Jag började blogga 2006 på en anonym plattform, det blev senare en publik. 2010 var det en riksangelägenhet. Tidningarna skrev om ”mammahetsen” och ”mammatroll”. Jag var med i debattprogram och paneler och stack ut hakan i ”mammafrågor”. Det var riktigt kul till att börja med men sen blev det något annat. Jag började inse att vissa människor hade lagt ihop mönster av de fragment av information jag slumpvis delat om min familj. Jag var nästan kartlagd av vissa. De visste var jag bodde, vad min lägenhet hade kostat de visste vad jag hade tjänat i lön på min förra arbetsplats och spekulerade i mina familjeband och vem jag var. Jag läste om mig själv i texter jag inte hade skrivit och snart kom det mail. Konstiga mail och vaga hot.
Allt det som var kul var plötsligt ganska stressande. Var det min granne, min kompis eller bara en ”random” person som skrev och spekulerade? Vem kunde man lita på. En period blev detta så jobbigt så jag la ner bloggen.
Man blev nästan paranoid. Jag som vågat dela det mesta delade inte någonting. Pratade nästan inte med någon i ett par veckor. Jag blev ganska deprimerad.
Sakta, sakta byggde jag upp självförtroendet och valde att ta en ny ton. Den här gången blev klingan lite bättre. Jag såg de positiva kommentarerna istället för de negativa. Jag såg alla hurraropen mellan bu. Men jag hade lärt mig något. Att inte bjussa för mycket. För då blir man uppstyckad likt ett djur och kastad ut till horderna.
Jag blev hotad vid två tillfällen så jag räddes min familj och min egen säkerhet. Sad but true. Jag tror inte man behöver vara toppbloggare för att vara ansatt. Tonen på nätet är hård och oempatisk. Inga filter finns för att uttrycka sig på nätet.
mySafety jobbar mot nätkränkningar samt ID-kapningar på sociala plattformar. Näthat täcks dessvärre inte av din hemförsäkring som det kanske borde göra. Men mySafety’s nätkränkningsförsäkring: DigitalSkydd jobbar på samma sätt som dem i princip.
När du blir kund så gäller din försäkring för dig och alla hemmavarande barn, då kan du alltid nå mySafety genom ett journummer. Du kan ringa om någon i familjen blir mobbad på nätet, hotad eller ha fått sin identitet kapad. Journumret är öppet dygnet runt, året runt.
När du kontaktar mySafety kommer dem hjälpa dig vidare, du behöver bland annat göra en polisanmälan för att det ska bli ett försäkringsärende. Du måste alltså ringa 114 14 och göra en anmälan via telefon, mySafety kan hjälpa dig om du känner dig osäker på hur du gör det. Därefter sätter de in resurser för att kartlägga ärendet och arbetar för att radera det publicerade innehållet. Försäkringen innehåller även en möjlighet till juridisk hjälp.
Man kan stötta kampen mot näthat genom att ladda ner hjärtat på sin profilbild som jag har gjort. mySafety skänker 5 kr/mån och per kund till organisationer som arbetar mot näthat tex Friends och Bris mfl. Besök www.mernatkarlek.se där kan du kan välja vilken organisation som du vill stödja och använd hashtagen #mernätkärlek för att sprida mer digital kärlek.
Inlägget i samarbete med mySafety. <3
Vidrigt med näthat…fattar inte hur man kan sitta bakom en dator och skriva vidriga saker till folk som man sedan inte alls kan stå för i verkliga livet…
kram annasvarld.vimedbarn.se