Annawii

RECEPT – LUSSEBULLAR TILL DE MINSTA

Nu närmar sig julen med stormsteg och därför tänkte jag dela receptet på våra näst intill sockerfria lussekatter som vi bakat till lillan. De blir riktigt saftiga och är faktiskt goda trots avsaknaden av socker så de funkar även för vuxna som inte vill äta för mycket socker.

Ingredienser:

¼ paket jäst

25 g smör

1,5 dl mjölk

50 g lättkesella

½ påse saffran

1 msk socker (detta behövs för att degen ska kunna jäsa, det smakar inte socker och blir näst intill sockerfritt)

1 krm salt

4-5 dl vetemjöl

Gör så här:

Smula jästen i en degbunke och smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken i kastrullen och värm tills den blir fingervarmt (ca: 37 grader). Häll sedan degspadet över jästen och rör om tills den löser sig. Blanda sedan ner kesellan och det mesta av mjölet i blandningen. Arbeta degen tills den blir smidig och blank (gör den inte för hård) och låt den jäsa övertäckt i ca: 30 minuter minuter.

Arbeta degen på mjölat bakbord och forma till små lussebullar som sedan får jäsa övertäckta i ca: 30 minuter. När de är färdigjästa penslar man med med uppvispat ägg och gräddar dem i ugnen på 225 grader i ca: 5-7 minuter tills de är gyllene. När de är färdiga låter man dem svalna på galler och sedan är de redo att ätas!

Lycka till raringar!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Malin

    Jag vet att du skrivit lite innan om att ni är väldigt noga med sockerfritt och att er lilla inte får titta på TV. Min lilla kille får smaka på det mesta, även sånt med socker i, dock självklart inte äta några mängder av det. Jag tänkte nog att jag skulle vara hårdare med just det innan jag blev mamma men det har helt enkelt inte blivit så. Jag tänker mig att det är viktigare att det inte blir massa alternativ som ändå har mycket socker i sig (som juice, risifrutti osv.) när min son blir äldre. Hur resonerar ni med just socker? Skulle vara intressant att höra hur du/ni tänker 🙂

  2. isabella

    hur kommer det sig att ni är så rädda för socker? du äter mycke sötningsmedel anna, tror du det är utan risker/faror? bara nyfiken. har själv ätit sockerfritt i ett år, men kände att mage och migrän blev sjukt mycke sämre av det så äter nu bara vanligt socker men med måtta.