat tillsammans med några av Europas bästa garverier med riktlinjer om att inte använda perfluorerande ämnen över huvudtaget. Här har något gått fel och det läggs nu ned stor kraft att söka felkällan.”

När testfakta gjorde testet så testades två par kängor. Det första paret visade sig innehålla 2,8 µg/m2 (miljondelsgram/m2) av PFOS, det andra paret som testades visade inget utslag alls. Kavat misstänker att det kan vara fel i en av sändningarna, vilket då skulle innebära att inte alla skor har detta i sig. Mängden som finns i skorna är enligt kemilkalieinspektionen inte något som är faligt för barnen: ”Enligt Kemikalieinspektionen finns det för närvarande inte några uppgifter som tyder på att perfluorerade ämnen skulle innebära en direkt hälsofara. * Vidare påtalas att det inte finns någon anledning för privatpersoner att göra sig av med produkter som kan innehålla sådana ämnen

Jag tycker det är hemskt när sånt här händer, samtidigt som jag inte kan låta bli att tycka det är bra. Det är alltid bra att misstag uppdagas. Förhoppningsvis kommer det leda till att Kavat och andra skotillverkare och leverantörer är mer noga i framtiden. Just Kavat har kunnat spåra var problemet kommer ifrån och har nu kunnat reda ut vilka exemplar som är påverkade på det stora hela.

Personligen känner jag mig inte rädd att låta mina barn ha på sig skorna, och jag kommer fortsätta låta Aline ha dem i vinter. Kavat skriver på deras hemsida som följande. ”Enklare uttryckt betyder det att en nyfödd bebis behöver äta ett-två par skor per dag för att nå upp till gränsvärdet. Denna slutsats, i kombination med Kemikalieinspektionens information om att det för närvarande inte finns några uppgifter som tyder på att perfluorerade ämnen skulle innebära en direkt hälsofara, innebär att skorna i den meningen är helt riskfria att använda. Ämnet är dock giftigt och kan skada reproduktionen, men att detta kräver att man utsätts för ämnet under lång tid eller som foster. Vidare påtalar Kemikalieinspektionen att det inte finns någon anledning för privatpersoner att göra sig av med produkter som kan innehålla sådana ämnen.***”

Däremot vill jag poängtera att jag alltid föredrar skor som är helt giftfria. Jag ser till att välja skor som är ”bra” och i framtiden kommer jag satsa på ekologiskt läder, och giftria skor och kläder. Jag är övertygad om att kavat kommer bättra sig i framtiden och de vill givetvis inte att detta ska hända igen! Det är ett miljöfarligtämne som man ska undvika i den mån man kan!

Läs gärna mer här:

http://www.kemi.se/sv/Innehall/Fragor-i-fokus/Perflourerade-amnen-PFOS-PFOA-med-flera/ [2014-11-07]

** http://ki.se/imm/perfluorerade-amnen [2014-11-10]
*** http://www.kemi.se/sv/Innehall/Fragor-i-fokus/Perflourerade-amnen-PFOS-PFOA-med-flera/ [2014-11-10]

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.