Anna-Karin Nauckhoff

Nissedörrar och dyra adventskalendrar = nej tack!

Haha en så negativ bild va? Grundbilden lånad från Rusta kan tilläggas också.

Jamen såhär 1 december och allt så är det ett par saker jag känner… Det BEHÖVER inte bli massa stress och press! Nissedörr till exempel, jag blir provocerad av bara namnet! Det är som UPPLAGT för en sönderstressad mamma som ska komma på massa tokiga nissebus och massa småoresenter till barnen. Alltså, barnen kommer vara glada över att det är jul ändå. Man behöver inte MAXA på ALLA sätt.

Jag känner själv nu såhär att när man ska fira julen i Sverige att det kanske inte är så pepp och att jag då vill maxa julen så den blir extra julig här hemma, men jag tänker inte vända och vrida ut och in på mig själv för det. Det handlar inte om att jag är en dålig mamma, jag ser mig själv som både en bra och närvarande mamma. Jag behöver bara inte skämma bort på alla sätt och vis och erbjuda konstant stimulans. Jag tror på icke konstant stimulans. Vi var och tittade på julskyltningen på NK förra helgen och den var jättefin och söt, rätt långsam liksom. En äldre dam stannade med sin cykel och sa till oss -Det var mycket mer påkostat förr. Haha så bitter! ALLT går ju så himla snabbt och ska vara så mycket hela tiden, jag tycker om när det är lite mindre och lite långsammare, främst för barnen då. Deras hjärnor ska ju hänga med också, är liksom tillräckligt med snabb stimulans av dagens barnprogram, filmer och spel på ipads etc. Jag ser nissedörr som en förlängning av det. Att det måste bli MER hela tiden.

Har du redan skaffat en nissedörr? Ta bort den och säg att hen har flyttat. Barnen har inte varit tillräckligt snälla. Haha nej, men säg att den bara stannar ett par dagar på varje ställe eller något sådant. Ta en kopp té och slappna aaaaav, lek en lek, spela ett brädspel.

Och så julkalender då, i min klass har vi förbjudit prat om sina advetskalendrar eftersom det blir ett extremt skryt, vissa har dessutom flera stycken. BÅDE sådana med helt stora godisar i varje dag, en leksakskalender (eller flera) samt en presentkalender som någon mormor eller farmor har gjort. Jag slets lite i det här innan, kunde inte bestämma vilken kalender Bobbo skulle få. Det känns dumt att han ska äta godis VARJE dag, leksakskalendrar är bara massa småbitar som kommer ligga och skräpa och presentkalender känns för… mycket. Han kommer liksom få mycket julklappar på julafton ändå. Alltså hade någon gjort en presentkalender till honom hade jag inte tackat nej men nu har ingen det och jag vill inte köpa massa småsaker (som också kommer ligga och skräpa samt bidra till att det blir mindre pengar till vanliga julklappar). Och att jag känner det där att det behöver inte vara så mycket! Vi behöver inte vänja de små barnen som är privilegierade vid att de kan få ALLT, HELA TIDEN. Allt behöver inte vara så mycket. Landade till slut i att han får en chokladkalender ändå, fast alltså en sådan där som kostar typ 15:-, det är ju ändå juletid och jag minns själv hur kul det var att öppna luckan och få en chokladbit varje dag fram tills jul. Han kommer bli lika glad för det som för någon avancerad kalender där man redan dagen därpå glömt av vad det var i gårdagens lucka.

Ja, så slappna av, drick lite glögg och ät en pepparkaka tillsammans, allt behöver inte vara så mycket.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.