Experiment dags igen!
Ni är väldigt många där ute som mailar om just detta som jag skrev i mitt förra inlägg så därför har jag tänkt att börja med Veckans experiment här på bloggen. Vad tror ni om det? Jag hoppas på att kunna inspirera om enkla experiment som passar för barn i förskolan, dessa experiment passar lika bra att göra hemma och även större barn brukar tycka det är roligt. Som förälder ges det tillfälle till samtal med ditt barn, samtal och tid med barn är ibland något av en bristvara därför tycker jag att detta passar lika bra hemma som på en förskola. Du kan tillsammans med ditt barn fundera över varför det blir som det blir vid olika experiment. Du behöver inte sitta på de korrekta svaren det viktigaste är tiden tillsammans och skapa en nyfikenhet kring naturvetenskapligt innehåll.
Den här veckan har jag tänkt att presentera ”Russinhissen”:
Du behöver:
- Russin
- Kolsyrat vatten/sockerdricka
- Ett högt glas
Instruktioner: Fyll vattnet med kolsyrat vatten och lägg sedan i russin.
[videofyme id=”550809″]
Titta noga hur det ser ut kring russinet i det kolsyrade vattnet. Det samlas bubblor kring russinet, bubblorna i en läsk består av koldioxid. Bubblorna av koldioxid sätter sig kring rusinet. Bubblorna kan likas med en flytväst, bubblorna är lätta och vill upp till ytan. Russinet samlar på sig massor av små flytvästar och när det finns tillräckligt så kommer russinet att lyftas mot ytan.
Vad händer på ytan?
Bubblorna spricker och då orkar inte bubblorna som är kvar lyfta russinet. Russinet sjunker ner till botten igen där processen börjar om på nytt. Nya flytvästar samlar sig kring russinet och när det är tillräckligt många åker det upp till ytan igen.
det skall jag proba imorgon