Hur man odlar sparris! – Villa Sjöliden
Advertisements
villasjoliden

Villa Sjöliden

Hur man odlar sparris!

Innehåller annonslänkar

Hej på er<3 

Idag känner jag mig helt och hållet dränerad på energi… ni vet när man är sådär trött så att man skulle kunna falla i storgråt om något gick emot en!

Jag gick för det första och la mig sent igår kväll, och sedan hade jag svårt att somna på det… så jag tror jag kollade på klockan sista gången när klockan var 23.30. Sedan ringde klockan 05.20 i morse…. Ja ni fattar ju att denna ekvation inte går ihop sig för en som är beroende av sina 9-10 timmars sömn! Så nu känns det som att ögonen står i kors!

När jag åkte hem från jobbet så hämtade jag hem två extremt trötta barn, som även dom inte riktigt hunnit ställt om sig för det vanliga vardagen igen.

När vi kom hem gick vi ut till köksträdgården för att plantera några nya smultronplantor som jag införskaffat. I vårat nuvarande smultronland är det nämligen blandat med skogssmultron och månadssmultron. Och eftersom skogssmultronen sprider sig som ogräs så valde jag att istället flytta dom till rabatten där mina vindruvsrankor växer.

Rabatten med månadssmultronen växer och där barnen springer och plockar massvis av röda söta bär på sommaren!

Och alla små skogssmultron- plantor hoppas jag kommer trivas på denna plats istället.

Och titta vad jag fick se… i sparrisrabatten tittar äntligen dom första små sparrisarna upp… hur härligt!

Förra året fick vi galet mycket sparris. Och om ni funderar på att odla sparris så trivs som bäst i sand/grusblandad jord med högt pH, fri från ogräs och gärna blandad med lite brunnen kogödsel.  Det är även viktigt att INTE skörda sparris det året du planterar. Året efter får man bara skörda lite… max 10 dagar i sträck. sedan ökar du försiktigt på skördeperioden år för år, men bara fram till midsommar. För efter midsommar måste sparrisplantan få återhämta sig.

Vill man ha vit sparris så får man vara med att kupa över jord när sparrisen börjar kika fram och tills det är dags att skörda. Det går även utmärkt att odla sparris i pallkrage eftersom jorden värms upp snabbare i upphöjda odlingsbäddar och jorden är oftast bra dränerad.

Just nu… denna tiden på året blir jag alltid lika uppspelt när jag tar ett varv runt huset och kikar till alla växter i rabatterna. Här på bilden ser ni några torra kvistar längs med husgrunden. Det är Vidjehortensian Annabelle som är en fantastisk tacksam hortensia att odla. Och inte bara tacksam… den är makalöst vacker med sina ståtliga blommor!

Mellan vidjehortensiorna börjar det komma upp skott som snart kommer att utvecklas till stora, härliga funkior!

Och dagens tips är verkligen INGET dåligt tips…. spana in denna som just nu är på 30% rabatt! Jag klickade hem den direkt!

Önskar er en fin kväll<3 

Kram Nathalie

 

Advertisements
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!

Kommentarer
villasjoliden

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.