Mammaliv i Nashville

Varför försvarar vi oss?

Ibland får jag frågan “Varför försvarar du dig när du får elaka kommentarer?”
Eller pikar som “Vill du att vi alltid ska dansa efter din pipa?”
Och dessa – “Ta inte åt dig!!” / “Du måste bli bättre på att ta kritik!”

Här kommer en enkel utredning (well. nu i slutändan så ser jag att det blev ganska långt. Och lite rörigt.. Oops!) på varför de flesta bloggare skriver ett “svar på tal”, lägger upp förklaringar ang. somliga inlägg & varför man blir uppriktigt ledsen/sårad av elaka kommentarer.

Att blogga är definitivt frivilligt & om man väljer att kämpa sig upp till en högre nivå, så förstår jag absolut att man inte alltid kan få medhåll, att diskussioner kan blossa upp, för vi alla har olika åsikter. Och fint är ju det!
Det är dock stor skillnad på konstruktiv kritik, gliringar & elaka ord. Väldigt stor skillnad.
Många av oss kämpar, i ”vanliga livet”, att lära oss ta konstruktiv kritik från partnern, ens föräldrar, vänner & sin arbetsledare.
Att tex. sitta på ett lönesamtal med en utredning där det delas ut ris & ros angående ens arbetsinsats- är inte många människors favoritstund på året. Det känns jobbigt i magen innan & det kan kännas ännu värre efter om man fått klara direktiv om något man gör mindre bra & bör ändra, även 97% av övriga samtalet gick toppen. Man har fått kritik & det känns lite olustigt. Det tar ett tag att smälta. Man kanske blir lite upprörd, eller rent ut sagt arg. Går i försvar för sig själv & ältar med vänner & familj. Man får pepp, lite råd, snälla ord & hjälp att smälta informationen man just fått. Tillslut känns det bättre då hjärnan fått arbeta med kritiken, allt känns enklare, man börjar se klart & så småningom reser man sig igen.

Tänk er att den situationen är varje dag för oss bloggare.
Vi delar med oss av våra liv, vi jobbar på för att producera, ger er en liten tårtbit av det härliga, det ärliga, det jobbiga. Vi ger & vi ger, för vi älskar att skriva. Vi älskar er som läser.
Men så springer vi in i ett par mindre härliga ord. Vi får kritik. Vi blir dömda.
Och då sköljer den där känslan över en. Magontet kommer. Man känner sig illa till mods. Försöker förstå hur man kunde missuppfattas, vill förklara sig, vill inte vara ovän, vill räta ut det som hänt & arbeta sig igenom den jobbiga känslan.

Det är också lite som om jag precis hade klippt mig & är supernöjd.
Jag går på stan, springer in i en ytligt bekant som ba “FY FAN vad du ser ut i håret, det var den jävligaste hårklippningen någonsin”.
För det första – Jag tror inte någon någonsin skulle göra så IRL.
För det andra – Det skulle INTE kännas kul alls OM någon sa så, eller hur?
Och för det tredje – Vi bloggare får LÄSA sånt. Och gissa om det känns härligt eller inte?

Det är inte kul när andra dömer eller har åsikter som inte är snälla.

Förstår ni vart jag vill komma?

När jag klurat & lurat på ett blogginlägg i flera dagar, kanske en vecka & äntligen fått ur mig alla känslor, jobbat för att få inlägget på plats, så är mitt hjärta i det inlägget när jag har tryckt “publicera”.
Det är en liten tårtbit av Jenny som ni får ta del av.
Och jag bjuder på det! Det är ju hela meningen. Att ni får ta del av mig, mina åsikter & mitt liv & det finns ett kommentarsfält som är väldigt gärna får fyllas med kommentarer.
Och 95% av alla kommentarer är otroligt snälla. Hjälpsamma, gulliga, omtänksamma & fina.
MEN!
Så kommer den där gliringen. Eller kanske rent ut sagt jävliga orden.
Det är en person som känner att hen har rätten, att vräka ur sig skit eller att säga sitt på ett mindre trevligt sätt.
Kanske säga att ens inlägg är det mest idiotiska som publicerats. Att ens näsa är ful.

Och efter ett sånt påhopp, kommer samma jobbiga känsla, som kommer runt lönesamtalet med chefen & det är svårt att bara skjuta det från sig & gå vidare.
Ofta vill man förklara eller försvara sin handling, precis som man gör i verkliga livet.

Till den där personen som sa ”fy fan vad du ser ut i håret”, kanske man ryter tillbaka “Fan vad elakt, jag tycker det är jättefint”. Men sen gör det fortfarande lite ont i magen, man blir lite osäker, ventilerar med vänner & partner. Det måste liksom ut ur kroppen. Den där dåliga känslan.

Och det är precis det jag & så många andra bloggar känner när vi skriver “svar på tal” eller förklarar ett inlägg.
Vi känner den där naggande känslan, vi måste rensa luften för annars är det svårt att gå vidare. Vi har precis blivit kritiserade & det är jobbigt. Det tynger oss.

Det ligger så mycket mer känsla & hjärta bakom en blogg & varje inlägg än vad många tror.
För många av oss är det ett leverne. Vi lever & andas den här underliga blogginternetvärlden. Och en elak kommentar träffar rakt in i hjärtat. Det sårar & vi måste få bearbeta, förklara oss & försvara oss för att det ska kännas bättre.

Förstår ni nu?
Jennybenny varför försvarar vi oss

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Annica

    Bra formulerat! Har aldrig bloggat och kommer nog aldrig göra det men det känns ju väldigt mycket som normal logik att det är klart att det påverkar när folk skriver dumheter. Förstår mig faktiskt lika lite på kommentarer som ifrågasätter varför man ”försvarar” sig när mågon skriver elaka kommentarer, som jag förstår mig på de som skriver de faktiskt elaka kommentarerna.

  2. Ina

    Så väldigt bra förklarat, bra att du tar upp och delar med dig även av det här! Det är ett viktigt ämne på många sätt och vis, tänk på alla barn- och ungdomar som råkar ut för nätmobbning också. Heja att ämnet tas upp och skapar mer förståelse, och kramar

    Och som alltid tack igen för att du delar med dig och vi får vara med och ta del av allt 🙂

  3. Karin

    Jättebra skrivet! Och väldigt bra med ett klargörande om hur kommentarer faktiskt tas emot av bloggaren. Du gör ett superjobb och är väldigt modig som fortfarande är så öppen och ärlig i din blogg. Heja dig!
    Kram

  4. Anna

    Stor kram till dig! <3
    Fattar inte varför folk ska hålla på skriva elaka kommentarer, så fegt för dom skulle aldrig våga i verkliga livet.
    Det ligger nog mest hos dom själva och handlar antagligen väldigt lite om dig egentligen tänker jag, dom letar säkert upp saker att missuppfatta oavsett…
    Du är bäst och uppenbarligen en så stark person som vågar skriva dina åsikter, heja dig!!! 🙂