Barnplaggsguiden – Sheila Arnell

Recension Kavat Fiskeby och Tinka

Hej på er! Nu är jag äntligen redo att recensera två av höstens kavatskor!! Jag slår ihop dessa två skor och recenserar dem tillsammans så ni kan antingen läsa hela eller den ni är intresserad av. Jag skulle säga att det bäst att läsa hela!  Jag gillar dem båda, men på olika sätt! Alla skor är recensions ex från Kavat.

Tinka EP är en strålande och härlig nyhet som jag har längtat efter sen jag såg skon på skohuset i våras. Den är i fint läder och har fransar! Japp, ni läste rätt, fransar baktill!

Fiskeby XC är en slitstark all-around sko som kavat själva uttrycker det. Denna sko är en kavatklassiker och har funnits med i många år. Den är dessutom supersnygg i designen enligt mig. Den här skon har Ian fått testa och han kommer verkligen ge skon en match i tålighet.

Först kommer lite information om de två olika skomodeller, därefter om XC och skornas material, slutligen så skriver jag om skillnaderna mellan skorna. 

kavat Turbo
tinka och turbo kavat

Fiskeby XC och Tinka EP

Tinka EP – (stl 19-26)  Tinka är en ny modell hos Kavat. Den är tillverkad i ett miljövänligt och kromfritt skinn (Eco Performance leather). Skon öppnas med kardborreknäppning. Skon är uppbygd med en innersula och en stötdämpande mellansula för att det ska vara skönt och bekvämt i skon. Stort plus tycker jag är att innersulan har storleksmarkering och går att ta ut. Små barn kan ju inte säga när skorna inte passar och med detta ser du det direkt. Skorna har bra avrulling och är helt giftfria.

Fiskeby kavat kavat tinka

Fiskeby kavat kavat tinka

 

Fiskeby XC  (stl 19- 24)  Den är tillverkad i skinn (Cross Country leather) och är mycket slitstarkt, fodrad med fleece. Även denna öppnas med karborreknäppning. Fiskeby har en innesula som både dämpar och andas vilket gör dem väldigt bra för barnfötter. Även dessa har bra avrullning och är giftfria!

 

Fiskeby kavat kavat tinka

 

Kavatskor som har XC efter namnet är tillverkade i något som heter Cross Country Leather. Lädret är vattentätt och väldigt slitstarkt. Lädret är tillverkat i Europa och finns i massvis av färger och mönster/finish. Det är även fritt från perflourerande och polyflourerande ämnen (gifter). XC läder tycker jag är toppen när det kommer till barnskor, klarar både vatten och smuts samtidigt som skon andas ordentligt. Tinka är inte gjord i XC utan i EP som står för Eco Performance Leather – vilket är miljömärkt skinn som är behandlat för att vara vattenavstötande och ha bra andningsförmåga.

 

kavat Turbo

 

 

Material: Fiskeby är tillverkat i XC skinn som nämt ovan medan Tinka är gjort i ekologiskt skinn som andas, är smutsavstötande och miljövänligt. Både skorna är vattenavstötande och klarar en del vätska. Kanske inte hällregn men det är de heller inte gjorda för. Aline har blått ner sina Tinka helt när hon hoppade i en pöl, Jag lät dem torka i rumstemperatur med tidningspapper i, och nu syns det inga spår av det alls.

 

Fiskeby kavat kavat tinka

Fiskeby kavat kavat tinka
Passform: Båda sitter den bra och ger stöd till de allra flesta fötter. Både Fiskeby och Tinka är gjorda på samma typ av läst, men Fiskeby är bredare i passformen. Tinka är ju gjord på ekologiskt skinn och de skorna brukar vara något smalare tycker jag. Så Tinka är normal. och är båda normala till breda i passformen.

Storlek: Dessa skor är som bekant gjorda för barn som ska lära sig gå, då de är breda i lästen för att passa även de lite ”bulligare” barnfötter. Båda skotyper är normala/stora i storleken. Jag rekommenderar ca 1,5 cm tillgodo när man köper skorna. Det absolut bästa är att gå till en skobutik och mäta foten, att mäta själv hemma på papper sen läsa innermåttstabellen innan beställning online. Det är även då du plusar 1,5cm på barnets fotlängd och matchar ihop det med korrekt storlek på skon. Glöm inte att barnet ska stå upp när du mäter foten.

 

Fiskeby kavat kavat tinka Tinka till vänster och Fiskeby till höger
Både Tinka och Fiskeby går att ha som lära gå skor – de har både justerbart karborreband och bra stabilitet. Det är en smaksak vilken man vill välja! Både skor går upp vid vristen vilket är bra när barnen är små! Jag tycker att båda skor är väldigt välgjorda och är av god kvalitet. Tinka är skinnfodrade invändigt, medans Fiskeby är lite lurviga och tunnfodrade med fleece. Perfekt något varmare höstsko. Båda är förstärkta i tå och häl för att ge bästa möjliga skydd för de små fötterna.

Båda skomodeller är enkla att ta på barnen, då de går att öppna upp ordentligt. Det är bra både när man har riktigt små barn, men även när de lär sig ta på och av skorna själva. Ian kan inte riktigt ta på sig Fiskeby än, medans Aline snabbt som attan kan sätta på sig Tinka! Jag älskar kardborreband! Allt annat känns bara knäppt.

 

tinka kavat tinka kavat

 

Jag har skrivit om det förut, men gör det igen. Bra skor, stabila och med en fotriktig läst är otroligt viktigt när det kommer till barnfötter. Om det är något man ska leta efter när man väljer barnskor så är det att skon har ett stabilt/uppbyggt hälparti och att skon ger ett bra stöd runt vristen. Barnens fötter är mjuka och växer snabbt, det är viktigt att skon inte är för liten och trycker på foten på fel sätt. Det kan skada barnens fötter, och gör det svårare för dem att röra sig ordentligt. Både Tinka och Fiskeby har en stabil läst och hälparti som passar barnens ömtåliga fötter!

 

turbo kavat

Ian i Fiskeby

Jag personligen tycker att Tinka är en sko som passar barn i alla åldrar. Den är dessutom lite roligare i sin design och tilltalar både vuxna och barn!

Fiskeby kavat kavat tinka

Fiskeby är en perfekt sko för förskola/daghem och det aktiva barnet. Den är slitstark, stötdämpande och klarar allt din barn kan göra med den. Skon har ju ett skydd framtill för att skydda mot skrap och slitage. Båda skor har en bra stabilitet, är otroligt fotriktiga och lätta att gå/leka och röra sig i. Jag tycker båda modeller är lämpliga val för mina barn, oavsett ålder, men skulle jag välja en skulle det vara Fiskeby. Fiskeby är en sko Ian kommer använda till vardags på förskolan. På förskolan viktigt med bra skor att leka i, men där är det även viktigt att de ska vara enkla att sätta på. Därför tycker jag att Fiskeby är ett perfekt val, de är lätta, sitter bra på foten och är enkla att sätta på själv tack vare kardborreknäppningen, vilket är otroligt uppskattat både av barnen och förskolepersonal (och mamma). Jag tycker både kavatskor är snygga och har dem gärna både i parken och på kalas.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
    1. barnplaggsguiden

      Hej! Ja den funkar bra! Tinka är en lädersko som ej är fodrad invändigt mer än med läder. Så det ska fina väldigt bra, den andas mm men jag tycker att du ska som du skriver använda den som ett komplement till sandaler! Det är alltid bra att lufta fötterna lite!

  1. Ida

    Hej! Dags för första skoinköpet till min dotter som är ett år, första barnet så det känns som en djungel. Bestämt mig för ett par fiskeby, såg dock att det även fanns ett par fiskeby warm, vet du något om dessa? Tänker att det kanske är ett smartare köp så de passar även i början av vintern?

  2. Victoria

    Finns inte Fiskeby i större storlekar? Tycker om den jättemycket men fötter växer ju. Vilken kavat sko är DN bra efterträdare?