Barnplaggsguiden – Sheila Arnell

Recension: Kavat Hammar + Kavat Svartå

Hej på er alla! Nu är jag äntligen redo att recensera lite fler av höstens Kavatskor! Jag har valt att testa två modeller till er nu, båda nya för mig. Hammar och Svartå. Hammar har funnits under flera års tid och är en kavat klassiker medans Svartå är ny i spelet. Svartå är av XC modell, så det kommer jag skriva lite om. Hammar är gjord i ekologiskt skinn/läder och är helt giftfritt och väldigt miljövänligt!

Först kommer lite information om de två olika skomodeller, därefter om XC och skornas material, slutligen så skriver jag om skillnaderna mellan skorna. 

Kavat Hammar Kavat Svartå

Hammar EP och Svartå XC
Hammar EP – (stl 19-26)  En klassisk sko som har en enkel och smart fästning:  Skon har ett kardborreband och fotriktig läst, vilket gör att den sitter bra och ger stöd till de allra flesta fötter. Jag gillar denna sko för att den är så otroligt stabil och fotriktigt, utan att vara klumpig och tung. Enkel att sätta på, även på den minsta foten eftersom att man kan öppna upp skon ordentligt.

Kavat Hammar Kavat Svartå Kavat Hammar Kavat Svartå

Svartå XC – (Stl 21-27) är Kavats nykomling. Skorna är försedda med extra skrapskydd på tån vilket gör den extra slittålig. Något som jag tycker är perfekt på förskolan och även för den dagliga användningen! Barn klättrar och sliter en hel del på sina skor.  Skons kardborreknäppning och fotriktiga läst gör att den sitter bra och lätt att ta av och på.  Hade Aline haft dem så hade hon kunnat ta på och av dem själv. Jag tycker även om dessa då de går att öppna upp helt.

Kavat Hammar Kavat Svartå

Kavat Hammar Kavat Svartå

Dessa skor är, likt Hammar väldigt fotriktiga med en ordentligt uppbyggd häl och bra/normalbred fotläst. Dessa passar även för riktigt små barn, kanske inte som första sko, men defintivit som andrasko!

Kavatskor som har XC efter namnet är tillverkade i något som heter Cross Country Leather. Lädret är vattentätt och väldigt slitstarkt. Lädret är tillverkat i Europa och finns i massvis av färger och mönster/finish. Det är även fritt från perflourerande och polyflourerande ämnen (gifter). XC läder tycker jag är toppen när det kommer till barnskor, klarar både vatten och smuts samtidigt som skon andas ordentligt. Båda skotyperna jag testar är gjorda i detta material.

Kavat Hammar Kavat Svartå

Stötdämpande, slitstark och i läder!
Material: Svartå är tillverkat i XC skinn som nämt ovan medans Hammar är gjort i ekologiskt skinn som andas, är smutsavstötande och miljövänligt. Både skorna är vattenavstötande och klarar en del vätska. Kanske inte hällregn men det är de heller inte gjorda för.
Passform: Båda sitter den bra och ger stöd till de allra flesta fötter. Både Hammar och Svartå är gjorda på samma typ av läst och är båda normala till breda i passformen. Båda skor kan användas som ”lära gå skor”/första skor, men personligen tycker jag att Hammar är bäst för de mindre barnen då de känns lättare och är väldigt smidiga. Svartå är mer anpassat för barn som kryper, går och är aktiva. Det märks även på storlekarna, Hammar finns i de minsta storlekarna. Både skor går upp högt vid vristen vilket är bra när barnen är små! Jag tycker att båda skor är väldigt välgjorda och är av god kvalitet. Hammar är skinnfodrade invändigt, medans Svartå är lite lurviga och halvfodrade. Perfekt något varmare höstsko. Båda är förstärkta i tå och häl för att ge bästa möjliga skydd för de små fötterna.

Båda skomodeller är enkla att ta på barnen, då de går att öppna upp ordentligt. Det är bra både när man har riktigt små barn, men även när de lär sig ta på och av skorna själva.Kavat Hammar Kavat Svartå

Jag har skrivit om det förut, men gör det igen. Bra skor, stabila och med en fotriktig läst är otroligt viktigt när det kommer till barnfötter. Om det är något man ska leta efter när man väljer barnskor så är det att skon har ett stabilt/uppbyggt hälparti och att skon ger ett bra stöd runt vristen. Barnens fötter är mjuka och växer snabbt, det är viktigt att skon inte är för liten och trycker på foten på fel sätt. Det kan skada barnens fötter, och gör det svårare för dem att röra sig ordentligt. Både Hammar och Svartå har en stabil läst och hälparti som passar barnens ömtåliga fötter!

Storlek: Breda i storleken. Dessa skor är som bekant gjorda för barn som ska lära sig gå, då de är breda i lästen för att passa även de lite ”bulligare” barnfötter. Båda skotyper är normala/stora i storleken. Jag rekommenderar ca 1,5 cm tillgodo när man köper skorna. Det absolut bästa är att gå till en skobutik och mäta foten, att mäta själv hemma på papper sen läsa innermåttstabellen innan beställning online. Det är även då du plusar 1,5cm på barnets fotlängd och matchar ihop det med korrekt storlek på skon.
Tvätt: Tack vare XC lädret är så skorna enkla att sköta om, de behöver inte impregneras då de redan är gjorda i ett behandlat läder med ett skalmembran. Smutsiga skor kan lätt tvättas av med lite galltvål(mild tvål) och vatten.

Kavat Hammar Kavat Svartå

Insidan av Svartå, mysigt va?

 

Jag personligen tycker att Hammar är den optimala skon för det minsta barnet, kanske det som fortfande är hemma med föräldrarna? Svartå är en perfekt sko för förskola/daghem och det aktiva barnet. Den är slitstark, stötdämpande och klarar allt din barn kan göra med den.  Båda skor har en bra stabilitet, är otroligt fotriktiga och lätta att gå/leka och röra sig i. Jag tycker båda modeller är lämpliga val för min 1.5 åring. Svartå är en sko Ian kommer använda till vardags på förskolan. På förskolan viktigt med bra skor att leka i, men där är det även viktigt att de ska vara enkla att sätta på. Därför tycker jag att Svartå är ett perfekt val, de är lätta, sitter bra på foten och är enkla att sätta på själv tack vare kardborreknäppningen, vilket är otroligt uppskattat både av barnen och förskolepersonal (och mamma). Jag tycker både kavatskor är snygga och har dem gärna både i parken och på kalas.

Kavat Hammar Kavat Svartå

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Emelie

    Är så glad att jag hittat din blogg! Tack för all information:)
    Tänkte höra, Hammar, är det en sko man kan ha tex i mars/april innan det blir varmt igen, som en sko efter att man stoppat undan vintern? 😉