Barnplaggsguiden – Sheila Arnell

Recension: Polarn o.Pyret Overall

Overallen från Polarn o. Pyret är en riktig overall klassiker. Hela mitt liv har Po.p producerat overaller för barn. Nu har jag och Aline fått hem ett recensionsexemplar för att testa och recensera. Nedan kommer recensionen. Först, såhär beskriver Po.p overallen:
”Vadderad vind- och vattentät overall i slitstarkt material. De heltejpade sömmarna gör plagget vattentätt.” 
image barnplaggsguiden.sePrisklass: Medel, 899 kr

Vattentäthet: > 5000 i vattenpelare! Den klarar mitt vattentest utan att bli blöt eller ens fuktig på insidan! Jag har duschat overallen överallt i 2 minuter. Därefter har jag väntat, känt efter fukt och försökt se huvida overallen tar in vatten i yttertyg. Overallen släpper inte in vatten, den håller helt vattentätt! Inget läckage i sömmarna eller dylikt. Overallen tar inte in vatten i yttertyget heller vilket annars kan tynga ned.

barnplaggsguiden.seMaterial som andas: Ja

Vindtät: Ja

Tejpade sömmar: Ja

Slitstyrka: 7 000 rubs. Det är bra, den klarar av slit och användning från ett mindre barn utan problem! För ett äldre barn, ca 3.5-4 år och upp, som rör sig på ett annat sätt skulle jag välja Polarn o. Pyrets andra overall. Den är mer slitstark, med ett högre antal rubs som den klarar. Den är däremot ”styvare” och känns hårdare i tyget. Det är inga problem för ett äldre barn, men för min dotter som inte ens är två känns den tung och något svår för henne att röra sig i. Overallen vi fått recensera, med en slitstyrka på 7 000 rubs passar betydligt bättre och är anpassad för de små, vilket gör den smidigare. Denna overall är dessutom extra förstärkt på knäna och rumpan!

Förstärkning på knäna
Förstärkning på knäna

Storlek/passform:
Jag tycker att ryktet om att Polarn o. Pyret är stora i storleken är helt fel. Ytterkläderna idag är ”normala” i storleken. Du kan räkna med att modellen är korrekt i centilong storlek. Det innebär att man kan använda barnets längd för att avgöra vilken storlek som bör passa. Min dotter är 87 lång och i denna så har vi storlek 92. Den sitter bra på kroppen men det finns definitivt plats för henne att växa så hon kan ha den hela vintern. (Kom ihåg nävegreppet). Tänk på att vintersäsongen är lång i norden och att overallen ska hellre vara lite stor än att passa exakt eller vara för liten.

Overallen är lite bred i kroppen tycker jag. Däremot är tyget såpass smidigt och mjukt att den inte blir svår att röra sig i. Hade det däremot varit ett styvare tyg så hade jag ansett att den var klumpig. Tack vare resårbandet i ryggen så får overallen lite mer passform. Denna overall är perfekt för mindre barn, både de som kan gå ordentligt samt de som inte går riktigt än.

Resår i ryggen
Resår i ryggen

Overallen har dubbla dragkedjor! Det är riktigt bra och något jag verkligen gillar! Det är lätt att öppna upp overallen, så man enkelt kan ”sätta in” mindre barn, och för min dotter är det enklare för henne att klä på och av sig själv. Dragkedjorna är av märket YKK, som är en av de bästa på marknaden.

Det finns karborreband på luvan för att kunna anpassa luvans storlek efter barnet, finns även resår på sidorna av luvan som gör att den sitter kvar på huvudet bättre. Dessa två funktioner tillsammans har jag inte tidigare stött på, på en overall! Mycket bra och smart funktion!

Justerbar luva
Justerbar luva (baksida med karborre)

Material: Skal: 100% polyamid; Foder: polyamid; Stoppning: polyester. Overallen är vindtät och har hög andningsförmåga, vilket behövs när barnen blir varma och håller barnet torrt! Overallen har mjukt polyester i luvan och flecce i kroppen av overallen samt vid hakskyddet! Mycket bra, jag gillar när det är fleece, det förhindrar sömmar som kan skava och är skönt mot huden. Det är även bra för småbarn som sitter mycket på marken. Det ger ett extra skydd mot kyla!

Vikt: Jag tycker den är lätt!

Torkskåp: Ja, Max 40°C. Detta är perfekt på dagis om overallen mot förmodan blir blöt! Då kan den bara hängas in på tork. Det är få overaller som klarar detta!

Fördelar:

 1. Resår vid benslut och mudd vid ärmslut. ( Mudden är mjuk och skaver inte)
 2. Avtagbar luva – Viktigt så barnet inte skadas om hen fastnar med luvan. Stort plus att luvan även är justerbar!
 3. Slitstarkt material, extra förstärkt på knän och rumpa!
 4. Vindslå på insidan av dragkedjan, skyddar extra mot vind och kyla.
 5. Håller barnet varmt! Fleeceinsida på kroppen och ned till vaderna ungefär!
 6. Reflexer med 360 graders synlighet, denna overall har på armar, ben, luva, dragkedja och rygg! Fler än många andra märken! Toppenbra!
 7. Tejpade sömmar, håller helt vattentätt.
 8. Hakskydd i fleece
 9. Fothällor i form av resårband att ha under skorna för att hålla overallen på plats. När/Om dessa nöts ned går det att sätta på nya med hjälp av knappar på insidan.
 10. Elastiskt band i ryggen, blir smalare i passform då!
 11. YKK dragkedjor
Fothällor samt knappar som man kan använda för att fästa nya vid behov.
Fothällor samt knappar som man kan använda för att fästa nya vid behov.

Nackdelar:

 1. Inte justerbara fothällor.
 2. Saknar mer resårband i midjan, för att kunna justera passformen mer.
 3. Önskar den fanns i fler färger

Slutligen: Jag gillar verkligen overallen från Polarn o. Pyret. Det är en overall med många smarta funktioner. Jag tycker den är väldigt prisvärd och fin! Overallen är lätt att ta på och av, både för stora och små mycket tack vare att den verkligen går att öppna upp med hjälp av två dragkedjor. Den är mjuk i materialet och väger lite. Jag tycker det är väldigt smidig och ser att Aline kan röra sig väldigt bra i den! Overallen håller värmen väldigt bra! Extra plus för fleecefodring och förstärkta knän och rumpa. Vattentåligheten i kombination med att overallen andas, gör den perfekt för lek och bus samt utomhusaktiviteter av alla dess slag.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sanna

  Äntligen så recenserar du min favorit overall! Bra recension och kul att den fick bra betyg av dig! Vår tredje, sen får vi nog köpa den andra 🙂