Av hela mitt hjärta

Några erfarenheter rikare

Med åren och allt eftersom man haft sina barn som små ”testkaniner” för olika salvor, blöjor, tvättlappar osv osv så har man fått sina favoriter och sina ogillas prylar. Tänkte jag skulle dela med mig av lite av det. Självklart är det så att alla har olika uppfattning om mycket, men med fyra barn där många prylar och produkter blivit testad med åren så tycker jag mig ha en riktig bra testpatrull.

Tvättlappar. Om vi börjar med att sköta barn så är det ju det där med tvättlappar, våtservetter, torktrasor och allt vad det nu finns för olika varianter. Där kan jag bara säga tänk inte ens på att köpa dess gula eller blås skumgummi tvättlappar eller papperstvättlappar, glöm dom helt. Dom är läskig att hålla i och drar bara runt skiten överallt. Köp våtservetter istället och dessa små torktrasor från IKEA med olika färger på hängarna, det är allt du behöver. De absolut bästa våtservetterna som jag tycker är Libero eller ICAs alovera, men det spelar egentligen ingen roll, funkar jättebra med ICA:s, Coops egna eller någon billigare variant från stormarknad eller annat, huvudsaken är att det är våtservetter och inte läskiga skumgummitvättlappar som man ryser av bara att ta i.

Salva. Den ultimata och bästa mot i princip allt är Inotyol. Har man den hemma kommer man långt. Röda stjärtar, irritation och rodnad kring mun och näsa, blåsor, skavsår, ja t om vattkoppor är den perfekt för. Den läker och ligger som en skyddande hinna. Den har zink i sig och torkar där med ut, stillar klåda och sveda. Den är helt perfekt. Egentligen behöver man ingen annan, men om det är så att man vill ha något som inte är så ”tjockt och trögt” att stryka på så är Idominsalva eller Natusan zinksalva lite mjukare och lätthanterligare. Dock vill jag ge en liten varningens finger för Idominsalvan för ev känsliga allergiker då den innehåller jordnötsolja.

Blöjor. Den finns billiga och hyfsat bra alternativ, men jag rekommenderar Pampers eller Libero dom är ändå bäst. Av någon outgrundlig anledning som jag inte kan svara på utan det bara är så, så är det så att Pampersblöjorna är bättre till pojkbäbisar och Libero bättre till tjejerbäbisar. När dom sedan blir över året då tycker jag Libero är bättre på att hålla tät, men Pampers har oftast en mjukare och bättre passform så då är det lite hugget som stucket. Up and go blöjorna funkar lika bra från bägge och t om så att Coop och ICAs blöjor i det fallet funkar precis lika bra då dom ska lära sig gå på toaletten och bli av med blöjan.

 

image

Nässug. Fullständig vidrigt låter det när man suger rent barnens näsa, men en absolut räddare i nöden för ungar som inge kan snyta själv eller som är så små att man helst inte ska använda Nässpray och andra kemikalier. Finns flera olika varianter, men jag rekommenderar Näsfrida eller Obitec-Baby det är de bästa och fräschaste varianterna av dessa nässugar.

Vällingflaskor finns det en hel uppsjö av, men jag tycker att MAM har de klart bästa flaskorna och sugtuttarna. Bra form, bra funktion med luftning i botten och enkel att diska och koka då man kan plocka isär hela nappflaskan.

Nappar här finns det inga bra råd. Ungen bestämmer helt enkelt själv om dom vill ha napp eller inte. Funkar inte den ena så kan den andra funka, det finns en hel jungel av dom och jag rekommenderar napp om det fungerar trots risk för sneda tänder. För det finns en större risk att dom lär sig att suga på tummen om dom inte har nappar och nappen går att plocka bort vid 2-4 års ålder, det gör inte tummen och därmed kan tummen göra mer skada.

Potta/pottstol/toasitts Det bero mycket på barnen. Men Baby björns pottstol och toasitts med ställbart reglage är väl dom jag förespråkar. Tjejerna kunde fixa toabesöken på vilken potta och viken toasits som helst, men med Alvin köpte vi en billigare variant av pottstol vilket resulterade i att det vart kiss över golvet hela tiden då den hade en sämre ”passform” för barnrumpor. Toasitsen borde dock säljas i kombo med en badrumspall för utan en sådan kommer barnet ha svårt att komma upp och över främre kanten på toasitsen. Men om barnet sitter på en toasits på vanliga toan brukar det gå ganska fort innan man kan ta bort den helt och barnet kan sitta på toan utan extra toasits.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.