Anna-Karin Nauckhoff

5 snabba tips när du akut behöver bli lugn

Är du som jag och får lite overload av ljud och intryck ibland? Eller stressas upp av massa saker så kommer det en liten sak till som gör att man tippar över liksom? Oavsett i och för sig, så kan det ibland behövas quick fixes för att komma ner till en blodtrycksvänlig vältillmods-nivå när allt runtomkring och på insidan rasar. Den här lite-för-mycket-situationen är ju något jag hamnar i lite alltför ofta.. Så tro mig, här har det forskats och finslipats! Så nu tänkte jag att jag helt enkelt delar med mig av mina bästa tips för att bli lite lugn.

? Ta en kopp hampa-té, det kommer garanterat göra dig lite fridfullare inombords. Har du ingen torkad hampa så gör en kopp kamomillté, kanske inte riktigt lika effektivt men ändå lugnande. Tror det blir lugnande på insidan bara av att tillsätta varm vattnig vätska, så länge det inte är kaffe iofs..

? Sätt på dig hörselkåpor, ljudisolerande hörlurar eller öronproppar. Stäng ute alla ljud ett tag. Bor du ute på landet och inte har någon familj är det här kanske inte jättehjälpsamt eftersom du antagligen har det rätt tyst runt dig ändå men gör du inte det så kan alla ljud definitivt behöva dämpas ibland. Försöker familjemedlemmar ändå prata med sig så peka på hörselkåporna eller vad du har och säg ”jag hör inte.”

?‍♀️ Meditera. Gå undan till en lugn plats. Har du ingen hemma så ta på dig kläder efter väder och ge dig ut och hitta en plats att vara på en stund. Att meditera hjälper verkligen. Försök att fokusera på ingentinget, säg till tankar som dyker upp att ”jag låter dig gå”. Du kan ta tag i de tankarna en annan gång. Alltså tänk inte ens efter, bara sätt dig och meditera. Vill du få en extra skjuts så håll i en lepidolit, den kristallen är den mest lugnande.

? Har du ett badkar? Släck i sådana fall ner i badrummet, lägg dig i badet och fyll upp varmt vatten och någon olja eller badskon som luktar gott. Har du inget badkar så ta en varm dusch och tänk att du sköljer av allt jobbig, gör även det i mörker. Det är något med mörker och varmt vatten alltså, kanske är det att det påminner om att ligga i livmodern. Lugnt blir det iallafall.

? Lägg dig och läs. Antingen en bok du just nu läser eller en gammal bok som du tycker är bra. Obs! Bok! Ingen läsplatta eller läsa på mobilen. En riktig bok krävs, som du bläddrar och kommer framåt i. Och ligg ner, i säng eller soffa. Kroppen kommer göra dig lugn.

Okej där var några snabba tips som man kan ta till när läget är akut. Vill lägga till ett par tips som du kan förbereda för framtida tillfällen:

? Gör ett album på telefonen med bilder du blir glad och lugn av, både egna och sådana du sparar ner. När en jobbig känsla kommer över dig, sätt dig någonstans och titta på bilderna, vare sig de är på dina barn, gulliga djur, stränder med solnedgångar eller god mat kan de flytta ditt fokus.

? Gör en playlist med lugnande musik på telefonen. Alltså det behöver inte vara meditationsmusik det kan vara låtar som just du blir glad av och som får dig att tänka på något roligt. Rent klassisk lugnande musik kan dock också vara bra. Sök på chakra cleansing så får du upp musik som dessutom rensar dina chakran och det kan ju behövas ibland.

? Ha en akutlåda, ett first aid kit, hemma. I den lådan lägger du i saker som du vet kan lugna och hjälpa till med att flytta fokus. Vad just du fyller din låda med bestämmer såklart du men lite tips är en vinflaska eller en liten flaska bubbel, en snusdosa/ ett paket cigarretter/ en engångsvape och choklad.

Jag hoppas att något av dessa tips kan vara till hjälp för dig också! Har du ett bra tips så dela gärna med dig i kommentarerna?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.