Anna-Karin Nauckhoff

#whatveganbabieseat

Nä, nu är ju inte Bobbo 100% vegan, jag lånade bara hashtaggen #whatveganseat för jag tänkte att jag skulle ta och visa vad Bobbo äter på en dag:) Denna dag råkade dock bli helt vegansk. Det blir ju oftast det hos oss, ibland sticker vi till honom lite fisk och ibland äter han ost men i övrigt äter han vad vi äter och har så gjort sedan han började äta fast föda. Ibland dock i inte lika starka varianter när vi äter riktigt stark mat bör kanske tilläggas:)

Jamen kanske kan det här bli någon inspiration för någon som undrar vad de kan ge för veganskt/vegetariskt till sina små barn! Nu kom jag på detta inlägg igårmorse när jag vaknade och specialanpassade inte med särskilt fin mat eller så haha men här är alltså en vanlig dag av matintag i Bobbos 18-månaders liv!

Frukost.


Frukost denna dag blev en halv avocado, en skiva mjukt fröbröd med smör, hemmagjord hummus och gurka. Och en mugg vatten till. Ibland dricker han lite juice blandat med vatten men annars dricker han bara vatten till alla måltider och däremellan.

 

Lunch.

Till lunch blev det råris, stekta svarta bönor med rapsolja och spiskummin, grönsaker, nachochips och havrefraiche. Han äter alltid chips eller ostbågar till alla måltider, det funkar för oss! HAHA SKOJA. Nej, det blev bara här och om vi äter tex tacos.

 

Middag.

Hemmagjord falafelrulle med tortillabröd, falafel, grönsaker och vitlökssås på havrefraiche.

Kan tilläggas att alla dessa tre rätter är bland det godaste han vet. Vi äter mycket bönor, linser och grönsaker. Inte så mycket köttersättningsprodukter utöver färs baserad på ärta. Linssoppa är en annan av hans storfavoriter.. inte min av framförallt det här orsaken..

Hahaha.. men låter honom givetvis äta det ändå:)

Mellan måltiderna äter han knäckebröd i bitar (hans favoritsnack för tillfället..), frukt, bär, grönsaker, majskrokar och klämmisar. Ja och så dricker han två flaskor mjölkfri välling, en när han skall sova middag och en när han skall sova för kvällen.

Oroar mig lite för när han skall börja förskolan (som vanligt..) för då har vi angett i hans matinfornation att han inte äter kött men att han äter allt annat, det vill säga det som oroar mig då: fisk, mejeri och ägg.

Eftersom han bara äter lite ost ibland tror jag inte att all things mejeri är så bra för honom och vill inte att han skall äta mycket av det, vill heller inte att han skall äta mycket fisk och ägg. Men inte heller ange att han är vegan, eftersom han inte är det. Så svårt med mellantingen! Kommer säga att han inte skall dricka mjölk där men i övrigt kommer han ju i princip att äta vad de andra äter och jag vill inte förorena hans lilla kropp eller bidra till djurs lidande och död med massa onödiga födoämnen såsom mejeriprodukter, ägg och fisk. Ooh! Svårt. Är det någon annan vars barn äter liknande som har något tips om hur man skall göra? Skall ju även säga till personalen att han inte år van vid tex mejeriprodukter och att vi inte vill att han, utöver att han inte skall dricka mjölk, skall få i sig så mycket sådant..

Aja, utöver förskoledilemmat så är det inga problem med hans kost:) Han älskar att äta och äter bra och hälsosam mat som inte bidrar till lidande och klimathot (avocado är inte jätteklimatsmart men bättre än mycket annat, tex kött iallafall). Han mår bra och får i sig all den näring han behöver. Känns väldigt fint att ha besparat hans lilla kropp kött från start:)

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Ida

    Eller så kan man bara vara tacksam över den fantastiska barnomsorg vi har i Sverige och inte fokusera på det priviligerade perspektivet huruvida barn ska äta veganskt eller vegetariskt.

    1. annakarinnauckhoff

      Såklart vore det väldigt skönt att bara gå runt och vara tacksam för allt som är bra. Men eftersom både min sons hälsa och djurens liv är viktiga för mig så kan jag inte bara ignorera den frågan.