Villa Sjöliden

Karaktärsdraget HSP

Innehåller annonslänkar

God morgon mina vänner<3 

Idag tänkte jag berätta lite hur det är att leva med ett karaktärsdrag som format mitt liv och som ca 20% av befolkningen har.

För att födas med ett nervsystem som är känsligare än genomsnittet och en hjärna som fungerar lite mer annorlunda än andra gör att man är extra mottaglig för sin emotionella och fysiska miljö. Man lägger märke till mycket mer än andra och bearbetar allt mer på djupet. Detta medför att man som en HSP (Highly sensitive person) behöver mer tid och energi än andra att smälta alla intryck.

Innan jag fick veta att jag hade karaktärsdraget HSP undrade jag ofta vad som egentligen var fel på mig. Jag fick ofta höra under min uppväxt att jag var alldeles för överkänslig, att jag överreagerar, att jag tänker för mycket eller att jag bara ska släppa der  (vilket i princip är  några av det VÄRSTA saker man kan säga till någon som lider av detta personlighetsdrag), jag har också alltid varit mer trött än andra och är mer eller mindre alltid i behov av sömn och vila för att orka med min vardag. Därav planerar jag oftast dagligen in en stund för vila och återhämtning.

Något av det värsta jag vet är plötsliga förändringar, där jag inte kan förbereda min mentalt.  Stora och stökiga folksamlingar, fester och tillställningar är kul men får mig totalt utmattad efteråt… därav måste jag noga välja mina tillfällen. Oavsett och man är introvert, extrovert eller lite av båda delarna så tar socialt umgänge mycket energi från min och är ofta en stor källa till stress (om det inte är med dom allra närmaste). Därav föredrar jag få och genuina vänskaper.

Men detta är inte alltid negativt… vi med karaktärsdraget HSP är oftast duktiga kritiska tänkare… vilket innebär att vi lägger märke till sådant som andra missar och bearbetar det på djupet. Detta tillsammans med hög kreativitet gör att vi ofta har lätt att komma på lösningar ”utanför boxen”, Vi har lätt att anpassa oss och har därför lätt att både jobba i grupp och självständigt eftersom vi har en hög empatisk förmåga, Vi har lätt att vara medlare mellan människor eftersom vi har lätt att sätta sig in i andra människors situation och förstå dom på djupet, Vi är lojala och samvetsgranna, Vi vet oftast vad som tex behövs på en arbetsplats för att öka trivseln (både när det gäller den psykiska och fysiska arbetsmiljön, Vi ställer oftast frågor som ingen annan tänkt på, Vi är oerhört självmedvetna och duktiga på att se möjlighet till innovation.

Jag är så tacksam att jag fick möjlighet att gå Dialektisk beteendeterapi för ett par år sedan där man får lära sig just känslohantering. En 33 lång terapiutbildning som ALLA människor skulle behöva gå… dels för att lära känna sig själv och sina känslor men också för att få oerhört användbara verktyg att använda sig av i livet. Något som jag själv önskat fanns med i gymnasiets läroplan.


Nog talat om detta, för idag ringde klockan väldigt tidigt. Medans kroppen skriker efter mer sömn under det varma täcket lyckas jag ändå ta mitt förnuft till fånga och släpa mina tunga fötter in till badrummet och starta dagen. Idag ska jag bli upphämtad av en kollega och tillsammans ska vi bege oss ner till våra kollegor nere i dom småländska skogarna, vilket ska bli mycket trevligt!

Alicia som fyllde år igår kom hem från förskolan med 39 graders feber. *Suck* Hon har mer eller mindre varit sjuk i mer än fyra veckor nu. Dessa vab-tider är inte ett dugg roliga!

 

Och idag har jag återigen letat fram lite ny vårinspo till er

Linneskjorta, sneakers, tröja, byxor 

Önskar er en fin tisdag<3 

Kram Natalie

 

 

 

 

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.