Sandra Forsberg

Hur många lampor tänder du?

För nio år sedan flyttade Kasper in hos mig. Vi gjorde om lite, för att det skulle bli vår lägenhet och inte min. Men när två blir ett så inser man snabbt att man har olika vanor och är uppväxta med olika rutiner.

Vår första höst tillsammans blev han galen på alla mina lampor som jag hade tända. Jag hade tänt i vartenda rum, en liten fönsterlampa måste man ju tänt och en dimmbar taklampa är mysigt, eller hur?! ”Det blir ju så ombonat och fint och så är jag uppväxt.”

Vår första jul och vinter blev han galen på alla mina stearinljus. En kväll räknade han alla tända ljus och fick det till trettio tända ljus i vår lilla lägenhet. ”Men de ger ju så mycket värme och tillför en mysighet i hemmet” tyckte jag.

Jag å andra sidan blev galen på alla hans prylar, eller snarare alla hans elektriska prylar och deras sladdar. Det var datorsladd, iPad-laddare, mobilladdare och usb-laddarsladd (vem äger ens en sån?). Plötsligt fylldes lägenheten med sladdar som stack ut ur alla vägguttag och jag var inte sen med att köpa en snygg korg för alla sladdar att ligga i.

Idag har han vant sig med alla mina ljus och lampor, fast jag har blivit lite bättre på att tända färre ljus och endast ha en lampa tänd i de rummen vi inte är i. Den snygga korgen är spårlöst borta sedan flytten, men det står på min inköpslista att köpa en ny. Och i ärlighetens namn så har vi nog tagit efter varandra lite. Jag har med åren ökat mina egna behov av laddsladdar och Kasper gick i skrivande stund precis in i Viggos rum och tände hans fönsterlampa. Om han gör det för min skull eller inte, det vet jag inte, kanske vet inte han det heller eller kanske har han precis som jag insett hur mysigt det är.

Summa kardemumma är att oavsett hur många lampor du har tända eller hur många elektriska prylar du behöver ladda så krävs det el och den kan du köpa från Göta elleverantör. Tänk vilken tur att vi kan få el så lätt, att vi kan använda slita, ladda upp och använda igen. Allt tack vara just elen och våra elnätverk.

Och vet ni? Nu är jag påväg att köpa ännu en lampa att trycka in i vägguttagen för att kunna tända när kvällen smyger sig på, men mer om det i ett annat inlägg..

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.